MotoNews.pl

Umowa OC

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
ktory z ubezpieczycieli nie nalicza zwyzki 30 proc jezeli jest 2 wlascicieli auta jeden ma ponad 25 lat a 2 nie ma ?

HDI Asekuracja, wiem bo mam. Warta zwiększa - wiem bo zrezygnowałem.

Link4 dlicza zwyżkę ale do 22-23 lat. Trzeba by sprawdzić

Cytat:
2007-01-16 18:24:46, Michal-500 pisze:
HDI Asekuracja, wiem bo mam. Warta zwiększa - wiem bo zrezygnowałem.

Pzu link4 warta alianz zwieksza
HDI Samopomoc nie zwieksza

nie ejstem poewnien ale sprawdz w MTU ;]

MTU co to jest? Samopomoc pisze tak :

W następujących przypadkach składka zostanie podwyższona:
spowodowałeś szkodę,
nie ukończyłeś 28 roku życia.

WIec kicha, chyba zostane tam gdzie mam czyli uniqa albo zobacze w allianz

[ wiadomość edytowana przez: pablo_ns dnia 2007-01-16 23:28:51 ]

Cytat:
2007-01-16 23:13:07, pablo_ns pisze:
MTU co to jest?

Moje Towarzystwo Ubezpieczeniowe. Ma największą w PL sieć placówek

sprawdzilem w HDi wyszlo 910 zl

Cytat:
2007-01-17 12:15:11, piotr_ek pisze:
Moje Towarzystwo Ubezpieczeniowe. Ma największą w PL sieć placówek

Wiedziałem ze wyskoczysz z tym MTU

Ja mam w MTU

Niestety Ojciec ma straty ostatnio parkingowe...

PZU 30 %

MTU 20 % zniżki (Odliczają zawsze 20 % za szkodę)

PZU z nw = 1467 zł

MTU z nw = 1102 zł

Wynik prosty...

Z aktualnej Gazety Podatkowej parę słów o OC moze sie komus przyda

Kupiłeś samochód?

Uważaj, by nie przepłacić za ubezpieczenie OC
O Gdy kupujesz używany samochód pamiętaj, że masz 30 dni na wypowie¬dzenie umowy ubezpieczenia OC, którą zawarł zbywca pojazdu.
O Jeżeli na czas nie doręczysz takiego wypowiedzenia, polisa OC będzie „waż¬na" do końca okresu ubezpieczenia wskazanego na polisie.
O Jeśli w przedostatnim dniu tego okresu nie doręczysz do zakładu wypowiedzenia, umowa ubezpieczenia ulegnie odnowieniu nakolejny rok i bez znaczenia jest, czy nabyłeś już polisę OC w innym towarzystwie na ten sam okres (przypadek podwójnego ubezpieczenia).

Kto nie pamięta o powyższych zasadach, może to odczuć finansowo niepotrzebnie płacąc składki za dwie niemal identyczne polisy komunikacyjne. Na dodatek jeszcze w tym roku ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnego posiadaczy pojazdów mechanicznych mają wyraźnie zdrożeć. Co więcej, mimo podwójnego ubezpieczenia, ewentualni poszkodowani i tak nic na tym nie zyskają- oba zakłady ubezpieczeń złożą się wówczas na jedno odszkodowanie.

Kierowcy niewiedzą

Przypadki podwójnego ubezpieczenia OC nadal często przydarzają się wielu właścicielom czterech kółek. Zwykle nie chodzi o niedopatrzenie, lecz po prostu nieznajomość przepisów. Nadal wielu z nas uważa, że po sprzedaży pojazdu polisa OC jest ważna tylko 30 dni i przed upływem tego terminu należy zaopatrzyć się w nową. Tymczasem obowiązująca od ponad trzech lat ustawa o ubezpieczeniach obowiązkowych (...) przewiduje zasadę ciągłości i odnawialności ochrony ubezpieczeniowej.
Z jednej strony to dobrze, ponieważ znacznie zmniejszyło się ryzyko wypadku spowodowanego przez kierującego pojazdem, którego posiadacz nie zadbał o nabycie polisy OC na kolejny okres. Korzystają też na tym zapominalscy, którym w razie spowodowania wypadku nie grozi już tak bardzo wizja pokrycia szkody z własnej kieszeni. Z drugiej jednak strony tracą na tym osoby, które nie zdając sobie sprawy z „nowych" rozwiązań wpadają w pułapkę podwójnego ubezpieczenia. Tego rodzaju sytuacji można z łatwością uniknąć, mając w pamięci choćby proste zasady przedstawione na samym wstępie.
Polisa OC może się odnowić
Niezależnie od tego, czy dopiero nabyliśmy auto, czy jesteśmy jego posiadaczem od wielu lat, chcąc zmienić ubezpieczyciela należy powiadomić dotychczasowy zakład ubezpieczeń o wypowiedzeniu umowy ubezpieczenia OC najpóźniej w przedostatnim dniu okresu, na który została ona zawarła. Wprawdzie brak takiego oświadczenia nie zamyka nam drogi do nabycia polisy OC w innej firmie, lecz równocześnie odnowieniu ulegnie „stara" polisa. W takim wypadku, o czym stanowi art. 28 ust. 1 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych, uważa się, że została zawarta następna umowa na kolejne 12 miesięcy.
Do nielicznych wyjątków, w przypadku których nie dochodzi do odnowienia dotychczasowego ubezpieczenia, należą m.in. na¬stępujące sytuacje:
- gdy nie została opłacona w całości określona w umowie składka za mijający okres 12 miesięcy,
- gdy zakładowi ubezpieczeń cofnięto zezwolenia na wykonywanie działalności ubezpieczeniowej w zakresie obowiązkowego ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych,
- gdy ogłoszono upadłość lub zarządzono likwidację zakładu ubezpieczeń.

Miesiąc na zastanowienie

Sprzedawca samochodu oprócz dowodu rejestracyjnego czy karty pojazdu winien nam również wydać dokument ubezpieczenia OC (polisę). Warto przy tym wiedzieć, że zbycie pojazdu (nie tylko będące wynikiem sprzedaży, lecz również np. darowizny, zamiany) oznacza również przejście na nabywcę praw i obowiązków wynikających z zawartej przez zbywcę umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych. I co ważne, bez wypowiedzenia polisa ta nie rozwiązuje się po 30 dniach od nabycia pojazdu, lecz z upływem okresu, na który została zawarta. Jednakże skutki wyrządzenia szkody po dniu zbycia pojazdu mechanicznego nie obciążają zbywcy tego pojazdu.
Obecnie 30 dni to termin przewidziany na wypowiedzenie umowy ubezpieczenia, którą zawarł poprzednik. W przypadku takiego wypowiedzenia, choćby złożonego od razu po powrocie z giełdy czy komisu, polisa rozwiąże się jednak dopiero z upływem owych 30 dni następujących po dniu nabycia pojazdu mechanicznego. Wtedy najpóźniej w ostatnim dniu przed rozwiązaniem się umowy wypowiedzianej należy zawrzeć nową umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych (art. 31 ust. 6 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych).

Uwaga! W razie nabycia pojazdu mechanicznego zarejestrowanego, którego zbywca wbrew obowiązkowi nie zawarł umowy ubezpieczenia OC, nabywca jest obowiązany zawrzeć umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych w dniu nabycia pojazdu mechanicznego.

Kiedy zbywcy należy się zwrot składki?

Skutek w postaci przejścia praw i obowiązków wynikających z umowy obowiązkowego ubezpieczenia OC następuje z mocy prawa. Jakiekolwiek ustalenia między stronami umowy sprzedaży samochodu nic w tej kwestii nie zmienią, choć mogą np. zobowiązywać nabywcę do wypowiedzenia polisy. Umieszczenie tego rodzaju zastrzeżenia w umowie jest w interesie sprzedawcy, jeżeli chce on zapewnić sobie zwrot składki za niewykorzystany okres ubezpieczenia. Dopiero wówczas, gdy nabywca samochodu dokona skutecznego wypowiedzenia umowy ubezpieczenia, sprzedawca może liczyć na zwrot składki za każdy pełny miesiąc niewykorzystanego okresu ubezpieczenia. Ubiegając się o taką wypłatę należy jednak przedstawić kopię lub odpis dokumentu ubezpieczenia zbywcy pojazdu.
Kiedy zakład ponownie obliczy składkę?

W przypadku gdy nowy właściciel pojazdu nie wypowie umowy ubezpieczenia w przewidzianym do tego terminie, zakład ubezpieczeń może dokonać ponownej kalkulacji należnej składki z tytułu udzielanej ochrony ubezpieczeniowej, poczynając od dnia zbycia pojazdu, z uwzględnieniem zniżek przysługujących nabywcy oraz zwyżek go obciążających, w ramach obowiązującej taryfy składek. Oczywiście będzie to miało miejsce jedynie wówczas, gdy ubezpieczyciel zorientuje się, że nabywca, z uwagi np. na młody wiek czy na brak zniżek za bez szkodową jazdę, powinien zapłacić więcej aniżeli jego poprzednik. W przypadku jednak gdy nabywca pojazdu złoży wniosek o dokonanie ponownej kalkulacji należnej składki, zakład ubezpieczeń jest obowiązany do jej dokonania.

Podstawa prawna: ustawa z dnia 22.05.2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych (Dz. U. nr 124, poz. 1152 ze zm.).

Cytat:
2007-01-17 17:20:08, Kula69 pisze:
Wiedziałem ze wyskoczysz z tym MTU

Każdy orze jak może...

wybor padl na allianz cena 777 zl +50 zl NNW. cena najnizsza w mojej okolicy

Pytanie do Kula69 lub ewentualnie innych:

Jeżeli ja kupię samochód i przerejestruję go na siebie i będę miał nowe numery rejestracyjne, a chcę dalej jeździć na OC zbywcy pojazdu - to skąd Policja będzie wiedziała że okazana przeze mnie polisa dotyczy tego pojazdu jak w polisie i w dowodzie będą różne numery rejestracyjne i różne nazwiska - muszę mieć kopie umowy kupna przy sobie ?

chyba musisz miec org umowy bo kopia nie moze byc chyba

Cytat:
2007-01-24 22:45:50, MarEsp20 pisze:
Pytanie do Kula69 lub ewentualnie innych: Jeżeli ja kupię samochód i przerejestruję go na siebie i będę miał nowe numery rejestracyjne, a chcę dalej jeździć na OC zbywcy pojazdu - to skąd Policja będzie wiedziała że okazana przeze mnie polisa dotyczy tego pojazdu jak w polisie i w dowodzie będą różne numery rejestracyjne i różne nazwiska - muszę mieć kopie umowy kupna przy sobie ?

na umowie jest przeciez nr nadwozia ktory sie nie zmieni na nowym dow rejestr
a umowe raczej oryginal trzeba wozic
a najlepiej pojsc do firmy i przepisac umowe bedzie z glowy

Cytat:
2007-01-24 22:45:50, MarEsp20 pisze:
Pytanie do Kula69 lub ewentualnie innych: Jeżeli ja kupię samochód i przerejestruję go na siebie i będę miał nowe numery rejestracyjne, a chcę dalej jeździć na OC zbywcy pojazdu

Do 30-tu dni. Rozumiem, że przed tym terminem chcesz przerejestrować auto i jeździć do końca obowiązywania polisy OC. Szkoda kasy zostawiać urzędasom przed obowiązującym terminem. A jak już dalej chcesz kontynuować ubezpieczenie to zakład ubezpieczeń i tak Ci na siłę przeliczy OC i zawiadomi ile masz doo interesu dopłacić.