MotoNews.pl

Przerywania praca silnika przy niskim poziomie paliwa

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Może ktoś zna przyczynę ?
Przy niskim poziomie paliwa ,przed rezerwą moja Astra zaczyna przerywać i wtedy trzeba wrzucić na luz i trochę przygazować wtedy wchodzi na obroty i jest wszystko ok.
Problem znika przy zalaniu już do połowy zbiornika.

moze masz "smieci" w baku i przy malym stanie zasysa je albo blokuja filtr?
wyczysc bak.
a moze pompa paliwa jest uszkodzona i przy malym stanie paliwa nie ma juz sily wiecej ciagnac?
sprawdz pompe.
to moje sugestie.
pozdrawiam.
Ad@m

Tak jak napisałe Crazyadam prawdopodobnie masz zanieczyszczony zbiornik paliwa i śmiecie zatykają Ci filtr paliwa.
Zacznij od zmiany filtra paliwa. Poza tym jak masz bardzo niski poziom paliwa pompa potrafi pociągnąć powietrze. Im dzieje się to częsciej tym bardziej skracasz życie swojej pompy.

nie inaczej niż mówią chłopaki. Wymień filtr paliwa (prawa strona - pod samochodem)

Ja bym jeszcze zatankowal tak z pół zbiornika benzyny i wlał na to pól litra denaturatu żeby wode wyciągnąc.

Denaturat już przerabiałem ale najwyraźniej to nie woda.
Spróbuje zacząć od filtra paliwa i nowych świeczek.

nie sądzę aby swiece miały tu znaczenie skoro problemy wyraźnie związane są z pustym bakiem paliwa.

wymien jakis weżyk paliwowy najlepiej miedzy filtrem a pompą paliwa i zobacz czy na wolnych obrotach lecą jakieś bąbelki.

pytanie dodatkowe : czy po nocy stania auto odpala sie od pierwszego "kopa" czy trzeba zakrecic np z 6-8 razy, majac na uwadze ze jezdzone auto w ciaggu dnia z "cieplym silnikiem" odpala od kopa.

Mam podobny problem. Efekt jest taki jakby nagle zabrakło ropy.
Potem jak odpala to załączają sie powoli gary.
Wygląda to tak jakby przy niskim poziomie paliwa pompa zaciągała powietrza.

W przyszłym tygodniu jade do jedynego słusznego ASO w Warszawie -DIXI CAR- i będę robił samochód.

Napiszę gdy będe wiedział jaka była przyczyna.

Odpala od pierwszego kopa . Wydaje się ze temperatura silnika nie ma tu większego znaczenia.
Problem pojawia się przy ruszaniu na skrzyowaniach i notorycznie na wyjeżdzie z Tessco w Olsztynie .

Moja Omega jak ma mało ropy ciężko odpala. Mało t.zn ~15 L

w baku tuż przy pływaku jest sobie taka kwadratowa "foliota" torebka (ktora ma w sobie filtr 1-szego stopnia zatrzymujacy zabrudzenia wieksze niz 0,2mm) ta magiczna torebka jest umieszczona w baku pionowo i powinna byc szczelna, moze powyzej lini 5-10 litrow ropy ma dziurke, ktora np przy wyjezdzie z TESCO zasysa powietrze. proponuje stanac na jakiejs stromej gorce nosem do gory poczekac z 5 minut i zobaczyc czy silnik sie dlawi jezeli tak no coż - dziura.

Mam do wymiany pompę w zbiorniku. Podaje za małe ciśnienie.

Raczej nie obejdzie się bez wizyty ASO .
Pewnie coś jeszcze wyjdzie w praniu

Cytat:
2007-02-16 18:42:28, Sakron pisze:
Raczej nie obejdzie się bez wizyty ASO . Pewnie coś jeszcze wyjdzie w praniu

Żadne ASO.
Siem sam połóż po autkiem, taniej i lepiej będzie