MotoNews.pl

Kontrolka oil change świeci się po zmianie oleju

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wielkie yo!
Jestem od tygodnia póki co szczęśliwym posiadaczem corolli verso z 2004 r. Silnik 2.0 D4D. I tu od razu małe zapytanko.
Wymieniłem olej i po ujechaniu może 200 km zapaliła mi się kontrolka "oil change". I tu zgłupiałem. Może wiecie czy przy zmianie oleju trza nacisnąć może jakąś holajzę żeby komputer wiedział że sprawa została załatwiona??? Niestety nie mam do niej instrukcji żeby samemu sprawdzić.
Sorry jeśli moje pytanie jest lamerskie....
Pozdrawiam.
Maciek.

Procedura kasowania kontrolki zmiany oleju - Corolla Verso:
1. Wyłączyć silnik podczas wyświetlania wskazań licznika przebiegu całkowitego.
2. Wybrać tryb IG-ON trzymając jednocześnie wciśnięty przycisk zerowania liczników dziennych.
3. Przycisk zerowania liczników dziennych trzymać wciśnięty przez około 5 sekund - wyświetlacz ma pokazać wartość "000000" a lampka przypominająca o wymianie oleju zgaśnie
4.Gdyby sytem nie wyzerował się należy powtórzyć procedurę.
Pozdrawiam

Dziękuję. Dzisiaj sprawdzę.

Jak masz Verso sprowadzone to uwazaj na Airbag pasazera wylacznik nie wylacza poduchy tylko napinacz pasa,a poduszka mozna dostac w ryj.Jest akcja serwisowa na wymiane komputera SRS.

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer

Hmmmm. Nie poszło.
A w zasadzie co to jest tryb IG-ON. Ja zrozumiałem to jako ignition czyli naciskałem guzik odpalania-dobrze to czy nie.....?
I jeszcze jedno pytanie-coś mi bije rytmicznie po podeszwie przy zmianie biegów jak wciskam sprzęgło. Biegi wchodzą bez przeszkód ale czy nie jest to zapowiedź czegoś poważniejszego?
A corolkę kupiłem od właściciela który kupił ją z polskiego salonu-czyli jak rozumiem problem poduszki mnie nie dotyczy...
Pozdrawiam.
Maciek.

Cytat:
2007-01-21 10:43:16, Fifero pisze:
Hmmmm. Nie poszło. A w zasadzie co to jest tryb IG-ON. Ja zrozumiałem to jako ignition czyli naciskałem guzik odpalania-dobrze to czy nie.....? I jeszcze jedno pytanie-coś mi bije rytmicznie po podeszwie przy zmianie biegów jak wciskam sprzęgło. Biegi wchodzą bez przeszkód ale czy nie jest to zapowiedź czegoś poważniejszego? A corolkę kupiłem od właściciela który kupił ją z polskiego salonu-czyli jak rozumiem problem poduszki mnie nie dotyczy... Pozdrawiam. Maciek.

Robisz to zbyt powoli trzeba ustawic licznik w tryb ODO,wylaczyc zaplon.Wlaczyc zaplon i od razu wcisnac przycisk licznika i trzymac az wyskocza zera i nie puszczac az zera poznikaja jakies 10 sekund.
pozycja zaplon tzn na nie wcisnietym hamulcu dwukrotne nacisniecie przycisku START az kontrolki na desce sie zaswieca.Jezeli masz antynapad lub inne pasci to trzeba to rozbroic lub wprowadzic w serwis.

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer

No i wszystko jasne ale bez efektu.
Wstyd powiedzieć ale jest w tej toyocie jakiś alarm którego nie potrafię póki co rozbroić/brak instrukcji/. Ale będę próbował.
Dzięki za pomoc chłopaki.