MotoNews.pl

Coś zżera mi prąd z akumulatora

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
jak w temacie, coś pożera mi prąd z akumulatora.
chodzi o to, że jak samochód postoi dwa lub trzy dni, to nie mogę go po tym czasie uruchomić.
czy może miał ktoś taką sytuację?
proszę o pomoc.

Podepnij sobie amperomierz i sprawdź jaki jest upływ prądu. Następnie wyciągaj pokolei bezpieczniki i w ten sposób zlokalizujesz obwód który ci ten prąd kradnie.
Upływność prawidłowa to max ale to aprawdę max 1 miliamper, poniżej wszystko jest ok oprócz akumulatora.

pod co mam podpiąć amperomierz?

[ wiadomość edytowana przez: pimm23 dnia 2007-01-18 23:06:05 ]

po to aby wiedzieć jaką masz upływność i na którym obwodzie ewentualnie.

nie po co tylko pod co

odpinasz kleme akumulatora i amperowmierz podlaczasz do aku i do wiazki (tak zbey prad leciaz przez niego)

ale moze po prostu akumulator sie skonczyl...... ? i pora na nowy

akumulator ma niecałe dwa miesiące

Cytat:
2007-01-18 23:16:52, pimm23 pisze:
akumulator ma niecałe dwa miesiące

Sprawdź jeszcze lampkę w bagażniku

co nei wyklucza jego wady

odlaczaku jak bedziesz zostawial go na te pare dni i zobaczysz czy po przestoju odpali -jak tak to wtedy szukaj winy w elektryce auta

Moze tez być przez radio.

aaaaaaaaż mi się gdzieś okulary zapodziały

mi się też tak wydaje bo takie rzeczy dzieją się od momentu kiedy podłączyłem nowe radio, ale to tylko moje przypuszczenia.
a jak taką rzecz ewentualnie zlikwidować, zrobić jakiś wyłącznik do radia czy jest jakiś inny sposób?

Wywal takie radio pamięć pożera ci aku.oczywiscie mozesz sobie zrobić włącznik - wyłącznik

podłącze sie do tematu bo mam identyczny problem i mam takie pytanie czy to nie jest wina alternatora? czy alternator nie może rozładowywać akumulatora? też wcześniej sie tak zastanawiałem że to może wina radia ale woziłem to radio w innym samochodzie i tam sie nic nie działo

Cytat:
2007-01-18 23:44:42, kaes pisze:
Wywal takie radio pamięć pożera ci aku.oczywiscie mozesz sobie zrobić włącznik - wyłącznik

To łatwo sprawdzić odłącz tylko podtrzymywanie pamięci. Z radia masz zwykle 2 kable do zasilania, jeden na pamięć, a drugi gry przekręcisz klucz w stacyjce.

Cytat:
2007-01-18 23:48:34, Wojtas179 pisze:
podłącze sie do tematu bo mam identyczny problem i mam takie pytanie czy to nie jest wina alternatora? czy alternator nie może rozładowywać akumulatora? też wcześniej sie tak zastanawiałem że to może wina radia ale woziłem to radio w innym samochodzie i tam sie nic nie działo

Jakbyś miał zwalony alternator, to powinieneś nie mieć ładowania, ergo powinieneś mieć świecącą kontrolkę ładowania.

Cytat:
2007-01-18 23:24:05, pimm23 pisze:
mi się też tak wydaje bo takie rzeczy dzieją się od momentu kiedy podłączyłem nowe radio, ale to tylko moje przypuszczenia. a jak taką rzecz ewentualnie zlikwidować, zrobić jakiś wyłącznik do radia czy jest jakiś inny sposób?

Najpierw podłączyłbym sie amperomierzem cęgowym na przewód minusowy akumulatora i sprawdził jakiego rzędu prąd jest pobierany.

Witam
Podtrzymuje zdanie prezesa-najpierw pomiar poboru prądu z aku na wyłączonym zapłonie i obowiązkowo wyłączonym radiu i podswietleniu wnętrza auta jaki i bagażnika.
jesli wspomniałeś o radiu to mam pytanie:Czy radio bez przekręcenia kluczyka działa?
Jeśli tak to zmien podłączenie radia tak zeby tylko pamięc w radiu była podłączona non stop natomist drugi kabelek zasilający musi być podłaczony przez stacyjke.
Jeśli radio masz podłączone przez stacyjke to w przypadku poboru zbyt dużego prądu z aku wyciągaj bezpieczniki i zobacz w którym obwodzie masz ten pobór, możliwe że nawet radio jesli jest dobrze podłączone to pobiera zbyt duży prąd
Pozdrawiam