Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Maciej_Ramone Astra II Kombi 1.6 Kraków | 2007-01-17 07:32:58 Witajcie.
Miałem wczoraj taką oto nieciekawą przygodę, że jechałem sobie moim autkiem wieczorem ulicą i nagle poczułem, że coś jest nie tak, w ostatniej chwili zjechałem na boczną uliczkę i tyle jeśli chodzi o moją jazdę - jeszcze tylko jeden miły pan pomógł mi go przepchnąć na miejsce parkingowe. Do chwili obecnej jestem w szoku, bo ostatnimi czasy auto działało bez zarzutu, a tu nagle taka historia. Rozrusznik działa, akumulator działa, silnik nie zapala. Bak pełny. Do domu wróciłem taksówką. Czy ktoś mi może pomóc? A przy okazji chciałem się przywitać, bo jestem nowy w klubie. |
Arty Forumowicz Astra II - 2.0 DTL 16V Sanok | 2007-01-17 07:50:54 Spotkałem sie z czyms takim w Mondeo - wysiadlo wtedy cos z elektroniki immobilaizera - ale napisz dokladniej jakie byly objawy - bo jezeli zaczal szarpac i dopiero zgasl, to mozna obstawiac na uklad paliwowy. |
![]() GrzesD Opel Astra F X14NZ Kielce | 2007-01-17 09:09:01 a nie wjechales na jakis garb albo prog zwalniajacy za szybko?
W kazdym aucie jest wylacznik wstrzasowy odcinajacy przy wypadku paliwo. Wystarczy go po wstrzasie wcisnac i powinien jechac dalej. Nie wiem jaki masz silnik ale moze kopulka z palcem?? Mialem tak w Uniaku na monowtrysku.Stanal i juz. Wymiana kopulki rozdzielacza z palcem zalatwila sprawe. Zerknij czy jest iskra i czy masz kompresje przy aparacie jest tez taka mala elektronika. Czasem lubia nawalic i sa dosyc drogie Wiecej pomyslow nie mam co to moze byc |
![]() Maciej_Ramone Astra II Kombi 1.6 Kraków | 2007-01-17 12:57:35 Nic nie szarpał ani nic - nie świeciły się kontrolki. Nic nie wskazywało na to, że po prostu stanie w miejscu.
Autko przyholowałem z kumplem do serwisu - na dzień dobry 120 zł za diagnozę. Czekam na werdykt. |
![]() mutra Forumowicz Astra 1,6 16 v CARAV ... Wrocław | 2007-01-17 15:56:05 nie wiem czy w oplach jest wyłącznik przeciążeniowy - nie sądzę ![]() też mi się wydaje że to może być kwestia immobilaizera- sąsiad tak miał w nexii- identyczne objawy |
![]() GrzesD Opel Astra F X14NZ Kielce | 2007-01-17 23:21:16
Dziwne. Jesli nie ma takiego wylacznika to zmienie zdanie o inzynierach niemieckich. W najprostszym Uniaku bylo takie cos W Oplu teznie pomysleli ze przydalaby sie kontrolka swiatel mijania |
![]() ziellonny Zafira Jelenia Góra | 2007-01-18 07:23:12 dokładnie 3 dni temu identyczna historia w firmowej Skodzie. U nas strzelił rozrząd (170 tys przybiegu i do drugiej wymiany miał iść za 10 tysięcy), nastąpiła kolizja w silniku na szczęście poszedł tylko jeden regulator, więc obyło się bez ściągania głowicy.
Mam nadzieję, że u Ciebie poszedł jakiś bezpiecznik, powodzenia życze. |
![]() GrzesD Opel Astra F X14NZ Kielce | 2007-01-18 10:00:53
Przy okazji zapytam. Czy to prawda ze w silnikach 1,4 8 zaworkow po zerwaniu paska rozrzadu nie dzieje sie nic zlego z slnikiem?? Slyszalem ze sa one "bezawaryjne" po zerwaniu paska. ![]() |
![]() ziellonny Zafira Jelenia Góra | 2007-01-18 10:29:59 Jest to określane raczej terminem "bezkolizyjnej głowicy" ![]() |
![]() Maciej_Ramone Astra II Kombi 1.6 Kraków | 2007-01-18 11:18:23 Pierwsze wieści z serwisu - prawdopobnie uszkodzony komputer.
Generalnie nie za bardzo mi się podoba działanie tego serwisu - nie za fajna obsługa, mówią, że zadzwonią, ale wcale nie dzwonią i trzeba do nich wydzwaniać - trochę żałuję, że nie poszedłem do zwykłego mechanika. |
![]() mutra Forumowicz Astra 1,6 16 v CARAV ... Wrocław | 2007-01-18 11:42:40 GrześD: Łolksłagen ![]() ![]() |
![]() Maciej_Ramone Astra II Kombi 1.6 Kraków | 2007-01-24 07:34:56 Auto ciągle w serwisie ![]() Najpierw powiedzieli mi że to sterownik silnika - sprowadzili nowy z magazynu centralnego, wstawili i dalej nie działa. Teraz mówią, że trzeba silnik rozebrać - kosztuje to 600 złotych - tym razem straszą że silnik może być uszkodzony. Generalnie cały czas mówią, że nie ma kompresji. Trudno mi uwierzyć, że coś się totalnie zjebało bo auto stanęło w miejscu bez żadnych oznak, że coś jest nie w porządku. Tylko od czasu do czasu na kilka sekund zapalała się kontrolka Check. |
![]() GrzesD Opel Astra F X14NZ Kielce | 2007-01-24 09:52:25
Bardzo jestem ciekawy jak sie sprawa zakonczy. Z silnikiem bym uwazal.Dalej obstawiam cos z zaplonem najgorzej uszczelka pod glowica.Moze zalales za duzo oleju czy cholera wie.... Ale ASO wie lepiej. Popros zeby ci dali wszystkie czesci wymontowane z auta i dali na pismie co robili i dlaczego. Nie wierze im jak psom. Gorzej bo mojemu psiakowi wierzylem bezgranicznie. |
![]() Maciej_Ramone Astra II Kombi 1.6 Kraków | 2007-01-24 10:16:00 Ja też nie mam zaufania do ASO. Chyba przewiozę auto do znajomego mechanika - on nie będzie mi liczył za każdą odkręconą śrubkę wg cennika - szlag.
A jak na złość spadł śnieg i nici z holowania... ![]() |
![]() Maciej_Ramone Astra II Kombi 1.6 Kraków | 2007-01-26 07:33:53 Wreszcie odebrałem auto z serwisu.
Przyczyna - "uszkodzony kołek ustalający koło rozrządu wałka rozrządu". Tak pisze na kwicie. Gość powiedział, że zrobił to najprawdopodobnie mechanik zmieniający termostat. Ceny: - diagnoza na kompie - 122zł - robocizna - 340 zł - koło zembate - 105 zł - płyn chłodzący 1L - 27 zł - paszport pojazdu (kody, które ściągali mi gdy podejrzewali uszkodzony sterownik) - 100 zł RAZEM: 700 zł |
![]() Kamill Ibiza TDI Wa-wa / Ryki woj Lubelskie | 2007-01-28 00:55:12
Moim zdaniem za to chyba nie powinienes placic, skoro nie przyczynilo sie do wykrycia uszkodzienia, ani nie bylo konieczne, byl to blad mechanika... |
![]() ziellonny Zafira Jelenia Góra | 2007-01-28 09:58:56 ![]() |