| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
profil-usunięty | 2007-01-24 21:05:49 Zobacz tutaj |
Wiktorzi LOB WETERAN LANCER Szczecin | 2007-01-25 08:46:05 irekwielki, to nie takie proste, dużo omeg A nie ma połączonych kompów ABS i motronic, a to to są błędy z Motronica, normalna metoda na zszywacz.
I pozostaje pomiar ręczny, |
omegolotC30NE Czerwin | 2007-01-25 20:46:49 W/g schematu jaki posiadam omega A była wyposażana w abs Bosch 2 S (86-94) i nie posiada on (nie widzę na schemacie) pinu z diagnostyką. Już dawno wzbudził moją ciekawość sposób "ręcznego" odczytu pamięci sterownika abs, ale po rewizji złącza diagnostycznego stwierdziłem brak pinu K.
Przypuszczam, że była stosowana nowsza wersja abs w wozach powyżej 90r. ps. abs ze złączem diagnostycznym to Bosch 2EH (vektra A) [ wiadomość edytowana przez: omegolotC30NE dnia 2007-01-25 20:53:39 ] |
irekwielki Opel Omega B Gdańsk | 2007-01-25 20:53:53 no ok ale ja mam omege B, i powiedźcie co zrobić z tym ABSkiem,
czy jest jakiś sposób na zdiagnozowanie tego w Omedze B |
omegolotC30NE Czerwin | 2007-01-25 21:14:24 W Be abs są z diagnostyką , ale czy można je brać spinaczem diagnostycznym, to nie mam pojęcia (ten starszy do 98r komunikuje się chyba z ecu magistralą CAN, a ten nowszy to wogóle jakiś skąpy na schemacie) |
SENATOR LOB MEMBER SENATOR B GDANSK | 2007-01-25 21:54:11 W B jest zlacze cyfrowe od kilku gratow naraz Spinacz nic nieda |
irekwielki Opel Omega B Gdańsk | 2007-01-25 23:08:45 wiec nie zdiagnozuje abs w omede b bez kompa? |
miklo DEADSOUL V6 w autobusie Warszawa | 2007-01-26 11:19:34 Się ciesz, że tylko kontrolka się pali. W moim autobusie komp pokładowy na czerwono wyświetla wielkie STOP i piszczy całą drogę. Myślałem środę rano, że go skopię. Ale odtajał i już nie piszczy na szczęście ![]() |
irekwielki Opel Omega B Gdańsk | 2007-01-26 13:20:47 Ale po dwóch dniach smigania bez ABS-u mam takie wrażenia że się lepiej hamuje. Poprawcie mnie, jeżeli żle myśle, ale abs w omedze b działa tak ze czuje ze autko traci przyczepność działa na wszystkie koła załączając pompe, a jezeli pozostałe 3 koła maja przyczepność, wtedy hamowanie jest mniej efektywne niż bez abs-u |
SENATOR LOB MEMBER SENATOR B GDANSK | 2007-01-26 14:40:31 Nie
ABS zmniejsza cisnienie na kole ktore ma uslizg.Jesli reszta nie jest zablokowana to ABS nic z tym obwodem nie robi. |
irekwielki Opel Omega B Gdańsk | 2007-01-29 08:29:38 Ale wiesz jestem prawie pewien ze bez abs hamuje sie lepiej, slyszalem ze nnowe absy maja taka funkcie ze działają tylko na jedno koło a stare na wszystkie, ale i tak zrobie ten abs bo kontrolka swiecąca to jedno, a sytuacje panikowe to 2 |
jorgi LOB NET MEMBER Omega B X20XEV + Fia ... Gdańsk | 2007-01-29 13:25:10 Przecież ABS to nie jest wspomaganie hamowania, nie ma polepszać tegoż tylko zapobiegać blokadzie kół w przypadku awaryjnego hamowania... to jest różnica.
Normalne jest to że przy włączonym ABS'ie osiągi w sensie długości drogi hamowania będą trochę gorsze niż niż bez ABS'u (zakładając że białkowa jednostka sterująca wykazywać się będzie ponadprzeciętnymi umiejętnościami zatrzymywania lądowych jednostek transportowych) |
SENATOR LOB MEMBER SENATOR B GDANSK | 2007-01-29 14:33:58 O skutecznosci ABS nad nieposiadaniem tego urzadzenia decyduja warunki drogowe Nieda sie jednoznacznie okreslic czy jest lepiej czy gorzej |
Browarny OmegaA2,0/OmegaB2,5TD Katowice/Mysłowice | 2007-01-29 15:04:58
Nie wiem skąd taki wniosek. Kiedyś w Omie A padł mi w drodze abs i na najbliższym skrzyżowaniu czułem się jakbym chciał zastopować łódź podwodną, zero wyczucia punktu utraty przyczepności i Oma leeeeci i leeeci na zablokowanych kołach... |
irekwielki Opel Omega B Gdańsk | 2007-01-29 15:08:34 NO wląsnie cała sztuka na tym by tak dozowac siłe hamowania by nie zblokować kół. Jak będzie lodzik na drodze dotkniesz hamulca i poczujesz działanie abs-u, A bez abs-u czujesz za autko hamuje i nagle przestaje hamowac i leci do przodu, wtedy trza zmniejszyc nacisk na pedał hamulca, wszsytko ok jak masz sporo miejsca do hamowania, jak nie to jest lekka panika i hebel w podłoge, ale da sie to wytrenowac |
Browarny OmegaA2,0/OmegaB2,5TD Katowice/Mysłowice | 2007-01-29 16:04:47 Hehe, zasady hamowania to ja znam, tylko nie widzę poprawy po wyłączeniu absu.
Nie wiem dokładnie z czego to wynika (pewnie z tego że były "z założenia" konstruowane dla absu) ale hamulce są trudno dozowalne, punkt zerwania przyczepności trudno wyczuwalny. W innych samochodach nie miałem z tym problemu ale w Omie bez absu hamowało się tragicznie. |