MotoNews.pl

Jak zdjąć gałkę zmiany biegów?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Samochód opel astra I. Jak można zdjąć gałkę zmiany biegów? skubana nawet nie drgnie.

Cytat:
2007-01-12 13:22:38, matrek01 pisze:
skubana nawet nie drgnie.

Pewnie masz za mało pary w łapkach

ja tez sie przylaczam do pytania, musdze ja wymienic i nie wiem czy to sie odkreca czy jak dokladnie

POzdrawiam

Zależy to od typu gałki - w Agili miałem wykręcaną a w Merivie tak jak w Corsie C gałka jest "zalewana" no i potrzeba rzeczywiście duuuużo siły i sprytu żeby ja ściągnąć (ale w tym wypadku jest inny sposób na jej ściągnięcie). Wpierw sprawdź czy można wyciągnąć schemat biegów z gałki, próbując delikatnie podważyć ją malutkim śrubokrętem.

Boję się że coś może pójść nie tak i zostanę bez gałki

Spokojnie trzeba mocno ja ciagnac do gory (choc nie jest to latwe)

Jak masz druga do zalozenia to spokojnie ciagnij lub nawet nacinaj nozem od dolu (u mnie poszla po krotkiej meczarni).

Powodzonka

Cytat:
2007-01-16 02:10:47, MINIO pisze:
Spokojnie trzeba mocno ja ciagnac do gory (choc nie jest to latwe) Jak masz druga do zalozenia to spokojnie ciagnij lub nawet nacinaj nozem od dolu (u mnie poszla po krotkiej meczarni). Powodzonka

Nozem?
A nie uszkodzisz tego platiku od wstecznego??
Tez sie zastanawiam nad zmiana ale nie za bardzo wiem jak sie za to zabrac.
Ponizej link do aukcji z galkami
Galki -KLIK

jesli jest zalewana to albo jestes herkules albo jej nie sciagniesz bez noza, ja u siebie cialem ile wlezie - ona jest nalana na rurce (nie precie - rurka ma otwor w srodku a pret nie), ktora ma poprzeczne naciecia (cos jak wieloklin tyle ze poprzecznie) i one ja dosyc mocno trzymaja. Ostry noz i najlepiej zrobic naciecie do samej rurki pionowo a pozniej ta galke rozginac na boki od naciecia (albo jeszcze lepiej dwa naciecia jak w torcie, wyjac stworzony w ten sposob klin i reszta powinna zjesc duzo latwiej) ale ciezko sie to tnie. Trzeba uwazac zeby nie zgubic sprezynki od pierscienia wstecznego (znajduje sie wewnatrz rurki i opiera sie o galke u gory a u dolu o pierscien).

rozgadalem sie jak glupi ale moze cos pomoze.

pzdr