Katalizator - co sie dzieje

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
co sie dzieje jak padnie katalizator (zapcha się)

jakie są objawy

[ wiadomość edytowana przez: Inferno dnia 2006-12-29 08:18:32 ]

auto staje sie mułowate , nie wkreca sie na obroty, czasami smierdzi siarkowodorem (zgnitymi jajami)

A czy moze to miec wplyw na gorsze odpalanie samochodu, ale tylko wtedy kiedy jest zimny???

na odpalanie tak . . jesli bedziesz mial zapchany duzo to mozesz nie odpalic . .

Cytat:
2006-12-28 20:52:02, fryszard pisze:
czasami smierdzi siarkowodorem (zgnitymi jajami)

tym to raczej smierdzi jak odpalasz silnik, malo jezdzisz i katalizator jest nierozgrzany

Zbukami jedzie nawet przy nowych katach.
Kiedyś myślałem że to znaczy, że kat sie kończy, ale na diagnostyce okazało się, że kat mam sprawny.
A czasem jedzie że koszmar. Hie, hie

A może rozrusznik się psuje i dlatego ciężko odpala?

a ja proponuję pisać w tytule wątku o co chodzi. Będzie łatwiej, czytelniej i więcej postów.

ja się podłączę z takim pytaniem - czy wymiana końcówki wydechu może mieć również wpływ na mulenie, skoki obrotów, spalanie?

Cytat:
2006-12-29 08:29:07, Wuipe pisze:
ja się podłączę z takim pytaniem - czy wymiana końcówki wydechu może mieć również wpływ na mulenie, skoki obrotów, spalanie?

jeśli nie blokujesz przepływu spalin, to wg mnie nie ma wpływu.
Zapchany lub dziurawy układ wydechowy ma wpływ na działanie sondy lambda, czyli spalanie, obroty, mulenie.

Cytat:
2006-12-29 08:33:49, surec pisze:
jeśli nie blokujesz przepływu spalin, to wg mnie nie ma wpływu. Zapchany lub dziurawy układ wydechowy ma wpływ na działanie sondy lambda, czyli spalanie, obroty, mulenie.

a jak sprawdzić czy jest zapchany?

Cytat:
2006-12-29 08:45:42, Wuipe pisze:
a jak sprawdzić czy jest zapchany?

ja rozmontowywałem i sprawdzałem organoleptycznie.
Kat czy tłumik, jeśli się posypał, to jak gruchniesz w niego od spodu ręką, bedziesz słyszał gruchotanie, choć nie zawsze.
Kawałki, np kata mogą się dostać do tłumika i rur i je zapchać.

[ wiadomość edytowana przez: surec dnia 2006-12-29 09:34:02 ]