MotoNews.pl
1 126p EL - problem z tylnym kierunkowskazem (171661/0)

126p EL - problem z tylnym kierunkowskazem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!!

Mam problem z prawym tylnym kierunkowskazem w Elegancie. Problem polega na tym że zmieniałem żarówke z przeźroczystej na kolorową (zmieniam klosze) i kierunkowskaz nie działa po założeniu nowej żarówki, po założeniu starej przeźroczystej żarówki też nie działa. Wcześniej prawdopodobnie działał, a teraz jak włączam kierunek w prawo to migacz z przodu i z boku migają jak szalone (kontrolka też) a tylny wogóle nie działa. Przy zakładaniu nowej żarówki możliwe że za mocno ją wcisnełem, ale płytka jest cała wszystko wygląda wporządku. Było sprawdzane na 3 różnych żarówkach - żadna nie miga. Światła stop i postojowe działają normalnie w tym świetle, drugi kierunek z tyłu też działa normalnie.
Czy ktoś wie może o co tu chodzi?

Cytat:
2007-01-13 17:09:42, bartek125p pisze:
Witam!! Mam problem z prawym tylnym kierunkowskazem w Elegancie. Problem polega na tym że zmieniałem żarówke z przeźroczystej na kolorową (zmieniam klosze) i kierunkowskaz nie działa po założeniu nowej żarówki, po założeniu starej przeźroczystej żarówki też nie działa. Wcześniej prawdopodobnie działał, a teraz jak włączam kierunek w prawo to migacz z przodu i z boku migają jak szalone (kontrolka też) a tylny wogóle nie działa. Przy zakładaniu nowej żarówki możliwe że za mocno ją wcisnełem, ale płytka jest cała wszystko wygląda wporządku. Było sprawdzane na 3 różnych żarówkach - żadna nie miga. Światła stop i postojowe działają normalnie w tym świetle, drugi kierunek z tyłu też działa normalnie. Czy ktoś wie może o co tu chodzi?

bezpiecznk? miernikiemsprawdz czy prund dochodzi

Bezpieczniki są OK - sprawdzałem. To musi być coś innego.

Może banał - jeden kabelek z wtyczki stracił styk

papier ścier(w)ny "na wodę" i styki wyczyścić zaśniedziałe są pewnie...

[ wiadomość edytowana przez: Furiosus dnia 2007-01-13 17:35:18 ]

Sposób Furiosusa pomógł. Wyczyściłem styki we wtyczce, na płytce w miejscu styku z kablami, blaszke pod żarówką i samą żarówkę od spodu. Musiałem jeszcze podgiąć blaszkę pod żarówką bo była troche wygięta. Teraz wszystko działa OK. Wielkie dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

To jest standard w maluchach, u mnie to co jakieś pół roku musze poprawiać styk, czasem wystarczy ruszyć żarówką w jedna i w druga i już działa.

Witam !!!

Też miałem taki sam problem kiedyś z kierunkowskazem, a najlepsze było to że jak ciskałem sprzęgło to świeciło a jak puszczałem to już nie na (chodzi o sytuację na skrzyżowaniach ). Ale byłem kiedyś u brata ciotecznego który jest mechanikiem i odkręcił z tyłu lampę i wyczyścił szmatką z rozpuszczalnikiem smar i szyf który sie dostał pomiędzy styki no i było po problemie )

Pozdr.

-------------------------------
Mały, zwinny, wszędzie pojedzie