Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
autogaziarz toruń | 2007-01-17 08:56:36 dzięki za zainteresowanie tematem,problem jest tylko w tym że emulacja na masę nic nie daje.owszem,błąd w ecu benzyny to zwarcie do masy,i według mnie to nie powinno powodować większych problemów,ale wiecie jak to jest z autami.według klienta samochód żle chodzi na benzynie po dłużej jeżdzie na gazie,i wystarczy ściągnąć kleme żeby autko na benie chodziło przyzwoicie.stąd było to moje pytanie czy zakładać reset czy nie,dodam tylko że wszystkie podzespoły silnika sonda ,tps,czujniki temperatury,stabilizator wolnych obr,itp.pracują jak najbardziej normalnie. |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2007-01-17 09:18:05 Kurcze, to dziwne, bo w autach VAG, nie było nigdy problemów po ustawieniu emulacji na "masę". Rozumiem, że to Ty montowałeś i sonda jest jak najbardziej poprawnie puszczona przez kompa LPG. Tzn. rozcięta i sygnał leci do kompa LPG a dopiero z niego na ECU, a nie jak czasami bywa komp LPG tylko wpięty równolegle pod sondę, a emulacja "wisi w powietrzu".
Może to nie ma nic wspólnego z emulacją lambdy, tylko np. wtryskiwacz się przycina (brudzi). Oczywiście żadnych innych błędów ECU nie rejestruje? |
autogaziarz toruń | 2007-01-17 14:23:31 Danek,wiem że to dziwne ale wiesz jakie są wredne niektóre auta,osobiście nie zakładałem tej instalki ale dokładnie ją sprawdziłem ,jest założona ok,emulacja też była na masę,a mimo to auto nie chce chodzić na benie.a co do błędów to był tylko jeden-sonda lambda zwarcie na mase-błąd sporadyczny. |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2007-01-17 16:08:10 No to Masz zagadkę. Przydałoby się sprawdzić VAG-iem albo oscyloskopem czy rzeczywiście ECU się rozjeżdża i czy sonda po tej dłuższej jeździe na LPG potem dobrze pracuje. Najdziwniejsze jest to, że z opisu wynika, że mu się mapa rozjeżdża, a nie powinna, bo ECU nie powinien z powodu tego błędu modyfikować mapy. ![]() ![]() A sprawdzałeś czy czasem nie dostaje "lewego gazu" na benie (elektrozawory)? Nie wiem, wymyślam już ![]() |
autogaziarz toruń | 2007-01-17 16:28:14
![]() ![]() ![]() |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2007-01-17 17:56:00 Może zdjęcie klemy (całkowite odcięcie zasilania) powoduje, lepsze (pełne odpadnięcie którejś zwory elektromagnesu) - gdybam ![]() Albo może reset powoduje, że ECU ustawia stały czas/ciśnienie wtrysku i kąt wyprzedzenia zapłonu. A jak już się ECU zaadoptuje to lekko przycierający się wtryskiwacz nie daje rady dobrze się otworzyć. Dalej gdybam ![]() |
BAARON TORUN | 2007-01-21 15:40:46 witam.dołączę sie do tego tematu.też mam ibizę 1.8 silnik abs jednopunkt.jezeli chodzi o dolegliwosci benzynowem mam to samo. sonda jest jednoprzewodowa.na benzynie chodzi tak jakby jej niebyło a mam.a i jeszcze mam pytanko jaki mixer tam wsadzic bo ja założyłem 32 i dlamnie tragedia.przed zalożeniem instalki samochodzik na benie fruwał a z mixerem to jezdzi aby aby stracił duzo na wigorze niesadzilem ze te wtryski z vw to taka lipa.mialem kadeta 1.8 monowtrysk i chodzilo to cudnie i na benzynie i na gazie. |
Qba_civic Honda civic Bydgoszcz | 2007-01-25 19:10:14 mam podobny problem w hondzie civic 1,5. sonda tez jednoprzewodowa.
zrobie reset kompa, jezdze na benzynie jest wszystko ok. pojezdze troche na gazie i jak juz przelacze na benzyne to mi obroty strasznie faluja. po resecie znowu wraca do normy. problemem jest tu dobranie dobrej emulacji sondy... |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2007-01-25 20:24:06 Baaron, moim zdaniem 34mm od Rybackiego powinien być ok. Ustawiałeś emulację na "masa"?
Qba_Civic, a jak u Ciebie z emulacją? Próbowałeś "masa"? |
Qba_civic Honda civic Bydgoszcz | 2007-01-28 22:58:41 "masy" nie probowalem. narazie kombinowalem rozne czasy emulacji. i zawsze predzej luz pozniej mapy paliwa sie rozjezdzaja |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2007-01-29 11:30:43 No to ustaw na "masa", zrób reset, zaadoptuj go do beny (czyli rozgrzej na samej benie, bez dotykania gazu) i powinno hulać.
Kurcze, że też nikt jeszcze nie wymyślił jak poprawnie i w miarę szybko ustawić te czasy ![]() |
Qba_civic Honda civic Bydgoszcz | 2007-01-30 12:45:23 a wlasciwie jak wyglada emulacja na "mase"
czy nie jest to staly prosty przebieg??? Jak sie wtedy komp zachowa. Czy nie bedzie chodzic na ustawieniach fabrycznych/domyslnych??? |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2007-01-30 13:24:28 Ustawienie emulacji na "masa" powoduje, że w czasie pracy na LPG emulator podaje na ECU masę zamiast sygnału z sondy.
Nie wiem jak jest w hondzie, ale w audi i VW nie powoduje to jakichś większych problemów, a już na pewno nie rozwala mapy benzyny. ECU rejestruje "sporadyczny błąd sondy - zwarcie do masy" i przestaje sterować wtryskiem benzyny (ustawia stałą zaprogramowaną w mapie wartość dla danej prędkości obr. podobnie z kątem zapłonu). Podczas pracy na benie ECU ponownie sprawdza sygnał sondy (emulator teraz podaje sygnał bezpośrednio z sondy) i jeśli stwierdzi, że sonda pracuje to powraca do normalnego sterowania. Zaletą tego rozwiązania na LPG jest to, że ECU nie modyfikuje mapy benzyny. Wadą natomiast sterowanie kątem zapłonu tylko w zależności od prędkości obr. silnika co w ekstremalnych sytuacjach, może trochę osłabić osiągi, ale przy codziennej eksploatacji jest to praktycznie niezauważalne, przynajmniej dla mnie. Drugie ustawienie o podobnym działaniu to "odłączona". Którą z nich ustawić, zależy od autka, a właściwie ECU. Słyszałem, że w fiatach trzeba ustawiać właśnie "odłączona" bo przy "masie" ECU łapie błąd powodujący wejście w tryb awaryjny i potem trzeba go resetować, ale to zasłyszana opinia. Więc jeśli na "masa" jest ok. to zostaw na "masa", jeśli dalej będą jakieś szopki to ustaw "odłączona" i sprawdź jak się będzie zachowywało autko. |