Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Fifo_2005 Chmielnik | 2007-01-15 21:21:31 Dzięki - postaram się to sprawdzić ! |
Fifo_2005 Chmielnik | 2007-01-15 21:52:41 A co i jak ewentualnie sprawdzić w bloku ???
Pozdrawiam ! |
Bigelektron TOYOTA SPEC ![]() Katowice | 2007-01-19 00:38:01 Np nadmuchac w kanal olejenia glowicy od gory i obserwowac manometr czy trzyma cisnienie.przyjrzec sie uszczelce glowicy i tulejkom ustalajacym ----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer |
Fifo_2005 Chmielnik | 2007-01-24 20:33:55 Witam i wracam do tematu.
Silnik jest już skręcony i w poniedziałek odbył się próbny rozruch. Zgodnie ze wskazówkami rozruch nastąpił przy zdjętej pokrywie wałków rozrządu i rzeczywiście olej prawidłowo wypłynął kanałami smarowania a więc jest ciśnienie oleju ! Obecnie samochód jest każdego dnia odpalany i sprawdzany jest odgłos silnika i mgiełka olejowa. Na razie jest OK. Mechanik powiedział mi, że jeżeli nic się nie wydarzy do końca tygodnia to mogę odbierać samochód. Ja mam niestety pewne obawy bowiem uważam, że nie została znaleziona przyczyna źródłowa uszkodzeń. Ta naprawa sporo mnie już kosztowała, dużo też jeżdżę i muszę być pewny samochodu. Mechanik jako potencjalne przyczyny podaje, że może zawieszał się zawór ciśnieniowy pompy olejowej, lub któryś z kanałów smarowania był zatkany. No może ale ... ? Mówiłem mu gdy silnik był rozebrany żeby sprawdził blok, ale stwierdził, że bez demontażu jest to praktycznie niewykonalne. Coraz poważniej myślę o sprzedaniu samochodu ale to też jest problem bo przecież nie mogę komuś wciskać chały byc może z ukrytą wadą. Jestem więc w lekkiej kropce, co robić poradźcie !? P.S. Nie znam dokładnej budowy tego silnika ale czy jest to możliwe, że np. kanał olejenia głowicu znajdujący się w bloku ma pęknięcie i czsami przez to pęknięcie część oleju wypływa i zmniejsza ilość oleju idącą do głowicy ? A z drugiej strony skąd wzięło by się takie pęknięcie ? Pozdrawiam lekko zdołowany ! ![]() |
Bigelektron TOYOTA SPEC ![]() Katowice | 2007-01-25 01:36:46 Prawde mowiac gdyby bylo pekniecie to wtedy spada cisnienie w calej magistrali olejowej i pierwsze padly by panewki wk.Mysle ze najprawdopodobniejpoprzedni wlasciciel jezdzil bez plynu przegrzal glowice ,moze jeszcze dolal zimnej wody na cieplym motorze j sie zwichrowala,wiec lapnelo walek rozrz. przytarlo sie lozyskowanie opilki alu pozatykaly kanaly olejenia WR.i pozacieraly sie dalsze podpory.Powinno hulac. ----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer |
Fifo_2005 Chmielnik | 2007-01-29 19:30:51 Wczoraj odebrałem auto od mechanika. Do dziś zrobiłem 150 km. Do tej pory wszystko OK. !!! Jak coś się wydarzy to zawiadomię. |