MotoNews.pl
0 Skrzynia z bass-reflex"em (172791/279)

Skrzynia z bass-reflex"em

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam pytanko do znawcow:
czy skrzynie z bass-reflexem wypelnia sie czyms, tzn. przykleja np. watuline do scianek?? czy pozostawia po prostu puste scianki?? bo rozne wersje juz slyszalem...
ja osobiscie jestem bardziej przychylny do wersji bez niczego w srodku

W zasadzie skrzyń b-r sie nie wytlumia ewentualnie tylko lekko i to z dala od tunelu aby uniknac ewentualnych swistow spowodowanych dostaniem sie wytlumienia w okolice tunelu b-r.

oklejasz watolija wszystkie sciany6 oprocz ten na ktorej jest glosnik i tylnej, czyli rownoleglej do glosnika

no i znalazlem takie cos:

Bass - reflex - na wszystkie ścianki gąbka 1...2cm z zachowaniem odległości 1cm od płyty. Nie należy wytłumiać w pobliżu wlotu otworu, objętość można wyłożyć wełną lub watą, jednak bardzo rzadką. Ogólnie obudowy bass-reflex wytłumiamy słabo.

obudowa zamknięta - na ścianki gąbka 2...4cm, tu również wykładamy 1cm od płyty. Całą objętość należy mocno wytłumić wełną lub watą. Silne wytłumienie powoduje zmniejszenie się Qts głośnika oraz zwiększenie objętości od 15 do nawet 30% (różne dane i teorie). W przypadku obudów z Qtc większym niż 1 należy tłumić bardzo mocno.

wytlumic nalezy kazdy typ obudowy zeby wygluszyc wysokie tony ... nie proponuje stosowania waty czy welny mineralnej w obuwodach wentylowanych dlatego ze z czesem wygluszenie moze zostac wydmuchane na zewnatrz. Polecam gabke lub watoline

dla konstrukcji b-r wytlumianie jest zbedne wq mnie, prawie żadna różnica w odsłuchu

Bass - reflex - na wszystkie ścianki gąbka 1...2cm z zachowaniem odległości 1cm od płyty. Nie należy wytłumiać w pobliżu wlotu otworu, objętość NALEZY wyłożyć wełną lub watą, jednak bardzo rzadką. I bedzie git.
Pozdrawiam
Kamyk

Wygłuszanie skrzyni BR nie jest konieczne, jesli skrzynia jest sama w sobie solidnie zrobiona i dobrze obliczona różnica może być niezauważalna.

Większość firm nie wygłusza tych skrzyń, ale jak robisz sobie to możesz wygłuszyć, a nóż placebo lepiej zagra