MotoNews.pl

Przeciwmgielne zamiast stopu?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam starszyznę,

Dziś odkryłem, że w mojej omesi przy hamowaniu zapala się lampka (dioda) na przełączniku od świateł tylnich przeciwmgielnych. Wychodzę z samochodu, na pedał hamulca polozyłem blokade ok kierownicy by się wcisnął i idę na tyły. A tutaj niespodzianka, rzeczywiście zamiast świateł stopu świecą się światła przeciwmgielne.
Sprawdziałem żarówki, bezpieczniki - wszystko Ok. Poruszałem styki przy lampach tylnich, ale nic.
Najwidoczniej to jakieś spięcie, ale gdzie zacząć szukać?
Nie chcę robić za miejską pochodnię podczas hamowania (jak hamuje to wiadomo co tam się przypala/topi).

POMOCY LUDZIE!!

witam
ja spróbowałbym sparwdzić czy dobra masa w aucie jest tzn w tylnych lampach o innej usterce chyba nie mozemy gadac.
pozdr

Sprawdze.

Ale ewentualne koszty po podpaleniu wozu pokrywasz Ty
Ja nieznam się na elektryce, a w poniedziałek alarm montuje (Boże dopomóż)

A czy poprzedni właściciel nie zrobił "bajeru" i nie wpiął przeciwmgielnych do stopu?? Zobacz czy po stronie wtyczek nie ma jakiegoś druciarstwa.

Swiatła stop i przeciw mgielne powinny byc dwa osobne obwody.
Może druciarstwo jak sugeruje Robertho, ale może być jeszcze inna przyczyna gniazdo do podłaczenia przyczepki, jeśli masz hak tonajpierw sprawdziłbym to gniazdo. Potem niestety wszystko po kolei. Zyczę 'miłej zabawy'.

Cytat:
Sprawdziałem żarówki,

Żarówka dwuwłuknowa w lampie tylnej omegi A ma kołki rozstawione inaczej niż taka sama żarówka ze stacji benzynowej, tzn nie o 180* tylko jak 10 po 18 tej . Ta ze stacji powoduje świecenie nie tego żarnika co potrzeba. Może tutaj masz coś nie tak?

Ten cały problem rozpoczął się 3 dni temu.

Dziś miałem zapierdziel i nawet do Omegi nie zajrzałem.

Ale idea gniazdka do oświetlenia przyczepy mnie zaintrygowała, to rzeczywiście moze byc powód całego zamieszania, zwłaszcza, że dwa razy porządnie obtarłem hakiem i tym własnie gniazdkiem gdy wyjezdzałem z posesji.
Dziękuje