MotoNews.pl
2 Jakie felgi stalowe innych marek można zastosować do Accenta (171563/89)

Jakie felgi stalowe innych marek można zastosować do Accenta

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich !
Mam do was takie pytanie jakie felgi stalowe innych marek mozna wstawic do accenta zakladajac ze original jest dosc ciezko znalesc na gieldach, szrotach czy tez wulkanizacjach.
Pozdrawiam !

[ wiadomość edytowana przez: paki dnia 2007-01-12 17:08:17 ]

Ja mam w sonacie od mitsubishi. mysle ze masz 4 x 114,3
Musisz szukac tego rozmiaru.
Pasuja z nissanow, hondy, kia, suzuki, mazda.
Niewiem jakie u ciebie jest ET felgi
Ja w sonacie mam orginalne ET46 a aluski mamET 38 i pasuja

Temat poruszany na forum wielokrotnie, użyj wyszukiwarki, przejrzyj wątki o felgach, sporo informacji Ci się przyda. Od siebie powiem tylko, że ET nie jest tak istotne jak średnica otworu centrującego. ET powinno się zawierać w pewnych widełkach +/- ET fabrycznego, natomiast otwór centryczny MUSI być taki sam jak w serii.

pasuja tez z Volvo

Cytat:
2007-01-12 23:43:48, MacTB pisze:
Temat poruszany na forum wielokrotnie, użyj wyszukiwarki, przejrzyj wątki o felgach, sporo informacji Ci się przyda. Od siebie powiem tylko, że ET nie jest tak istotne jak średnica otworu centrującego. ET powinno się zawierać w pewnych widełkach +/- ET fabrycznego, natomiast otwór centryczny MUSI być taki sam jak w serii.

Co do otworu centrujacego moze byc wiekszy a wtedy stosujesz pierscienie centrujace dostepne na allegro.

Cytat:
2007-01-13 09:41:09, karol208 pisze:
Co do otworu centrujacego moze byc wiekszy a wtedy stosujesz pierscienie centrujace dostepne na allegro.

Takie rozwiązanie jest wysoce niewskazane do felg stalowych. Aluminiowe owszem, mają szerokie kołnierze, łatwo zastosować takie pierścienie redukcyjne, w przypadku stalowych zastosowanie pierścieni jest utrudnione i osobiście nie zdecydowałbym się na takie rozwiązanie.

Cytat:
2007-01-12 17:32:15, karol208 pisze:
Ja mam w sonacie od mitsubishi. mysle ze masz 4 x 114,3 Musisz szukac tego rozmiaru. Pasuja z nissanow, hondy, kia, suzuki, mazda. Niewiem jakie u ciebie jest ET felgi Ja w sonacie mam orginalne ET46 a aluski mamET 38 i pasuja

-----------------------------------------------------------------------------
Co do nissana felg to chyba nie bardzo jak bylem u wulkanizatora mial od niego i nie pasowaly otwory do accanta

Cytat:
2007-01-13 12:26:42, paki pisze:
----------------------------------------------------------------------------- Co do nissana felg to chyba nie bardzo jak bylem u wulkanizatora mial od niego i nie pasowaly otwory do accanta

Nissany miały różne rozstawy, tak samo zresztą jak Hyu. Nowsze modele Hyundaia, takie jak Getz i Accent mają już 4x100. To samo tyczy się wszystkich wymienionych, Honda: 4x100, otwór 56 albo 57mm, Mazda: 4x100, otwór 54,1 mm, Suzuki też miewały 4x100, ale każda z tych marek miewała też 4x114,3, także trzeba się trochę naszukać, żeby dobrać, nie ma tak, że z jakiejś marki zawsze pasuje, zależy od modelu, rocznika itp, a do Accenta z Twojego rocznika szczególnie trudno coś znaleźć.
Przejrzyj parametry felg np w katalogu felg stalowych na www.netcar.pl, zwracaj uwagę na rozstaw śrub, otwór na piastę i ET w rozsądnych granicach Może coś Ci się rzuci w oczy.

Acha, i jeszcze jedno: nie napisałeś jaka średnica Cię interesuje, domyślam się, że standard, czyli 13 cali, ale warto to doprecyzować
Jeśli 14" to tak jak napisała Kimsi, pasują z Volvo. W S40 występowały felgi 14-calowe z parametrami idealnymi do Acc, czyli rozstaw 4x114,3, otwór 67 mm, ET44... No ale to 14", poza tym podejrzewam, że zakup stalówek do Volvo za rozsądne pieniądze może się okazać wysoce utrudniony

[ wiadomość edytowana przez: MacTB dnia 2007-01-13 22:14:21 ]

do mojego modelu potrzebuje felgi w rozmiarze: 5J x 13 a parametry: 4 x 100, ET 46

Dodam pare słów.
Jak masz 4x100 to najpopularniejszy rozkład śrub - zmierz otwór centrujacy (lub zapytaj sie w sklepie z felgami/lub zwykłym z cześciami do Hyundai) i idź do sklepu z felgami lub wulkanizacji - poporoś zeby Ci powiedzieli z jakich aut beda pasowały felgi.
Pozdrawiam.
Misio

Accent z 1996r i rozstaw 4x100? A łyżka na to: niemożliwe
Jeśli Twój Accent jest seryjny i nikt przy nim nie dłubał to jest prawie niemożliwe że rozstaw śrub wynosi 4x100. Według danych technicznych masz rozstaw 4x114,3 i otwór centrujący 67 mm, a ET takie jak napisałeś - 46mm

Jeśli chodzi o felgi od volvo to radzę uważać. ja założyłem do Scoupe fele od Space Stara (zawieszenie Volvo) i lipa. Niby rozstaw ten sam, otwór centrujący też ale inaczej były wyprofilowane wgłębienia na śruby mocujące piastę i felga się skosowała co powodowało takie bicie na kierownicy, że jazda powyżej 80 kmh byłe niemożliwa.

Cytat:
2007-01-12 17:07:12, paki pisze:
Witam wszystkich ! Mam do was takie pytanie jakie felgi stalowe innych marek mozna wstawic do accenta zakladajac ze original jest dosc ciezko znalesc na gieldach, szrotach czy tez wulkanizacjach. Pozdrawiam ! [ wiadomość edytowana przez: paki dnia 2007-01-12 17:08:17 ]

Jeżeli cię to interesuje to już nie długo będę miał do oddania za 10 zł za felgę orginalne 13 używki w dobrym stanie 8 sztuk moja lantra zmienia kapcie na 14 ( 4 srebrne i 4 malowane na czarno) Pozdrawiam

Cytat:
2007-01-15 10:17:15, BartBartez pisze:
Jeśli chodzi o felgi od volvo to radzę uważać. ja założyłem do Scoupe fele od Space Stara (zawieszenie Volvo) i lipa. Niby rozstaw ten sam, otwór centrujący też ale inaczej były wyprofilowane wgłębienia na śruby mocujące piastę i felga się skosowała co powodowało takie bicie na kierownicy, że jazda powyżej 80 kmh byłe niemożliwa.

sruby, trzeba bylo wziasc od volvo tez

[ wiadomość edytowana przez: gt115pssss dnia 2007-01-16 02:31:56 ]

Cytat:
2007-01-16 02:30:17, gt115pssss pisze:
sruby, trzeba bylo wziasc od volvo tez [ wiadomość edytowana przez: gt115pssss dnia 2007-01-16 02:31:56 ]

?????
Jakie śruby??? Mówisz o szpilkach czy tych mocujących piastę?

Cytat:
2007-01-16 09:25:17, BartBartez pisze:
????? Jakie śruby??? Mówisz o szpilkach czy tych mocujących piastę?

off topic robie teraz, zazartowalem z tym volvo
pzdr

felgi stalowe do accenta (13') sa do nabycia w inter carsie, pasują do getza i atosa rozm 5x13 4/100 et 46 cena sztuki ok 160 zł

Cytat:
2007-01-14 20:21:52, MacTB pisze:
Accent z 1996r i rozstaw 4x100? A łyżka na to: niemożliwe Jeśli Twój Accent jest seryjny i nikt przy nim nie dłubał to jest prawie niemożliwe że rozstaw śrub wynosi 4x100. Według danych technicznych masz rozstaw 4x114,3 i otwór centrujący 67 mm, a ET takie jak napisałeś - 46mm

oj chyba nie masz racji