MotoNews.pl
10 Ustawienie tłoka w cylindrze(899) (171263/0)

Ustawienie tłoka w cylindrze(899)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Czy ustawienie tłoków względem cylindrów jest istotne w silnikach 899cm od cc. Co się dzieje jeżeli strzałka na tłoku nie będzie skierowana w stronę rozrządu ?
Tzn
Spinając korbowód z tłokiem pomyliłem się i tłok jest obrócony o 180stopni. W efekcie jeżeli dobrze założe korbowód na wał (tak aby przy obracaniu się wału, nie stykał się z wałkiem rozrządu) to strzałkę na tłoku mam w stronę koła zamachowego a nie rozrządu.
Pytanie drugie, w jaki sposób lub czym mogę wypchnąć sworzeń, nie uszkadzająć tłoka.

Nr na korbach powinny być w str wałka a strzałki w str rozrządu. NIeradze odpalać silnika jak sie dobrze przyjżysz to oś sworznia jest przesuniata jak to zwykle bywa. Sworznie siedzą tam ciasno wiec tylko prasą lub zlecić szlifierzowi. pzdr

Piasta sworznia jest przesunieta na tłoku po to aby przy detonacji mieszanki, tłok a pozniej korba nie pachaly sie na wal w pionie, dlatego przesunieta zostala piasta sworznia wzgledem walu, czyli jak obrociles tlok o 180stopni mozesz miec mala niespodzianke po odpaleniu silnika, radze to przestawic bo w taki razie tlok bedzie przesuniety jeszcze bardziej wzgledem walu a co za tym idzie silnik bedzie chodzil nierowno, bedzie stukal az w koncu cos sie moze urwac.