Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() adi-000 Forumowicz Vw Passat stolica | 2007-01-03 15:12:10 Jest to opis montażu podgrzewanych lusterek w samochodzie Opel Astra 2 (G)
Przed rozpoczęciem pracy należy przygotować sobie śrubokręt, scyzoryk ,troche kabla dwużyłowego, 8 konektorów do połączenia kabli ,lutownice i tasme obustronnie klejącą Szkło lusterka podważamy w tym miejscu ![]() i delikatnie ciągnąc wypinamy je z mocowań. Po wyjęciu wkładów lusterek, wypinamy trójkątny plastik założony od środka w którym znajduje się manualne sterowanie lusterka. Trzeba go ciągnąć z dość dużą siłą bo trzyma się na trzech plastikowych spinkach. Po wypięciu ściągamy go z dzwigni lusterka uważając na gumową osłonkę i zostawiamy. Następnie wykręcamy trzy śruby mocujące lusterko do drzwi i zdejmujemy je ![]() Szkło lustra jest przyklejone na obustronnie klejącą taśmę z gąbki do plastikowego mocowania. Wypinamy dwie blaszki z plastikowego mocowania, ![]() następnie wyjęty wkład lustra kładziemy i używając nożyka do tapet (cienkiego) wsadzamy go przez otwór w plastiku i wyginając go odcinamy gąbkę od plastiku. ![]() To samo robimy przy drugiej dziurce i gdy jeden koniec lustra można odchylić ![]() nożykiem do tapet odcinamy resztę gąbki. Po odcięciu szkło lustra wygląda tak ![]() Odcinamy nadmiar gąbki ze szkła ![]() i nasączamy gąbkę na szkle rozpuszczalnikiem ![]() Trzeba uważać na krawędzie lustra bo rozpuszczalnik dostaje się pomiędzy szkło i może rozpuścić kawałek lustra. Po nasączeniu gąbki i odczekaniu kilku minut zacząłem ścierać i zdrapywać ją zmywakiem kuchennym nasączonym w rozpuszczalniku ![]() Po wyczyszczeniu lustro od wewnętrznej strony wygląda tak ![]() Teraz ta sama operacja z plastikowym mocowaniem lustra, tylko użyłem do tego celu oleju (rozpuszczalnik rozpuszczał plastik) ![]() po nasączeniu gąbki i odczekaniu kilku minut zeskrobałem gąbkę nożykiem do tapet ![]() Po przymiarce ![]() nakleiłem matę grzewczą na szkło lustra Trzeba pamiętać żeby końcówki podłączeniowe były po szerszej stronie lustra ![]() Po nalepieniu maty przykładamy plastikowe mocowanie i zaznaczamy gdzie znajdują się końcówki podłączeniowe na lustrze i w zaznaczonym miejscu wiercimy dziury ![]() a następnie je poszerzamy ![]() i przykładamy lustro ![]() Jeżeli wszystko pasuje to nalepiamy taśmę – ja użyłem taśmy do mocowania luster kupioną w obi za 14 zł i zlepiłem oba kawałki. Trzeba przy tym uważać bo jak krzywo zlepicie to będzie ciężko to z powrotem rozerwać. ![]() Teraz czas na podciągnięcie kabli do lusterka. Trzeba je przeciągnąć z tej strony. ![]() I nie zawsze się to udaje za pierwszym razem. Poza tym trzeba mieć szczupłe palce żeby chwycić przewód. Po udanym zabiegu lutujemy końcówki do kabla i zakładamy metalowe blaszki na plastikowe mocowanie lustra . Następnie wszystko składamy, i przykręcamy do drzwi. Przy montażu szkła do lusterka trzeba pamiętać żeby w te elementy ![]() weszły metalowe kulki od linek sterujących lusterkiem. W moim aucie jest instalacja w drzwiach więc zostawiłem ok. 15 cm kabla i przylutowałem końcówki. ![]() Są one troszkę większe od wejść w kostce więc je trochę spiłowałem pilnikiem. ![]() Teraz trzeba zajrzeć za boczek drzwi i widać tam kabelek który jest zlepiony taśmą z innym. ![]() Rozcinamy taśmę i wyciągamy wtyczkę od lusterek ![]() Następnie demontujemy schowek pod którym są bezpieczniki i przekaźniki. ![]() Z tyłu na schowku jest dodatkowy opis graficzny ![]() Po wnikliwej analizie materiałów ustaliłem iż nie mam podłączonego przekaźnika od ogrzewania lusterek i brakuje bezpiecznika ![]() Dokupiłem przekaźnik w aso za 28 zł ![]() ![]() i włożyłem go razem z bezpiecznikiem tu. ![]() Bezpiecznik miał być według książki 10 A ale trochę się bojąc założyłem 7,5 A i też działa Teraz kolej na kable idące od kostek tu specjalne podziękowania dla jacol_m10 i dla rjesien za pomoc. ![]() Lewa strona Kable Żółty, zielony, czarny z czerwonym to sterowanie lusterkiem Brązowy to masa od ogrzewania Czarny z białym to + od ogrzewania Prawa strona Szary , niebieski czarny z czerwonym to sterowanie Brązowy – masa Czarny z białym to + Końcówki kabli podłączamy do brązowego i czarnego z białym. ![]() Po podłączeniu upychamy kable pod pokrywą osłony lusterka ![]() i ją wpinamy. ![]() Następnie włączamy ogrzewanie szyby tylnej i sprawdzamy ręką czy lusterka grzeją. ![]() ![]() jak grzeją to jest ok ale jeżeli nie grzeją to macie problem ![]() Cała instalacja jest fabrycznie poprowadzona tędy – są to specjalne piny łączące drzwi z resztą samochodu ![]() A to link do firmy która robi lustra do samochodów. To na wypadek gdyby komuś pękło szkło podczas montażu. Mają również maty grzewcze. Są oni tańsi niż te sprzedawane na allegro www.lusterka.prv.pl a teraz podsumowanie całość zajęła mi :. 2 godzin czyszczenie lusterek z gąbki 30 min zdjęcie i założenie lusterek 30 min lutowanie ,podłączanie i piłowanie pilnikiem końcówek opis i zdjęcia nie są profesjonalnie wykonane ale może komuś w przyszłości się przydadzą i zaoszczędzi mu to kombinowania i żmudnego wyszukiwania informacji. Uff najgorsze było przygotowanie tej fotorelacji i wrzucenie tego do netu... ![]() ![]() ![]() [ wiadomość edytowana przez: adi-000 dnia 2007-01-03 19:27:58 ] |
![]() mutra Forumowicz Astra 1,6 16 v CARAV ... Wrocław | 2007-01-03 18:14:56 brawo :] |
![]() adi-000 Forumowicz Vw Passat stolica | 2007-01-04 19:03:54 dzięki za wyrazy uznania ![]() ![]() ![]() |
![]() pmpiotr Pełnoprawny Klubowicz OPEL OMEGA B KOMBI/ ... warszawa | 2007-01-05 10:14:09 SUPER OPRACOWANE, JESTEM PELEN PODZIWU |
![]() Grzesiek Forumowicz Opel Astra II/ HONDA ... Białystok | 2007-01-05 10:39:07 Ja na szczęscie mam seryjnie podgrzewane lusterka
zaciekawiła mnie ta kostka w drzwiach,do której podłączyłeś zasilanie otóż ostatnio montowałem sobie tweetery na tył, i w tylnych drzwiach znalazłem taką właśnie kostkę przyczepioną do kabelka od centralnego zamka ktoś wie do czego to służy? |
![]() adi-000 Forumowicz Vw Passat stolica | 2007-01-05 18:09:10 a masz tyłu szyby elektryczne ![]() ![]() ![]() |
![]() Grzesiek Forumowicz Opel Astra II/ HONDA ... Białystok | 2007-01-05 22:54:32 nie mam
więc to pewnie do silniczka od podnosnika dzieki ![]() |
![]() adi-000 Forumowicz Vw Passat stolica | 2007-01-06 17:03:41 pewnie tak chyba że masz jakąś super wypasioną wersję ![]() ![]() ![]() |
![]() GSI (M) Strażnik Ampera Warszawa | 2007-01-07 00:52:52 adi-000
SUPER MATERIAŁ. GRATULACJE!! |