| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
MarEsp20 Audi A4 1,8T 150KM p ... Chorzów | 2007-01-16 17:28:57 Dziesiaj jechałem po żonę do Siemianowic Śląski i po tej stronie Parku WPKiW od strony Siem. Śl. stał Polonez z przenośnym na trój nogu FOTORADAR Kierowcy mi mrugali więc zwolniłem i byłem świadkiem ciekawej sceny. FOTORADAR był ustawiony dla pojazdów jadących dla mnie z przeciwka (te które jechały w stronę Starego Chorzowa) i gdy facet mijał radar czyli około dwa metry przed radarem był błysk !!!
Ja miałem przygodę rok wcześniej gdzie jechałem 72 km/h w miejscu do 40 km/h i radar był wykalibrowany na tych co powyżej 70 km/h jadą. Ja widziałem ten radar wówczas z odległości około 20 mertów i mogłem jeszcze wyhamować i przed radarem miałbym 20 km/h ale mówię sobie wówczas na pewno już dawno zrobił mni zdjęcie (był słoneczny dzień) i nic nie robiłem. Dziś początkowo pomyślałem że będę wracał tą samą drogą i zasłonię tablice wulgarnym napisem i przy mijaniu pokażę palca. Ale nie !!! Jest lepszy sposób JEŻELI WIDZĘ FOTORADAR OKOŁO 20-10 M. PRZEDEMNĄ JEST JESZCZE MNÓSTWO CZASU NA ZAKRYCIE TWARZY DŁONIĄ I JEDNYM OKIEM W SZPARZE MIĘDZY PALCAMI WIDAĆ WYSTARCZAJĄCO ABY BESPIECZNIE MINĄĆ RADAR (sprawdzałem doświadczalnie) . OCZYWIŚCIE JAK JEST JESZCZE CZAS TO MOŻNA GWAŁTOWNIE W PISKIEM OPON HAMOWAĆ - PRZECIEŻ TO TYLKO MASZYNA !!! Podejrzewam, że takie zdjęcie (kierowca ma dłonią zakrytą twarz) nie zakwalifikują na wysłanie do domu wiadomo czego, aby stawić się i wyjaśnić wiadomo co. Do napisania tego postu skłoniło mnie wyjątkowe hamstwo polegające na miejscu ustawienia tego FOTORADARU - typowe łowne miejsce z głupim ograniczeniem którego nikt nie przestrzega bo rozsądnie i bezpiecznie można tam jechać 70 km/h zamiast 40 km/h - chodzi tylko o kasę do budżetu
|
MarEsp20 Audi A4 1,8T 150KM p ... Chorzów | 2007-01-16 18:10:47
To ty żyjesz LUDZIE UDAŁO MI SIĘ SPROWAKOWAĆ forumowego zżędę DO ODEZWANIA SIĘ PO KILKU MMIESIĄCACH !!! MYŚLAŁEM ŻE PO TYCH WYBORACH SAMORZĄDOWYCH JAK GŁOSOWAŁO NA ciebie AŻ 7 LUDZI Z OLKUSZA TO CAŁKOWICIE POPADŁEŚ W DEPRESJĘ I ZAŁAMANIE NERWOWE ...... (TAK SIĘ ZAWIÓDŁ NA RODZINIE )
A ten numer z liściem to nie ty wymyśliłeś było o tym na forum ktoś Zoltarowi tak radził..
[ wiadomość edytowana przez: MarEsp20 dnia 2007-01-16 18:23:45 ] |
MarEsp20 Audi A4 1,8T 150KM p ... Chorzów | 2007-01-16 18:21:47 Piotr_ek może teraz już spowrotem zagościsz na forum no bo z kim bendem się wyzywał
cyt: "Minę debile" to było niby do mnie (jak mi miło tego mi brakowało na forum, ale powinno być raczej "minę debilu" jeżeli miałoby być to do mnie) , czy chciałeś napisać "minę debila" ?a to zmienia całe zdanie...
Co do naklejki na szybie z numerem rejestracyjnym - - to wierz mi ja widziałem moje zdjęcie na fotoradarze i nie było to zdjęcie aż tak szczegółowe, żeby odczytać tę naklejkę [ wiadomość edytowana przez: MarEsp20 dnia 2007-01-16 18:30:10 ] |
Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2007-01-16 18:26:16
Pozwól, że odniosę się tylko do tych 2 stwierdzeń. Radary są róznie ustawiane. Może zadzaiłać z 2 m jak i 20. Optyke ma dobrą. Po drugiem jeżeli numery są czytelne, to wysyłają wezwanie do właściciela pojazdu. Oczywiście możesz twierdzić że a/ nie pamietałeś kto wtedy jechał, b/ odmiawiasz zeznań bo musiałbyś obciążyć siebie lub blską osobę lub c/ twierdzisz że autem jechał wujek Zuasdjahdkdakj zamieszkały w Kongo, ale juz wyjechał. AFAIK, każda z ww metod nie jest skuteczna bo policaje znaja te gadki na pamięć i mają opracowane metody "łamania" delikwenta. Sądy w tym kraju nie mają wiele wspólnego ze sprawiedliwością tylko widzą swoją rolę w karaniu. Jak do mandatu (zwykle 200-300 zł) dojda koszty sądowe (pow 1000) to sie odechciewa takiej "sprawiedliwości" Reasumując - zainwestuj w CB. Radary i inne takie beda ci mogły... Kłopot jest z nieoznakowanymi ale i tym dajemy jakoś radę ![]() |
slawekk Esperak 1,8/Corsa C ... Warszawa Wawer | 2007-01-16 18:44:03
A tak na marginesie , za "niemanie" naklejonej tej nalepki są jakieś kary? Od kiedy weszły nowe tablice i nalepki miałem 4 samochody ,w żadnym nie nakleiłem nalepki i nigdy żaden misiek nie zwrócił mi uwagi (raz się tylko przyczepili jak bez przedniej blachy jeździłem ) |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2007-01-17 02:54:00 Fotoradar mierzy od 60 metrów do 2-3...
Zalezy jaki kąt ustawienia. Polskie (Zurad) mierzą albo tylko zbliżające, albo tylko oddalające się auta. Multanowa i czeski Ramer w obie strony (Pracują na lepszym paśmie Ka) Generalnie sprawa trudna i czasami warto zainwestować w prawdziwy Antyradar (Ponad 1000 zł) ;( Jedyna metoda to nie pamiętam kto jechał i mandat bez pkt. |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2007-01-17 16:53:38
Fotoradary maja swietna optyke a zdjecia sa celowo rozmazane zeby nie bylo widac kto jechal....... dopiero jak pocisniesz wałka ze to nie ty itp itd to wtedy pokazuaj zdjecie w normalnej rozdz. |
AnJay 100-ny Członek Klubu Kołobrzeg | 2007-02-12 23:55:56 |
Jabuszko Laguna Warszawa Bródno | 2007-02-13 08:30:56 |
pyrekcb Klubowy Weteran gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2007-02-13 10:45:56
Musi, jakaś wadliwa seria tych radarków, bo we wszystkich spięcia i pożary... |
Wolf_Gliwice Photo Story Master Espero 1,8 CD LPG Gliwice | 2007-02-14 11:11:02
W przypadku braku mozliwości identyfikacji kierującego, Ty jako właściciel pojazdu jesteś przesłuchiwany na okliczność kto w danym dniu Twoim pojazdem sie poruszał. W przypadku nie wskazania kierującego zostaje sporzadzony wnionek do Sądu Grodzkiego właściwego dla miejsca zamieszkania o ukaranie WŁAŚCICIELA pojazdu. |
Wolf_Gliwice Photo Story Master Espero 1,8 CD LPG Gliwice | 2007-02-14 11:13:18
Brak naklejki identyfikacyjnej pojazdu jest traktowane jak brak dokumentów, za co jest przewidziana grzywna 50 zł. za każdy dokument. |
sweeper23 espero 2.0 lpg Gdańsk | 2007-02-14 12:34:26 można naklejke nakleić w miejscu gdzie zatrzymuje się wycieraczka i problem z bani... po co się narażać....
a poza tym kodeks mówi jasno: obowiązkiem właściciela i posiadacza pojazdu jest poinformowanie na uprawnionych oragnów kto kiedy go prowadził, chyba że odbyło się to bez woli i wiedzy posiadacza, czego nie można było uniknąc właściciela... chociarz z drugiej strony jest obowiązek zabezpieczenia pojazdu przed uruchomieniem przez osoby trzecie więc jak nie kijem to pałką... trzeba zakupić CB i mieć się na baczności.. ![]() |
MarEsp20 Audi A4 1,8T 150KM p ... Chorzów | 2007-02-14 18:39:29
A to ja bym musiał coś o tym wiedzieć że procedura karna sięm zmieniła, ale chyba nadal jest domniemanie niewinności zamiast - twojej propozyc ji - domniemania winy |
Wolf_Gliwice Photo Story Master Espero 1,8 CD LPG Gliwice | 2007-02-14 21:10:17
to nie jest domniemanie winy. Skoro jest to Twój samochód, Ty ponosisz opowiedzialnośc za eksploatację. Jeżeli nie wskażesz uzytkownika, to ponosisz odpowiedzialnośc osobiście. Nie karzą Cię za przekroczenie prędkości, tylko za NIEWSKAZANIE UŻYTKOWNIKA i tyle... A tak na marginesie... radą moich przedmówców sugeruję jeździć zgodnie z obowiązującymi prędkościami określonymi stosownymi znakami, albo kupić CB |
ETomek_GT Skoda Octavia Tarnowskie Gory | 2007-02-14 22:30:58
tak sie nie da takze pozostaje tylko kupno CB ... no plus ew antyradarek dla pelnego zabezpieczenia i spokoju ![]() |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-02-15 12:40:47
Ależ wskażę... Ciotka jechała... gdzie ona mieszka... aktualnie na Madagaskarze, ale adresu nie znam... |
MarEsp20 Audi A4 1,8T 150KM p ... Chorzów | 2007-02-15 16:57:34
O jej człowieku nie bendem siem tu wymądrzał o zasadach gwarancyjnych prawa karnego (w tym wykroczeń) tylko w skrócie napiszę że wszystko co nie jest zakazane w ustawie pod groźbą kary - to jest dozwolone. Inaczej mówiąc jak nie ma w katalogu przestępstw (wykroczeń) przestępstwa "Kto nie wskazuje użytkownika swojego pojazdu mimo wyrażnego zapytania kapitana Żbika - podlega karze butylacyjnej - poprzez obcięcie kciuka itd." Masz przepis karny penalizujący nie wskazanie użytkownika w katalogu przestępstw w polskim prawie karnym i wykroczeń ??? Po drugie ustawodawca odstępuje od zasady wyjaśniania wszystkiego za wszelką cenę. W pewnych sytuacjach odstępuje ustawodowca od wyjaśniania prawdy gdy na przykład ksiądz dowiedzial się czegoś na spowiedzi, adwokat przy poradzie prawnej - dziennikarz itp. W tym osoba najbliższa ma prawo odmówić odpowiedzi na pytanie jeżeli odpowiedz naraziłaby jego lub osobę dla niego najbliższą na odpowiedzialność (183 kpk), więc można odmówić odpowiedzi na pytanie powołując się na art. 183 kpk - nie trzeba uzasadniać i wykazywać że jest to osoba najbliższa bo 183 kpk byłoby bez sensu jeżeli ktoś ma tylko jedną osobą najbliższą (półsierota - jedynak) ( a gdy w sprawie są zarzuty przeciwko komuś to nawet można odmówioć składania zaznań(182 kpk) (nie tylko odpowoiedzi na pytania). Tyko nie mów mi a bo Policjant mi tak powiedział bo Policjant to Policjant... [ wiadomość edytowana przez: MarEsp20 dnia 2007-02-15 17:00:10 ] |