MotoNews.pl
6 Zerwana linka od podnoszenia szyby w Accencie ! (171231/89)

Zerwana linka od podnoszenia szyby w Accencie !

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich !

kupilem accencika w ktorym nie moglem od samego poczatku opuszczac szyby sprzodu od strony pasazera prawdopodobnie jest tam zerwana linka od mechanizmu podnoszenia szyby, czy mial juz ktos z tym problem i czy wymiana linki lub moze calego mechanizmu jest prosta sprawa. czekam na wasze odpowiedzi

Pozdrawiam !

Wymiana linki w drzwiach nigdy nie jest prosta. Jesli masz malo zreczne dlonie to skonczy sie to tym ze linki przy opuszczaniu lub podnoszeniu beda tarly o siebie. Duzo halasu i ciezko chodzi. Jesli masz mozliwosc to zlec to komus kto moze to zrobic tanio i solidnie.

To juz lepiej kup caly zestaw do podnoszenia. Kosztuje ok 150 PLN, wymiana jest prosta a lepiej bedzie sluzyl. Ja wymienialem od strony kierowcy. Jak masz "elektryczne" szyby to nie wiem.

[ wiadomość edytowana przez: Cobra_JM dnia 2007-01-09 20:46:52 ]

Witam tez milame podobny problem a dokładnie myslalem ze linka jest urwana ale okzałao sie ze musze przykleic lepiej szybe do tego podnosnika

Jeśli masz elektryczne szyby to wyciągnij mechanizm. Na prowadnicy jest plastik z taką "szparką", w której chodzi linka. Linka ma zaciśniętą "plombę" która podnosi lub opuszcza szybę. Jeśli pęknie ten plastik z jednej strony(od góry lub od dołu) to szyba chodzi tylko w jedną stronę(ja tak miałem). Rozwiązałem to tak: nit aluminiowy - skróciłem go, rozciąłem go wzdłóż i zacisnąłem na lince tak aby "usztywnić" mechanizm. Dodatkowo kapka cyny tuż pod lub w Twoim przypadku nad nitem i problem z głowy.

Ja mam w ogóle w moim accenciku problem z szybą od strony kierowcy. Byłem już w serwisie wymienili pare czesci np. prowadnice bo byla cala pokrzywiona a chca jeszcze wymienic cala uszczelke od drzwi tylko, że są to bardzo duże kwoty! Orientuje się ktoś ile kosztuje
nie w ASO tylko w zwykłym sklepie uszczelka do drzwi od strony kierowcy?? Gdybym chciał wszystko zrobić przy tej szybie w ASO wyszło by mnie to około 900zł!!

Cytat:
2007-01-30 15:38:27, pieroog pisze:
Ja mam w ogóle w moim accenciku problem z szybą od strony kierowcy. Byłem już w serwisie wymienili pare czesci np. prowadnice bo byla cala pokrzywiona a chca jeszcze wymienic cala uszczelke od drzwi tylko, że są to bardzo duże kwoty! Orientuje się ktoś ile kosztuje nie w ASO tylko w zwykłym sklepie uszczelka do drzwi od strony kierowcy?? Gdybym chciał wszystko zrobić przy tej szybie w ASO wyszło by mnie to około 900zł!!

Bardzo wątpie żeby ktoś robił zamienniki takich części do hultaja. Szukaj raczej używek

ja probowalem wymienic linke po zdjeciu tapicerki i probie wogole wymyslenia jak to wymienic olalem sprawe i sie nie otwiera poprostu niechcialo mi sie bawic z tym mysle ze nienalezy to do latwych czynnosci jesli znasz kogos kto sie tym zajmuje skorzystaj z tego.moja rada

sama wymiana linki nie jest taka tragiczna jesli ktos ma pojecie o mechanice ja mam problem Skąd wziąsc nową linke mechanizmu podnoszenia szyb do accenta >?????????????????>>>>>>>>????
w necie szukam i nic

[ wiadomość edytowana przez: airvolf dnia 2007-06-03 12:32:50 ]

Po pierwsze w moim accencie z prawej strony od kierowcy linki trą o siebie i szyba sie szybko podnosi. Ale jedna z lineczek plecionki się przetarła musiałem ją wyciąc.

Po drugie jakbyś miał zerwaną linkę to by ci szyba spadła w dół.

Po trzecie jeżeli nie działa szyba to trzeba sprawdzić czy mechanizm jest ok - moze podpiąc pod inne przewy ew. 12 volt prosto z akkumulatora.

Po kolejne - wymiana linek to tak ciężka sprawa że można się zamęczyć. Linki można kupić w castoramie a końcówki zrobić we własnym zakresie. Ale do zrobienia.

Sprawdz czy slinik jest ok. Jak jest ok i linki są ok to znaczy ze coś moze z włącznikiem.

A przede wszystkim smarem do łańcucha potrakuj prowadnice i linki.

Cytat:
2007-06-03 12:32:00, airvolf pisze:
sama wymiana linki nie jest taka tragiczna jesli ktos ma pojecie o mechanice ja mam problem Skąd wziąsc nową linke mechanizmu podnoszenia szyb do accenta >?????????????????>>>>>>>>???? w necie szukam i nic [ wiadomość edytowana przez: airvolf dnia 2007-06-03 12:32:50 ]

w Jankach pod Warszawą jest a przynajmniej była firma Frydziński czy jakoś tak, dorabiali każdą linkę tanio

Linkę w castoramie kupisz w dziale metalowym - tam są gwoździe łańcuchy linki itp.

A masz ją zerawną tak wogole?
Tak jak napisałem - jeżelii miałbys zerwaną to szyba nie trzymała by sie u góry, tylko spadała na dół.

[ wiadomość edytowana przez: accent1 dnia 2007-06-03 20:57:31 ]

linka mi przerdzewiala zerwala sie wywalilem ją ale wykombinowalem tak zeby szyba sie nie opuszczala

to czas ejchac do castoramy

Napisz po czy cięzko było wymienić.

Zaciski na linke też w casotramie cup albo sam zrób ze śrubki i nakrętki albo jakoś inaczej zakombinuj.

witam

ja wymienialem linke i da sie to zrobic samemu trzeba troszeczke sie pomeczyc ale do zrobienia i linke kupilem od roweru
(hamulec lub zmiana biegow niepamietam juz ),wazne by byla jak najmieksza bo sztywna linka polamie to kolko plastikowe na ktorym jest nawinieta(sa tam takie delikatne prowadniczki rowki)a i srednica linki tez jest wazna. mozna tez poszukac uzywki na allegro za okolo 100 zl elektryczna kompletna.(wazne!!! 5-cio drzwiowiec ma inna prawadnice i dlugosc linki niz 3 drzwiowiec,jest zamatowana pod innymi kątami i sruby niepasuja)pozdrawiam