Auto a problemy prawne

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam chcialbym uzyskac od was pare informacji
kupuje od kumpla malaka za 0,5L nie ma przeglądu i OC
1.słyszałem o czymś takim że w jeden dzień muszę go przerejestrować zrobić przegląd i zapłacić OC czy jest to prawda
2.mowili mi takze że go nie przerejstruje nie mając OC i przegladu
3. po jaki ch... wbijać przeglad do starego dowodu ?? jak i tak dostane nowy do tego pytanko czy jeszcze raz bede musial robic przeglad
4. ile moze mniej wiecej kosztować mnie OC bez zadnych znizek czyli mam 20 lat i do 27grudnia 2006 prawko i nie mialem jeszcze nic zarejestrowanego na siebie

co do zrobienia wszystkiego w 1 dzien to nie wiem ale reszta to raczej prawda.
przeglad zrob na starym dowodzie a jak beda wystawiac nowy to w nim jest data kolejnego przegladu wpisana przez wydz komunikacji wiec nie ma problemu ze na drugi dzien znowu musisz robic przeglad.
oc jesli dobrze pamietam to ponad 300 zl/pol roku. ale moglo sie cos zmienic bo malucha mialem jakies 4 lata temu i tez nie mialem zadnych znizek a mialem zwyzke za wiek.

Cytat:
2007-01-11 21:05:10, Mati_Wroclaw pisze:
1.słyszałem o czymś takim że w jeden dzień muszę go przerejestrować zrobić przegląd i zapłacić OC czy jest to prawda

Koniecznie tego samego dnia musisz wykupić OC za jego brak grożą wysokie kary finansowe

Cytat:
2.mowili mi takze że go nie przerejstruje nie mając OC i przegladu 3. po jaki ch... wbijać przeglad do starego dowodu ?? jak i tak dostane nowy do tego pytanko czy jeszcze raz bede musial robic przeglad

Musisz mieć ważne badania techniczne i OC aby przerejestrować auto ale masz na to 30 dni od daty zakupu - chociaż jak to zrobisz po pół roku to też nie grożą ci żadne sankcje - najważniejsze to mieć OC !

Cytat:
4. ile moze mniej wiecej kosztować mnie OC bez zadnych znizek czyli mam 20 lat i do 27grudnia 2006 prawko i nie mialem jeszcze nic zarejestrowanego na siebie

To zależy od regionu w jakim mieszkasz - proponuje udać się do brokera który ma oferty z kilku TU i wybrać najtańszą - OC nie dotyczy Ciebie bezpośrednio więc najlepiej wykupić najtańsza opcję

Aby zarejestrować auto zakupione:
1. Musi Pan mieć opłacony podatek od czynności cywilnoprawnych PCC ( uwaga: od 1 stycznia 2007 zmieniły się deklaracje na PCC/3- nie ma tam miejsca na wpis sprzedającego).
Mniemam iż te 0.5 L to pół litra gożały - tak czy inaczej musi Pan spisać umowę kupna/sprzedaży - jeśli kwota nie przekroczy 1000 pln na umowie -wówczas jest Pan zwolniony z opłaty PCC ( 2 % wartości rynkowej auta) z tym iż jest wówczas opłata skarbowa - w zależności od regionu - ok. 6.50 - 15 pln.
2. Następnym krokiem jest zrobienie przeglądu technicznego - bez tego miłe panie w Urzędzie Komunikacji odeślą z kwitkiem - oczywiście jak już któryś z kolegów odpowiedział podczas wypisywania dowodu tzw. twardego datę przepisują z tego starego.
3. kolejnym krokiem jest wizyta w Urzędzie Komunikacji - należy wypisać wniosek o rejestrację i dostarczyć dowód rej + tablice rej - 2 szt. Wydadzą tam Panu dowód tymczasowy ważny 1 m-c ( dowody tzw. twarde robią tylko w Warszawie - więc dlatego ten 1 -m-c.
3. Po ok. 4 tygodnia może Pan udać się do wydziału Komunikacji po odbiór tzw twardego dowodu ( można wcześniej zadzwonić z zapytaniem czy dowód już jest - lub sprawdzić na stronie internetowej wpisując numer VIN i Pesel - na jakim etapie jest wydanie dowodu rej) I DOPIERO PRZY ODBIORZE TWARDEGO DOWODU JEST WYMAGANE UBEZPIECZENIE OC - BEZ TEGO NIE WYDADZĄ PANU DOWODU !!!
4. A ubezpieczenie to już Pana decyzja jaką wybrać firmę - mogę tylko podpowiedzieć iż najlepiej dopisać by było do umowy osobe tatę lub kogoś innego ze zniżkami na OC, wówczas napewno byłoby kożystniej.
Pozdrawiam
F.H.U. MOTO- CENTRUM
Serwis / auto-handel
Pecka Tomasz
ul. Szczebrzeska 8A
23-450 Goraj