Tankowanie gazu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Podczas ostatniej wizyty na stacji Shell do zbiornika (42 l)
dystrybutor wcisnął 36,5l !
Nigdy tak się nie zdarzyło. Zazwyczaj gdy podjeżdżałem
z pustym to wchodziło max 33l; dodam, że nie podjechałem
z całkiem pustym więc coś wyraźnie mi nie gra. Powiem,
że była godz. 11 i temperatura ok. 20 °C.
Czy zauważyliście coś podobnego ?
A może Shell zrobił sobie podwyżkę ceny za litr ?

Jeżeli miałeś w zbiorniku około 5 litrów, to nie "odbił" Ci zawór w butli. Obserwuj ile przejedziesz na tym gazie

To ciekawe??
Ja mam zbiornik(czek) 45l i nigdy nie weszło mi więcej niż 35l
Przeważnie "wchodzi" 29-30l po przejechaniu około 280-300km, rezerwa zapala się po przejechaniu ok. 230km

GG

To ja miałem lepszy syf...
Kończył się gaz więc podjechałem do BP zatankować. Mam zbiorniczek 45 L a gościu naj.... mi 41,7 L i sam wyłączył bo końca nie było!!!!!! Zrobiłem 105 km i pojechałem na inną stację i dystrybutor odbił od razu (nic nie weszło!!!)Przejechałem następne 180 km (razem 280 km) i wczoraj zatankowałem w AUCHAN'ie 16 literków gazu do odbicia!Może na BP mieli coś rozj... w tym dystrybutorze????
Dobrze, że nie odwrunąłem razem ze zbiornikiem!

CO WY NA TO?
PZDR.

Ja kiedyś tankowałem na jednej ze stacji typu krzak i część gazu zamiast do zbiornika szła w powietrze - taki galanty pistolet klapsy mieli. Nigdy wcześniej, ani później takich cyrków nie było. Weszło wtedy 53 litry, a max to 50.

Zrobiłem dwa telefony : do gazownika i do Shella.
Gazownik : zawór na zbiorniku działa w ten sposób, że
jeśli dozownik LPG podaje gaz pod zbyt małym ciśnieniem
to zawór może nie zareagować; zatankować na innej stacji
i zobaczyć co będzie. Jeśli dalej źle to wymienimy zawór.
Shell : kontrole stanu technicznego urządzenia przechodzą
przynajmniej raz do roku; nasz gaz zawiera najwięcej propanu
z oferowanych na rynku (jest najlepszy !) i ze względu na jego
właściwości (zmiany gęstości wraz z temp.) może tak się dziać.
Dopóki (u mnie jednak tankowanie zakończył automat) nie
zbiżam się do 40 litrów to nie ma powodów do niepokoju
(0.85*42l=35.7l). Natomiast 0.85*45l=38.3l i butla Ramlena
powoli zmienia się w bąbkę; mam nadzieję, że przytrafiło Ci się
to tylko raz.
No cóż, zobaczę co będzie się dalej działo.

Do Daddy'iego!

Jak mój zbiornik zmienia się w bombkę? Stało się to tylko raz-jak tankuję na AUCHAN'ie nic się nie dzieje! Spalanie mam chyba w normie albo nawet lepiej bo coś ok. 9,5 L/100 km. w mieście !!!!!

Ten zawór w mojej butli chyba w takim razie działa dobrze?

PZDR.

Jak będzie się powtarzać, to możesz się tym zacząć martwić. A tak lataj na gazie i nie przejmuj się niczym

Wszyscy wiecie, ze max wg danych producenta butli to 90% jej objetosci. Ja mam butle 65 i wchodzi 59,9(tyle najwiecej udalo mi sie zatankowac) wiec u mnie 90% jest znacznie przekroczone. Bylem w servisie i powiedziano mi ze jesli nie odbije i zatankuje nawet do 65 l to w zasadzie nic sie nie powinno stac. Przy czestszych takich przypadkach nalezy udac sie do serwisu na regulacje lub wymiane z regulacja.
A propo "bombek" - to nie o to tu chodzi, a bardziej o dopuszczalne cisnienie, ktore moze wytrzymac butla, a butle sa sprawdzane poczatkowym cisnieniem bodajze 2krotnie wiekszym(lub wiekszym) niz max...Gdzies w gwarancji mam dane na ten temat- jak znajde to podam dokladnie

Nie chcę zakładać nowego wątku a muszę się wyżyć
Praktycznie na północy Polski brak "normalnych" stacji z LPG - wszędzie tylko Orlen
Tyle razy czytałem tu jakie gówno tam sprzedają, a dzisiaj tego sam doświadczyłem, a mianowicie przy deptaniu klepiska przy wyprzedzaniu po redukcji auto dostawało chwilowego krztuśca... ( na trasie zero innych stacji )
Następnym razem zatankuję u pana Kazia jak będę miał do wyboru Orlen albo Kazio

Odświeżam trupa

Jade Esperem do Włoch przez Czechy i Austrie.
Jak tam sie tankuje gaz? samemu czy trzeba czekać na obsługe?
W czechach chyba tak jak u nas, ale nie wiem co z Austrią i Włochami.

I przejściówek nie potrzeba?
Pozdr.

tankuje obsługa
do Austrii musisz mieć przejściówkę taka jak ta

we Włoszech jest takie samo gniazdo jak w Polsce w Czechach zależy gdzie tankujesz na wylocie do Austrii jest problem jeśli nie masz przejściówki na stacjach w głębi pepikolandi też różnie ale tam facet zazwyczaj ma stosik adapterów pod dystrybutorem

A ja ostatnio tankowałem na stacji krzak gdzie gaz kosztował 1,81. Nieźle się zdziwiłem jak za 10 ;itrów gazu zamiast 18 zł zapłaciłem 20.

powiem tak się zdarza sam tego doświadczyłem mam jedną stację w KRK co takie numery wychodzą .Przykład tankuję na tej stacji do pełna jadę do niedzicy (j. czorsztyńskie)125 km i chce zalać do pełna wchodzi 5 L Lpg próbujemy 2 razy zawór odbija .Wnioski opserwuj spalanie powino być ok po prostu inne ciśnienie gazu i inny warunki atmosferyczne

powiem wam że nie zawsze stacja "krzak" jest złym pomysłem na tankowanie. Ja tankuję na takiej stacji i nie miałem żadnych problemów i do tego jest tam najtaniej w mieście.

Cytat:
2009-07-15 12:02:22, greenberg pisze:
tankuje obsługa do Austrii musisz mieć przejściówkę taka jak ta

No to chyba w Czechach zaleje do pełna i może jakoś przejade. Najwyzej na benzynce bede jechał LPG w Austrii i tak po ponad 3 zł więc dużej różnicy nie zrobi

Pozdr.

Cytat:
2009-07-15 12:02:22, greenberg pisze:
tankuje obsługa do Austrii musisz mieć przejściówkę taka jak ta we Włoszech jest takie samo gniazdo jak w Polsce w Czechach zależy gdzie tankujesz na wylocie do Austrii jest problem jeśli nie masz przejściówki na stacjach w głębi pepikolandi też różnie ale tam facet zazwyczaj ma stosik adapterów pod dystrybutorem

Przejechałem parę razy Czechy i Austrię i nigdy nie korzystałem z przejściówek. W Austrii jest duży problem z znalezieniem jakieś stacji z lpg jak juz to przewaznie maja metan. Gdbys jechał do Włoch to bodajże na 105 km autostrady od Wiednia jest stacja która ma lpg.

Cytat:
2009-07-15 11:50:01, robertkaluza pisze:
Odświeżam trupa Jade Esperem do Włoch przez Czechy i Austrie. Jak tam sie tankuje gaz? samemu czy trzeba czekać na obsługe? W czechach chyba tak jak u nas, ale nie wiem co z Austrią i Włochami. I przejściówek nie potrzeba? Pozdr.

Na Słowacji tankujesz sam i nie trzeba przejściówek w Austrii nie tankowałem bo mam w miarę duży zbiornik wiec od Bratysławy dojechałem na Chorwację
wiec a propo gazu to na ftp są wrzucone adresy lpg w europie
poza tym niewiem jak teraz ale w tamtym roku jak ojro stało po 3.40 to gaz na słowacji wychodził 1,8pln gdzie wtedy w PL 2,40 w Cieszynie
po pierwsze: po licznych kalkulacjach gaz wychodził ok pół ojro niewiem jak teraz
po drugie: tankowełem na OMV Einsteinova II (chyba 2 bo jest jeden i dwa one są na przeciwko siebie) w Bratysławie po drodze na Wiedeń później była Czarna Dziura i tak jak kolega mweis napisał ok 105km od Wiednia na autobanie na Graz masz stację z gazem Agip chyba sie nazywała jak weźmiesz CB to się dowiesz CH 28
Cena winiety się chyba nie zmieniła
Słowacja 300sk/ miesięczna
Austria 7,5E /10dni miesięczna chyba 15E ale mogę się mylic i dodatkowo przejazdy przez mosty i tunele na drodze Graz-Klagenfurt-Villach gdzie w Villach też jest stacja lpg podobno też Agip
szerokości

Sorry ale dopiero teraz zauważyłem że lecisz przez Czechy
więc nie bardzo Ci pomogę ale jednak chyba szybsza trasa jest przez Słowacje Żylina-Vien-Graz-Klagenfurt
zresztą to też zależy gdzie jedziesz do tych makaroniarzy

[ wiadomość edytowana przez: Kula69 dnia 2009-07-16 16:47:43 ]

Cytat:
2009-07-16 16:40:59, Kula69 pisze:
więc nie bardzo Ci pomogę ale jednak chyba szybsza trasa jest przez Słowacje Żylina-Vien-Graz-Klagenfurt zresztą to też zależy gdzie jedziesz do tych makaroniarzy [ wiadomość edytowana przez: Kula69 dnia 2009-07-16 16:47:43 ]

Chciałem jechać przez Czechy ale jednak jade taką trasą jak napisałeś. jest troszke więcej kilometrów, ale o wiele szybciej

Pozdr.

Cytat:
2009-07-16 19:35:46, robertkaluza pisze:
Chciałem jechać przez Czechy ale jednak jade taką trasą jak napisałeś. jest troszke więcej kilometrów, ale o wiele szybciej Pozdr.

tylko pamiętaj
w SK przejazd na stopie ok 150-200ojro , niezapięte pasy 100ojro
w Austri nie ma policji jak jedziesz 130 na autostradzie i 80 przez miesto na autostradzie , tak to biorą sie z nikąd a i omijak Słowenie winieta na pół roku 35E !!! mandat za brak do 300E