MotoNews.pl

Olej w filtrze powietrza

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mamm Fita125/FSO125 z 1988 silnik poloneza-gaz
Ma juz przeszlo 200 000 w sumie
Jak mial 70 000 km mial zrobiony 3 szlif
Dzisiaj bylem z Warszawie, jechalem 120 km/h
nagle kontrolka z oleju zaczela podmrugiwac, jak zdejmowalem noge z gazu

Okazalo sie, ze olej jest wypluwany do filtra powietrza (dosc duza ilosc)
Dlaczego sie tak dzieje, czy moze dostal jakis przedmuchow juz
Prosze o pomoc
Dziekuje

kolego moze i dostał przedmuch i moze silnik nadaje sie do remontu ale lepiej kupic inne autko taniej wyjdzie np golfa 2 za 2000zł

Przemek, co Ty gadasz? Czemu namawiasz kogoś żeby zrezygnował ze swojego samochodu i kupił zajeżdżony, plastikowy szrot, w dodatku za 2000, kiedy silniki w dobrym stanie z poloneza kosztują ok. 400 zł?
Genesis, poszukaj na forum FSO AK, bo tam piszą do rzeczy... Ostatnio był zresztą poruszany ten temat, więc go znajdź.

słuchaj kolego za 2000 golfa 2 kupi dobrego albo poloneza za 1000zł a silnik + wymiana policz pozdrawiam

No to popatrz po ile są silniki... A golfa trudno znaleźć w dobrym stanie. I jest droższy od 125p w eksploatacji (pomijając, paliwo, chyba, że kanciak na gaz). Poloneza może i tak, ale skoro ma fiata, to pewnie chce mieć fiata, nie sądzisz?

Witaj Janisz

Również popieram pomysł kupienia nowego silnika lub remontu tego , Fiaty to auta z charakterem a golf to tanie bezduszne jeżdzidło które jest w dodatku zajeżdzone albo sprowadzone... a napewno nie będzie już takie fajne jak fiat 125p.

Cześć Dawid, wspomożycielu

Genesis chyba pisał na naszym forum kiedyś, mógłby teraz też tam zapytać... Wiadomo, że tu każdy mu powie, że DF to gówno i nie warto się nim zajmować

Być może i każdy tutaj powie , że DF to gówno , ale tak nie jest Jest to auto które ma to ,,coś" czego golf 2 napewno nie ma.
Przedewszystkim do fiata są tanie części to auto można utrzymać w dobrym stanie ogólnie to auto ma klimat więc lepiej w nie zainwestować i cieszyć sie z posiadania fajnego auta.A golf 2 to niemiecki rzęch zajeżdzony , wytłuczony i baaaardzo wyeksploatowany (przynajmniej większośc) bo trafić sztuke w dobrym stanie jest ciężko które jest brzydki nudny wcale nieekonomiczny(silniki benzynowe) ogólnie dziwie się , że ludzie siętym zachwycają

Cytat:
2007-01-07 21:36:27, Dawid91 pisze:
że ludzie siętym zachwycają

Zwróć uwagę na to, że to głównie wieśniacy i podwórkowi tjunerzy...

Fiacik dostal przedmuchow
jak sie korek od oledy zdejmie to przy 3500 obrotow kopci
Jezdzilem do tej pory na oleju Loto 10W/40
Symtetyk *taka srebna butelka)
Na jaki zmienic, aby go troche uszczelnic?
Mechanik mi doradzam, abym zmienil go na mineralny

Witam, ztego co piszesz silnik jest w stanie agonii,sam olej mineralny mu nie pomoże. Wlej ze dwa motodoktory, może na jakiś czas podratuje to sprawę...

kolego ja miałem 2 golfy2 i dawałem w pizde równo czy zimny czy nie dostawał co dziennie ok 100-200km robiłem przez rok 30000km silnik cykał ja trala lala palił od kopa miał moc silnik był na gaz 1.6 ekonomiczny a zrywał trawe przez ok 10m jezdził po polnych drogach nie oszczedzałem 80 nawet 130km zawieszenia nie robiłem nie trza było blachy całe a pracuje w kinie jako kinooperator i dojezdzałem do pracy 30km i co dziennie po filmy dawałem równo nawet jak go rano odpaliłem do gaz i dawał 30km zrobiłem w 8-15min GOLF GODNY POLECENIA
obecnie jezdże astrom f 1.4 kombi nie nazekam

Genesis72 mialem takie cos w moim DF (144 tys bez remontu) i okazalo sie ze odma (odpowietrzenie silnika) sie zapchala syfem. Wykrecilem odme, wypalilem palnikiem syf, zalozylem i problem z glowy.

Ale juz mi bierze olej
w oleju pokazuja sie sladowe ilosci wodu (najprawdopodobniej skropliny ze spalonego gazu)
Zrobilem mu odpowietrzenie nie do filtra tylko na zewnatrz i w wezu dod odpowietrzenia znajduje smetanke(emulzje-woda wymieszaja z olejem) co prawda sa to male ilosci

Mechanik powiedzial, ze to juz jest agonia silnika
P.S
Mysle o Golfie 2
do jakiego przebiegu mozna kupic *tzn. od jakiego przebiegu juz jest silnik w stanie agonii*, wiem, ze to duzo zalezy od jazdy (czy na malych odleglosciach, czy na duzych i jak byl duszony)

[ wiadomość edytowana przez: Genesis72 dnia 2007-01-21 17:18:11 ]