MotoNews.pl

ILE POWINIEN BRAC OLEJU 1.6 16V ECOTEC X16XEL

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
MAM ASTRE II Z SILNIKIEM 1.6 16V ECOTEC O SYMBOLU X 16 XEL Z 98 ROKU. CHCIALEM SIE PORADZIC ILE TEN MOTOR POWINIEN MAXYMALNIE BRAC OLEJU. NAJCHETNIEJ PROSILBYM O OPINIE OSÓB CO POSIADAJA DOKLADNIE TEN SILNIK W ASTRZE II. NIEWIEM CO JEST Z NIM NIE TAK ALE NA 5 TYS KM. 2,5 LITRA OLEJU MI POLKNAL. SPRAWDZALEM NA ANALIZATORZE SPALIN I JEST WSZYSTKO OK. WYCIEKOW TEZ ZERO. BYLO SPRAWDZANE TEZ CISNIENIE SPRĘZANIA I WYSZLO 9-11-11-10 TAK WIEC WYDAJE MI SIE ZE COS NIE JEST TAK Z TYM MOTOREM GDYZ CISNIENIE JEST ZDECYDOWANIE ZA SLABE , NO CHYBA ZE MANOMETR MECHANIKA BYL ZEPSUTY. NIE MAM POJECIA CZY TO TYLKO GLOWICA NADAJE SIE DO REGERENACJI CZY TEZ BEDZIE TRZEBA (OBY NIE) SZLIFY, WYMAIANY TLOKOW I PIERSCIENI ROBIC. SILNIK MA PRZEJECHANE 100TYS KM I JEST TO PRZEBIEG ORYGINALNY.

Nie wiem, ile osób ma dokładnie taki zestaw jak Ty ( astra II i X 16 XEL ) wiec możesz troche poczekać na odpowiedź. Ja mam taki silnik w Vectrze i jak to w Oplach, także bierze trochę oleju. Te silniki mają to do siebie. U mnie w jeździe całkowicie po mieście łyka ok 0,3 l na 1000 km. Według norm ASO, ten silnik może łykać do 0,75 l oleju na 1000 km i dopiero wówczas uznają że jest coś nie tak. W twoim wypadku 0,5 l na 1000 km to jeszcze norma . Z pewnością, łagodniejsza jazda wpłynie korzystnie na ilość zuzytego oleju .

jak mawiają użytkownicy silników X14/16XE(L) - lubią sobie one "golnąć" od czasu do czasu. 0.5l oleju/1000 to w ich przypadku "nie panika"

Nie ma się czym przejmować. Miałem Vectrę z tym samym silnikiem i zauważyłem, że im szybciej jeździłem tym więcej brała oleju. Zawsze po powrocie z "trasy" musiałem dolać conajmniej 0,5-0,8 litra. Przy spokojnej jeździe brała jakieś 0,3.

Podobno te silniki tak mają.

Pozdro
3

Witam.
Ja w swojej asterce na 1okkm dolałem 1,8l oleju.
Niejaki pan Etzold w swojej książce o ASTRZE pisze,że zużycie do 1l. oleju na każdy 1000km jest normalne i dopiero przekroczenie tej normy powinno niepokoić.Ja sugerowałbym delikatniejszą jazdę.
Pozdrawiam

TO JEST JAKAS PARANOJA, 1LITR NA 1000KM ???? TO WYCHODZI 10 LITROW DODATKOWYCH NA 10TYS KM. CZYLI OD PRZEGLADU DO PRZEGLADU. JAKBY TYLE MIALY WCIOAGAC OLEJU TE SILNIKI TO OPEL POWINIEN ZAMONTOWAC DODATKOWY ZBIORNIK NA OLEJ. NIE CHCE MI SIE WIERZYC W TO, ALBO ZLE NAPISALISCIE I MIALO BYC 1 LITR NA 10TYS KM- WTEDY SIE ZGODZE , CHOCIAZ I TAK TO JEST DUZO NA TAKI DOSC NOWY SILNIK. MOJE STARE AUDI Z 83 ROKU!!! CZYLI 20 LETNIE BIERZE OLEJU OKOLO 2 LITROW NA 10 TYS. ALE TO JEST NIE DO POMYSLENIA ZEBY 10 LITROW. JACEK TY NAPISALES ZE :
"Ja w swojej asterce na 1okkm dolałem 1,8l oleju". - CHODZI cI O 10 TYS KM CZY 1000KM ?

Kiedyś myślałem, że to moja Astra dużo pije oleju...
Ja dolewam do ok. 1,5 litra na 5 tys. km (w zależności jak się jeździ..)
Na początku też myślałem, że coś jest nie tak (mało oleju = słychać zawory) - ale znajomy mechanik powiedział, że Ople tak mają i trzeba częściej sprawdzać - pozostało się przyzwyczaić i częściej zaglądać pod maskę...
Taki urok tego samochodu (silnika).

Sorki
Oczywiście na 10000km,co do książki sprawdziłem,,zużycie oleju nie powinno przekraczać1.0dm szesc./1000km
pozdrawiam

Cytat:
2003-05-26 19:16:30, DarkFutur pisze:
TO JEST JAKAS PARANOJA, 1LITR NA 1000KM ???? TO WYCHODZI 10 LITROW DODATKOWYCH NA 10TYS KM. CZYLI OD PRZEGLADU DO PRZEGLADU. JAKBY TYLE MIALY WCIOAGAC OLEJU TE SILNIKI TO OPEL POWINIEN ZAMONTOWAC DODATKOWY ZBIORNIK NA OLEJ. NIE CHCE MI SIE WIERZYC W TO, ALBO ZLE NAPISALISCIE I MIALO BYC 1 LITR NA 10TYS KM- WTEDY SIE ZGODZE

Może to i paranoja, ale tak niestety jest. Jeżeli chcesz się w tym upewnić, to podjedź do jakiegoś ASO i zapytaj mechanika na boku. W TIS-ie niestety sa podane takie wartości, jakie podawaliśmy. Wymieniam olej co 15 tys km i przez ten czas niestety dodatkowo dolewam ok 4 l oleju. Jeżdżę na Mobil 1 5w50. Musisz też pamietać, aby poziom oleju był ok 3/4 wysokości pomiędzy min i max na bagnecie. Zapewni Ci to odpowiednie ciśnienie oleju i silnik bedzie lepiej pracował.