| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
BartekMV6 OMEGA A 2.0 & B(FL) ... Głogów | 2007-01-23 21:06:19 pewnie czesc z was odesle mnie do wyszukiwarki ale juz tam bylem i nic nie znalazlem co by pomoglo problem jest taki mam fabryczny alarm na podczerwien i od kad posiadam moja ome mialem tylko jeden kluczyk z pilotem wszystko dziala w 100% ale niedawno postanowilem zrobic sobie zapas..zakupilem uzywany kluczyk z pilotem taki sam jak moj , sam grot juz przerobilem i teraz zastanawiam sie jak zaprogramowac pilot ??? szukalem na forum i z tego co pisza to nalezy wlaczyc zaplon i jakis czas kierowac wcisniety pilot na czujnik podczerwieni ale u mnie to nie dziala..byc moze dlatego ze pilot juz byl zaprogramowany do innego auta..pilot jest sprawny dioda sie swieci..potrafi ktos powiedziec czy da sie cos z tym zrobic tzn czy da sie zaprogramowac ten pilot?? dziekuje i pozdrawaim |
jerzy1961 LOB SYMPATYK omega B 2.0 - CARAWAN Warszawa | 2007-01-23 21:11:47 ..potrafi ktos powiedziec czy da sie cos z tym zrobic tzn czy da sie zaprogramowac ten pilot?? dziekuje i pozdrawaim
[/quote] nie wiem czy dobrze to zrobiłeś ...słyszałem że podczas tego programowania ,pilot musi być blisko odbiornika podczerwieni i trzymasz włączony przez kilka sekund ....no chyba że coś trzeba inaczej...narka..--jerzy1961-- |
Schizm Saab 95 AERO Lublin | 2007-01-23 21:36:04 ja w zakładzie programowałem, wszystkie sposoby opisane na forum mi nie działały. |
Beny_2_5_TDS Opel OMEGA B Kielce | 2007-01-24 08:06:30 Nie wiem czy to pomoże... ale miej otwarte drzwi kierowcy, włóż oryginalny kluczyk, przekręć żeby kontrolki się paliły, skieruj nowy klucz na odbiornik podczerwieni (przy lusterku wstecznym) i naciskaj. Jezeli swiatełko oświetlenia wnetrza (przy lusterku wstecznym) będzie migać, tzn, że się programuje. Finito będzie kiedy otworzą się i zamkną (zapadki) drzwi.
W innym przypadku można próbować poprawić lutowania przy diodzie pilota. Gdyby brnąć dalej to można sprawdzić czy dioda daje impulsy - na kamerze na podczerwień. Najlepszym wyjściem, po ww. niepowodzeniach będzie wizyta w zakładzie zakładającym alarmy (gdzie znają się na elektronice). |
jerzy1961 LOB SYMPATYK omega B 2.0 - CARAWAN Warszawa | 2007-01-24 21:48:59
dobre tego jeszcze nie sprawdzałem ..a mam drugi pilot którego też nie mogę wprowadzić...hihi... a przy okazji kamery to zwykłą też widać sygnał diody nadawczej ..tylko należy skierować pilota na obiektyw...nagrać przy naciskaniu pilota ...i odtworzyć ..jak wysyła to będzie na obrazie widać jak lekkim światłem miga dioda..narka --jerzy1961-- |
BartekMV6 OMEGA A 2.0 & B(FL) ... Głogów | 2007-01-25 22:17:29 probowalem wszystkiego i nic sie nie chce programowac a pilot dziala bo na kamerze sprawdzalem...zasiegalem troche informacji i z tego co sie dowiedzialem to wprowadzenie nowego pilota mozliwe jest tylko po podpieciu techa i wpisaniu tam jakiegos kodu pojazdu |
Beny_2_5_TDS Opel OMEGA B Kielce | 2007-01-26 11:22:25
Ja miałem zapasowy kluczyk z pilotem, który nie działał. Nie wiem zatem czy trzewia tego pilota to był oryginał.
Nie mam też pojęcia, czy taki pilot ma już ustalony kod, czy też centralka/pilot zczytuje/generuje kod jak w pilocie uniwersalnym do tv. Być może trzeba tak długo trzymać pilot naciśniety, aż znajdzie kod (u mnie wystarczyły 2 min) ? Podobno z tym techem, to zwykłe naciągactwo serwisu (?). Mnie również próbowali to zrobić zrobić za jedyne 300 zł. Wiem natomiast, że baterie przy programowaniu muszą być sprawne/nowe. Dobre baterie kosztują ~12 zł/szt x 2, no i warto mieć ich zapas przy sobie
Z tego co "śpec" od alarmów robił przy mnie, opisuję: - sprawdził że dioda na podczerwiń działa, - rozebrał pilota i wyjął baterie, - sprawdział czy ściezki przewodzą, zapobiegawczo wymienił stycznik, poprawił lutowania- były luźne przy diodzie, - przeczyścił styki do baterii, - założył nowe baterie (przez ten czas pilot stracił stare ustawienia?). Wyjaśnił, że tak trzeba zrobić, żeby pilot wysyłał niezakłócone ww. wadami impulsy w stronę odbiornika. No i dalej "programował", trzymając pilota metr od odbiornika... Można jeszcze spróbować tak: Przy otwarych dzwiach, włączyć zapłon, nacisnąć nowego pilota, wyłączyć zapłon i znowu nacisnąć pilota. Było kilka prób ze zmiennym sposobem naciskania i włączania zapłonu. U mnie któraś z tych naprzemiiennych metod zadziałała. |
mkolosa opel omega Białystok | 2007-01-28 01:38:44 czy kupujac kluczyk na allegro musze koniecznie kupic kluczk do omegi czy moge np od astry, to znaczy czy mam szukac takiego pilota czy takiego |
starwind Omega B kombi Malbork | 2007-12-09 19:29:14
Czy ktoś wie jak zrobić to żeby działało. Bo to nie specjalnie mi wychodzi. (z nowym pilotem stary się dodaje bez stresu) |