Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
01baca10 Omega Częstochowa | 2007-01-25 10:21:07 Witam.
Znajomy ma Astrę II 2,0 DTL i świeci mu się kontrolka ABS (nie zawsze ale często) - co to oznacza. ABS działa. Gdzie trzeba zajżeć. Dzięki |
![]() Waciu Opel Astra II 2,0 DI Rybnik | 2007-01-25 11:49:43 W mojej byl do wymiany czujnik przy piascie przedniego kola. A za czujnika nie dalo sie kupic samego, trzeba bylo kupic piaste, a to juz koszcik lekki jest.
Pozdro. |
![]() Alvpol Astra G kombi & Cors ... Wrocław | 2007-01-27 01:21:16 Mialem ten sam przypadek co Waciu - cala piasta do wymiany.
U mnie przyczyna bylo mikropekniecie na piascie i pewnie dostala sie wilgoc itd. itp. Za piaste zaplacilem chyba ok 350 zl ![]() |
chris24 Forumowicz Opel Astra G Kombi Biłgoraj | 2007-01-27 21:57:42 Mam to samo - w lecie częściej się świeciła ![]() |
![]() tommek82 Opel Astra II Kraków | 2007-01-29 08:45:35 Dołaczam sie do dyskusji. Ostatnio jak wracalem w poblizu mojego bloku zapalila sie lampka ABS i swiecila sie do momentu wylaczenia samochodu. Po ponownym zapaleniu po jakichs 2 godzinach dalej sie swiecila ale po zahamowaniu na sniegu ABS zadziałał i tuz przed hamowaniem kontrolka zgasla. Do tej pory sie nie zaswiecila. Samochod mam od lipca i do tej pory ani razu sie nie zaswiecila. |
mrlopez Forumowicz Opel Astra II Poznań | 2007-02-01 15:23:41 Być może w czasie jazdy po śniegu dostało się go sporo i zablokowało działanie ABS-u (czasami błoto zalepia) -
wystarczy wtedy umycie podwozia na Myjni i się odblokowuje - jednak jeżeli to nie pomaga to mamy doczynienia z uszkodzeniem mechanicznym i trzeba serwisować. Pozdrawiam RT |
![]() tommek82 Opel Astra II Kraków | 2007-02-02 07:56:40 mrlopez w moim przypadku masz racje tak bylo odsniezylem spod z blota zamrozonego i odrazu zgaslo.
BTW co to za fele masz?? kozacka astra ![]() |
KeLLeR68 Opel Astra G Caravan Tychy | 2007-02-02 15:10:35 Miałem taki przypadek zapalam się i gasnę. Pomogło otwarcie złączy (wewnętrzna strona piast) i przeczyszczenie styków. Przy okazji natkałem we wtyczki wazeliny technicznej.
Pozdrawiam. |
Qba1906 VB 2.2 DTI KOMBI Sosnowiec | 2007-02-02 17:54:06 ja WD40 wypsikalem styki, ale to nic nie dalo.. dalej sie swieci... ![]() |
KeLLeR68 Opel Astra G Caravan Tychy | 2007-02-02 22:11:10 Istnieje niebezpieczeństwo, że szlag trafił kabelek na złączu. Niestety to korozja i wiecej zabawy. Przyciąć, zarobić na nowo, można zalać kroplą butaprenu (sprawdzony patent na instalacjach antenowych), styki oczyścic i wazelinka ![]() ![]() |
![]() anylord Opel Astra II Grudziądz | 2007-03-03 10:19:07 Witam, ja mam dopiero ciekawy przypadek: ![]() Otóż zapala mi się ABS, lecz nie od razu... Mogę jeździć z załączonymi ABS ami dopóki nie przekroczę prędkości ok 110 km/h, w tym momencie zapala się kontrolka i ABS pada!!! - Nie wiem boi się prędkości ??? Po wyłączeniu zapłonu i ponownym uruchomieniu komputer oczywiście Abs zalicza poprawnie.... Wie ktoś co może być przyczyną takiego zachowania? Pozdrawiam. |
![]() potryk (S) RegionAdmin Opel Vectra B Pomieczyno | 2007-03-04 10:36:11
Stawiam na zanieczyszczony pierścień lub pęknięty, albo podstawa czujnika przerdzewiała. |
![]() anylord Opel Astra II Grudziądz | 2007-03-04 18:17:02 Witam , dzkięki za odpowiedzi ...
Zrobiłem jak mi polecił pewiem znajomy - na podnośniku włączyłem silnik oraz bieg dzięki sprytnemu urządzeniu mechanizmowi różnicowemu jedno koło zaczęło się obracać. Cóż stwierdziłem - lekkie bicie koła powoduje wyłączenie abs przy prędkości dopiero powyżej 110 km/h.... Ciekawe....?!?!?!? Ma ktoś jakieś propozycje? Oczywiście zamieniałem koła, są wyważone - jest nadal bicie... |
![]() matpro Forumowicz ECOTEC X18XE Wołomin | 2007-03-05 20:43:35 TE PIASTY MOŻNA NOWE KUPIĆ NA ALLEGRO JAKIŚ KOLEŚ SPRZEDAJE PO 280 pln !!! SPRAWNE BO KUPIŁEM ,ZMIENIŁEM I KONTROLKA ZGASŁA, JEDNO CO TO TYLKO TRZEBA WIEDZIEĆ CZY MASZ 5 SZPILEK CZY 4 ALE TO OCZYWISTE< PZDR |
![]() Pietka Forumowicz OPEL SINTRA 2.2 16V Warszawa | 2007-03-10 20:28:18 Nawiązując do ciekawych przypadków z ABS-em wspomnianych przez kolegę Anylorda, to u mnie czasami podczas jazdy strzałka szybkościomierza spada do zera i chwilę później zapala sie kontrolka braku ABS-u. W momencie zapalenia się kontrolki ABS słychać wyraźne ,,cyknięcie,, pod deską rozdzielczą.
Obawiam się, że bedzie konieczna wymiana piasty - niestety jedyna i najtańsza jaką znalazłem na Allegro to koszt 890,00 PLN |