Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Golab82 e30 / e36 Warszawa | 2007-01-10 00:18:54 Witam
Czy ustawienie tłoków względem cylindrów jest istotne w silnikach 899cm od cc. Co się dzieje jeżeli strzałka na tłoku nie będzie skierowana w stronę rozrządu ? Tzn Spinając korbowód z tłokiem pomyliłem się i tłok jest obrócony o 180stopni. W efekcie jeżeli dobrze założe korbowód na wał (tak aby przy obracaniu się wału, nie stykał się z wałkiem rozrządu) to strzałkę na tłoku mam w stronę koła zamachowego a nie rozrządu. Pytanie drugie, w jaki sposób lub czym mogę wypchnąć sworzeń, nie uszkadzająć tłoka. |
![]() RUFF 126p i.e Poznań | 2007-01-10 08:33:34 Nr na korbach powinny być w str wałka a strzałki w str rozrządu. NIeradze odpalać silnika jak sie dobrze przyjżysz to oś sworznia jest przesuniata jak to zwykle bywa. Sworznie siedzą tam ciasno wiec tylko prasą lub zlecić szlifierzowi. pzdr |
![]() Gufo 126p SWAP Lędziny | 2007-01-10 15:27:06 Piasta sworznia jest przesunieta na tłoku po to aby przy detonacji mieszanki, tłok a pozniej korba nie pachaly sie na wal w pionie, dlatego przesunieta zostala piasta sworznia wzgledem walu, czyli jak obrociles tlok o 180stopni mozesz miec mala niespodzianke po odpaleniu silnika, radze to przestawic bo w taki razie tlok bedzie przesuniety jeszcze bardziej wzgledem walu a co za tym idzie silnik bedzie chodzil nierowno, bedzie stukal az w koncu cos sie moze urwac. |