MotoNews.pl

Otwieranie bagaznika Oma "C"

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
W omedze (sedan) z 2000r. bagażnik otwiera się albo z pilota albo przyciskiem na desce rozdzielczej. Jest to o tyle denerwujące, że nie mam możliwości otworzenia bagażnika w momencie kiedy pracuje silnik. Czyli np. wysadzając kogoś kto będzie wyjmował cos z bagażnika za każdym razem muszę gasić silnik, żeby otworzyć bagażnik i za chwile odpalać silnik żeby odjechać. Pytanie jest następujące, czy ktos z Was orientuję sie czy można to przerobić w ten sposób, aby niezależnie od tego czy silnik pracuje czy nie dało się otworzyć bagażnik.
z góry dzięki za odpowiedzi.
pozdrawiam

trzymasz przycisk od otwierania dluzej i sie otwiera, jak sie nie otwiera to masz cos zjebane

Ni kuta nie działa. Chyba mam cos padnięte

a jak masz wyjety kluczyk to przycisk Ci dziala?

Zapłon w pozycji "0", albo kluczyk wyjęty i przycisk jest aktywny. Pracujący silnik, włączony zapłon, skrzynia Park, albo drive, wszystko jedno przycisk nie działa. Troche to denerwujące i szczerze mówiąc nie spotkałem sie z podobnym rozwiazaniem nigdy wcześniej. W chryslerze sebringu cabrio przycisk działał tak ze był aktywny gdy był kluczyk w stacyjce, albo włączony silnik, gdy nie byo kluczyka przycisk nie działał ale było to uzasadnione tzn. zostawiałem samochód z otawrtym dachem na mieście i nie było takiego prawdopodobieństwa, że ktos się nachyli do srodka, otworzy i przetrzepie bagażnik. W omie jest to niestety nie zrozumiałe przynajmniej dla mnie. Może cos się zepsuło jest kilka ciekwostek w samochodzie (nie otwiera się roleta słychac tylko przekaźnik z tyłu, Low fluid beam vision, parujące na maksa wnętrze i takie tam) może to kolejna ciekawostka przyrodnicza.

powinien dzialac przycisk i przy wlaczonym zaplonie, u mnie tak jest, czyli musisz miec cos uszkodzone, co do parowania szyb zobacz filtr kabinowy, roleta - pewnie poszly tryby

Cytat:
2007-01-21 18:43:33, jujaw pisze:
Witam. W omedze (sedan) z 2000r. bagażnik otwiera się albo z pilota albo przyciskiem na desce rozdzielczej. Jest to o tyle denerwujące, że nie mam możliwości otworzenia bagażnika w momencie kiedy pracuje silnik. Czyli np. wysadzając kogoś kto będzie wyjmował cos z bagażnika za każdym razem muszę gasić silnik, żeby otworzyć bagażnik i za chwile odpalać silnik żeby odjechać. Pytanie jest następujące, czy ktos z Was orientuję sie czy można to przerobić w ten sposób, aby niezależnie od tego czy silnik pracuje czy nie dało się otworzyć bagażnik. z góry dzięki za odpowiedzi. pozdrawiam

U mnie jest tak samo,wiec chyba to taki patent.
Ale pewnie jest rozwiązanie: trzeba tylko sprawdzić, co jest podawane na przełącznik po przekręceniu zapłonu: plus czy masa i podać to na stałe i będzie po problemie.
Mi to nie przeszkadza,wiec jeszcze tego nie przerobilem, choć na początku było to denerwujące

Przy włączonym zapłonie nie ma możliwości otworzenia klapy bagażnika przyciskiem z konsoli środkowej lub „kluczyka pilota”. Jest to zabezpieczenie przed przypadkowym otworzeniem w/w w czasie jazdy, co jest w sumie bardzo praktyczne i logiczne. Nie wyobrażam sobie, bowiem zatrzymywać się na autostradzie, aby zamknąć klapę bagażnika, ponieważ ktoś przez pomyłkę mi ją otworzył w/w przyciskiem. Jeżeli ktoś ma inaczej tzn., że ma coś uszkodzone.

Serdecznie pozdrawiam – Galanonim

[ wiadomość edytowana przez: Galanonim dnia 2007-01-23 21:38:43 ]

[ wiadomość edytowana przez: Galanonim dnia 2007-01-23 21:39:59 ]

Galanonim masz rację z ta autostradą, chociaż moim zdaniem powinna być mozliwość otworzenia bagażnika z konsoli gdy masz włączony silnik a skrzynię w pozycji Park. No nic skoro tak musi byc to trudno.pzdr

[quote]
2007-01-23 18:44:49, Galanonim pisze:
Przy włączonym zapłonie nie ma możliwości otworzenia klapy bagażnika przyciskiem z konsoli środkowej lub „kluczyka pilota”. Jest to zabezpieczenie przed przypadkowym otworzeniem w/w w czasie jazdy, co jest w sumie bardzo praktyczne i logiczne. Nie wyobrażam sobie, bowiem zatrzymywać się na autostradzie, aby zamknąć klapę bagażnika, ponieważ ktoś przez pomyłkę mi ją otworzył w/w przyciskiem. Jeżeli ktoś ma inaczej tzn., że ma coś uszkodzone. Serdecznie pozdrawiam – Galanonim

Bardzi ciekawa interpretacja, czyli ja mam cos uszkodzone,ciekawe co
Tak na marginesie dodam ze aby otworzyc bagaznik z przycisku trzeba go trzymac okolo 5sekund, wiec raczej ciezko jest przez pomylke go otworzyc. No ale ja mam samochod bez linki gazu wiec i bagaznik jest inny

Do: „jujaw”.

Zgadzam się w 100% !

Do: „Brutal”.

No, nie tak osobiście! Przecież chodziło mi o modele Omesi do około końca półrocza 2001. Później wychodziły do końca produkcji w 2003 roku, np.: V6 3.2 z czterema sondami lambda.
Brutal, nie miałem nic złego na myśli, naprawdę, biję się w piersi!
To, z tą linką to dobre i co najważniejsze zgodne z prawdą, he, he..!

Pozdrowienia for All - Galanonim

heh jaja dobre. Zajrzałaem do instrukcji i na stonie 58 napisano, że bagaznik można otworzyć (przyciskiem na konsoli) wtedy kiedy jest włozony kluczyk do stacyjki, a u mnie otwiera sie wtedy gdy kluczyk jest wyjęty

Wcześniej pisałem o komunikacie LOW FLUID BEAM VISION i okazało się, że ktoś odłączył czujnik na przednim wachaczu.

Jedna rzecz wyjaśniona ale i tak czeski film.