Jak zestroić antenę w aucie?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie! Stosunkowo od niedawna mam CB w aucie, w związku z tym mam parę pytań:
1. zestroić należy antenę z radiem , czy z autem?
/teraz przyrząd do zestrojenia miałem podłączany tylko do anteny postawionej na dachu.
2. Jaką antenę polecili byście do Presidenta HARRY 2. /obecnie mam Presidenta Missouri. i jakoś nie jestem zadowolony ponieważ ciągle trzeszczy strzela itp.
Do tej pory posiadałem zestaw COBRA IV z anteną Presidenta Floridą i było OK, a zachciało się niby coś lepszego i masz Ci!
P L E A S E pomóżcie !!!

1. Stroimy antene do miejsca na pojezdzie, nigdy do radia.

2. Missouri jest kiepska antenka. Za te pieniadze mozna miec dwie pozadne. Mialem z nia kiedys stycznosc.
Najlepszym rozwiazaniem bedzie montarz na stale.
Musisz sie takze okreslic co masz za rodzaj zaklocen i skad pochodza.
Harry jest lepszy od Cobry, a Missouri od Floridy.
I pamietaj , ze President robi dobre radia za ktore warte sa ceny, lecz antenki juz nie.

Dzięki za odpowiedź. Faktycznie dzisiaj pojechałem do warsztatu i wziąłem Midlanda ML - 145. jest zdecydowanie lepiej. Pozdrawiam serdecznie.

Próbowałem dzisiaj zestroić radio. Z marnym efektem.

Jak udało mi się ustawić końce skali na 1 to na 40 było poza skalą , i odwrotnie , jak było ustawione na 40 to na 1 wskazówka nie dochodziła do końca.

W tej chwili mam tak:

Na 40:

Na 1:

Dół skali na 1 i na 40 był w miarę OK:

W takiej sytuacji kręci się chyba też anteną , tylko ,że w tym kikucie który ja mam nie ma pokrętła , a kręcić to mogę prawie każdym elementem osobno

Moje podejrzenia padły na 3 miejsca, 2 w połowie anteny (regulacja wysokości bacika)

i można kręcić też przy cewce (a właściwe to odkręcać ją):

Czy ktoś wie, co i gdzie powinienem jeszcze ruszyć żeby toto zestroić?

[ wiadomość edytowana przez: slawekk dnia 2007-01-17 17:24:25 ]