MotoNews.pl
8 Wpływ stanu akumulatora na pracę silnika? (170998/45)

Wpływ stanu akumulatora na pracę silnika?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Od jakiegoś czasu w moim escorcie 1.6 16V mam problem z obrotami silnika (zaczynają skakać) na biegu jałowym po właczeniu świateł. Czy to jest oznaka słabego akumulatora czy alternator klęka? Może mi ktoś podpowiedzieć od czego konkretnie to zależy i jak sie z tym uporać??Z góry dzięki

raczej akumulator tu nie jest winny, na bank nie jest winny

Co moze byc wiec za to odpowiedzialne. Bez włączonych swiateł auto raczej zachowuje sie poprawnie chociaż wydaje mi sie że na jałowym obroty są ciut za małe (około 600)

a jak odpala ?
po odpaleniu nie piszczy pasek ???
jak aku słabe to moze być własnie tak - jak wyłączysz świarła jest ok ( 900 obr)
dodam że ok powinno być po czasie gdy aku wróci do pewnego stanu - przy wymęczonej jednostce bedzie to szybko .

Cytat:
2007-01-07 18:58:12, acquaristic pisze:
Co moze byc wiec za to odpowiedzialne. Bez włączonych swiateł auto raczej zachowuje sie poprawnie chociaż wydaje mi sie że na jałowym obroty są ciut za małe (około 600)

okolo 600?? to faktycznie 'ciut' male, o 1/3 powinno byc 900...na poczatke jak zwykle w sprawach z obrotami - krokowy do wymiany.

Może to być wina kiepskiego akumulatora, nawet przy wydajnym altku. Najlepiej podjedź do warsztatu i sprawdź stan naładowania i wydajność prądową.