MotoNews.pl

Astra II świecąca kontrolka ABS

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Znajomy ma Astrę II 2,0 DTL i świeci mu się kontrolka ABS (nie zawsze ale często) - co to oznacza. ABS działa. Gdzie trzeba zajżeć.

Dzięki

W mojej byl do wymiany czujnik przy piascie przedniego kola. A za czujnika nie dalo sie kupic samego, trzeba bylo kupic piaste, a to juz koszcik lekki jest.

Pozdro.

Mialem ten sam przypadek co Waciu - cala piasta do wymiany.
U mnie przyczyna bylo mikropekniecie na piascie i pewnie dostala sie wilgoc itd. itp.
Za piaste zaplacilem chyba ok 350 zl

kurde, to ja mam ten sam problem kontrolka raz swieci, raz nie. zauwazylem, ze zalacza sie przy mocnym hamowaniu albo przy wjechanu na jakas dziure.

powiedzcie teraz jak to sprawdzic - trzeba jechac na komputer czy domowymi sposobami cos wskuram??

przyczepnosci

Mam to samo - w lecie częściej się świeciła Tylko u mnie jak się świeci to ABS niedziała. Nie mam zamiaru tego narazie robić (jak sprowadziłem auto to na przeglądzie nic nie wykrył i skierował mnie do kosztownego serwisu opla) bo całe życie jeździłem autem bez ABS i wspomagania więc jak tu czasami (a nawet często) zaświeci się kontrolka i tracę ABS to nie jest to dla mnie niedogodność.

no ja bym jednak chcial, zeby dzialal mi ten ABS, skoro jest, to ma spelniac swoja funkcje.

ponawiam pytanie:

czy wie ktos jak sprawdzic ten problem bez uzywa komputera??

Dołaczam sie do dyskusji. Ostatnio jak wracalem w poblizu mojego bloku zapalila sie lampka ABS i swiecila sie do momentu wylaczenia samochodu. Po ponownym zapaleniu po jakichs 2 godzinach dalej sie swiecila ale po zahamowaniu na sniegu ABS zadziałał i tuz przed hamowaniem kontrolka zgasla. Do tej pory sie nie zaswiecila. Samochod mam od lipca i do tej pory ani razu sie nie zaswiecila.

Być może w czasie jazdy po śniegu dostało się go sporo i zablokowało działanie ABS-u (czasami błoto zalepia) -
wystarczy wtedy umycie podwozia na Myjni i się odblokowuje - jednak jeżeli to nie pomaga to mamy doczynienia z uszkodzeniem mechanicznym i trzeba serwisować.
Pozdrawiam
RT

mrlopez w moim przypadku masz racje tak bylo odsniezylem spod z blota zamrozonego i odrazu zgaslo.

BTW co to za fele masz?? kozacka astra

Miałem taki przypadek zapalam się i gasnę. Pomogło otwarcie złączy (wewnętrzna strona piast) i przeczyszczenie styków. Przy okazji natkałem we wtyczki wazeliny technicznej.
Pozdrawiam.

ja WD40 wypsikalem styki, ale to nic nie dalo.. dalej sie swieci...

Istnieje niebezpieczeństwo, że szlag trafił kabelek na złączu. Niestety to korozja i wiecej zabawy. Przyciąć, zarobić na nowo, można zalać kroplą butaprenu (sprawdzony patent na instalacjach antenowych), styki oczyścic i wazelinka Jeśli nie to serwis, ale to już kaska leci

no nie, nie mogl go szlag trafic bo kontrolka raz swieci, raz nie swieci, tak "randomowo" sie to dzieje myslalem, ze cos nie laczy, nie wiem, moze jak bede zmienial kola to wysmaruje wazelina...

Witam, ja mam dopiero ciekawy przypadek:

Otóż zapala mi się ABS, lecz nie od razu...
Mogę jeździć z załączonymi ABS ami dopóki nie przekroczę prędkości ok 110 km/h, w tym momencie zapala się kontrolka i ABS pada!!! - Nie wiem boi się prędkości ???

Po wyłączeniu zapłonu i ponownym uruchomieniu komputer oczywiście Abs zalicza poprawnie....

Wie ktoś co może być przyczyną takiego zachowania?

Pozdrawiam.

Po pierwsze musisz sprawdzić jaki to błąd. Robisz to sam ( opis na astra.supermedia.pl) lub w ASO ( 120 +vat).

Przypuszczam, że błędem będzie brak odpowiedzi z czujnika. Sprawdź który i oczyść go. Może pomoże.....

Cytat:
2007-03-03 10:19:07, anylord pisze:
Witam, ja mam dopiero ciekawy przypadek: Otóż zapala mi się ABS, lecz nie od razu... Mogę jeździć z załączonymi ABS ami dopóki nie przekroczę prędkości ok 110 km/h, w tym momencie zapala się kontrolka i ABS pada!!! - Nie wiem boi się prędkości ??? Po wyłączeniu zapłonu i ponownym uruchomieniu komputer oczywiście Abs zalicza poprawnie.... Wie ktoś co może być przyczyną takiego zachowania? Pozdrawiam.

Stawiam na zanieczyszczony pierścień lub pęknięty, albo podstawa czujnika przerdzewiała.

Witam , dzkięki za odpowiedzi ...
Zrobiłem jak mi polecił pewiem znajomy - na podnośniku włączyłem silnik oraz bieg dzięki sprytnemu urządzeniu mechanizmowi różnicowemu jedno koło zaczęło się obracać.
Cóż stwierdziłem - lekkie bicie koła powoduje wyłączenie abs przy prędkości dopiero powyżej 110 km/h....

Ciekawe....?!?!?!?

Ma ktoś jakieś propozycje?
Oczywiście zamieniałem koła, są wyważone - jest nadal bicie...

TE PIASTY MOŻNA NOWE KUPIĆ NA ALLEGRO JAKIŚ KOLEŚ SPRZEDAJE PO 280 pln !!! SPRAWNE BO KUPIŁEM ,ZMIENIŁEM I KONTROLKA ZGASŁA, JEDNO CO TO TYLKO TRZEBA WIEDZIEĆ CZY MASZ 5 SZPILEK CZY 4 ALE TO OCZYWISTE< PZDR

Nawiązując do ciekawych przypadków z ABS-em wspomnianych przez kolegę Anylorda, to u mnie czasami podczas jazdy strzałka szybkościomierza spada do zera i chwilę później zapala sie kontrolka braku ABS-u. W momencie zapalenia się kontrolki ABS słychać wyraźne ,,cyknięcie,, pod deską rozdzielczą.
Obawiam się, że bedzie konieczna wymiana piasty - niestety jedyna i najtańsza jaką znalazłem na Allegro to koszt 890,00 PLN