MotoNews.pl
7 Świecaca kontrolka-od czego? Carina E 1995 (172778/18)

Świecaca kontrolka-od czego? Carina E 1995

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam maly problem. Jestem szczesliwym posiadaczem Toyoty Cariny E z 95 roku ale dZisiaj rano troche sie zdziwilem poniewarz zapalila mi9 sie kontrolka przedstawiajaca taki jakby zbiornik z wyplywajaca kropelka i niewiem od czego ona jest. Zazwyczaj gasla po odpaleniu silnika a dzisiaj nie. A i drugi moj problem to straszne buczenie w kabinie. Wydech jest cały niema żadnych dziur a strasznie buczy.

[ wiadomość edytowana przez: MisiekII dnia 2007-01-24 18:18:54 ]
[ powód edycji: temacik ]

a płyn w pojemniku do spryskiwacza jest? nie wiem czy nowsze cariny miały taką kontrolkę, moja nie ma, ale z opisu to mi wygląda na kontrolkę niskiego stanu poziomu płynu do spryskiwacza szyb.

kontrolka wyglada mniej wiecej tak jak na rysunku.

"lampka sygnalizacji obecności wody w paliwie (tylko wersja z silnikiem wysokoprężnym)"

Dzieki teraz juz wiem co to za lampka. Teraz przychodzi pytanie co z tym zrobić i czy jest to szkodliwe?

Dalej w tej ksiżążce jest tak napisane:

5. Lampka sygnalizacji obecności wody w oleju napędowym (wersje z silnikiem wysokoprężnym) Lampka ta zaświecą się, gdy w filtrze paliwa silnika wysokoprężnego zbierze się woda. Jednocześnie uruchamia się ostrzegawczy sygnał dźwiękowy (brzęczyk). Należy wówczas niezwłocznie odwodnić filtr paliwa silnika wysokoprężnego gdyż jej obecność w paliwie może spowodować bardzo poważne uszkodzenie pompy wtryskowej. Należy systematycznie sprawdzać stan filtru paliwa i usuwać z niego wodę, nawet jeśli jej ilość niepowoduje jeszcze włączenia lampki kontrolnej i sygnału dźwiękowego (brzęczyka).

niestety forum, gdzie były linki do PDFów coś padło, więc możesz próbować co jakiś czas kliknąć w ten link.

Dzieki bardzo Jutro oczyszczam filtr. Zobaczymy jak to mi wyjdzie

1 wersja naprawy bardzo ekonomiczna:
pod filtrem paliwa masz zaworek z motylkiem do wypuszczenia wody, wystarczy spuścić wodę i można dalej śmigać niczego nie trzeba rozkręcać

2 wersja to wymiana filtra co napewno nie zaszkodzi szczególnie jeżeli nie wiesz kiedy był wymieniany po raz ostatni

pozdrawiam

I właśnie poszukiwałem tej informacji Spuszczę wodę bo filtr wymienialem po zakupie jakieś dwa miesiące temu

Dzięki za wszystko. Będę tu wpadał częściej bo widze że naprawdę się na tym znacie.

Pozdrawiam

to odrazu pisz do admina o przyjęcie do klubu i zakladaj galerie
bo tak wypada

hehe... a ja się nie znam, od niedawna mam samochód. po prostu umiem wyszukać informację

I pojawił się kolejny problem.

Wode spuściłem, kontrolka świeci się dalej. Przy próbie odpalenia samochodu silnik zakreci dwa razy i tak jakby alarm odcina zapłon.
Niewiem co to może być.

I juz po kłopocie(chyba). Podładowałem akumulator i silnik dwa razy pokręcił, syknął i odpalił kontrolka zgasła a samochód jeżdzi jak dawniej Może gdzieś zassało wodę i poprostu musiało się przedmuchać.

Dzieki za wszystkie info

Pozdrawiam