Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Yanec F&F Wolny Słuchacz :) 125p prawie jak ukraina | 2007-01-25 21:01:13 Z nudów przeglądam sobie forum nexia tuning coś tam i natrafiłem na taki temat o napędzie na tył i na przód.
No i tak: Jak to jest, gdy przy napędzie na tył zarzuci nam tył i tak weźmy taką sytuację jedziemy sobie i zakręt w prawo i tył zachodzi na lewo to czy jak puścimy gaz to auto się prostuje czyż tak nie jest - Ja tak uważam. Ale napotkałem na wypowiedź taką cytuje: "Krzychus2 napisał: Jeśli już zarzuci tyłem to łatwiej jest wyprowadzić tylnonapędowe auto bo wystarczy skontrować koła, puścić gaz i auto jest już na swoim torze Mam nadzieję, że nikt tych herezji nie zapamięta Po pierwsze - w przypadku uślizgu tyłu łatwiej wyprowadzić przednionapędowcem. Kontra bez puszczania gazu i za chwilkę jest prosto. Oczywiście konieczne są szybkie rekontry, ale to normalne w każdym napędzie. W przypadku tylkonapędowca kontra i NIE WOLNO PUSZCZAć GAZU!!! Można lekko odpuścić, ale puścić w ogóle NIE WOLNO. I to zarówno w przednio jak i tylnonapędowcu. Wtedy odciąża się tylną oś, która pięknie wyprzedzi nam przód. Osobnym przypadkiem jest LEKKIE zarzucenie tyłu na skutek zerwania przyczepności tylnych kół w RWD. Wtedy faktycznie można zdjąć nogę z gazu. Tylko po co, skoro z kontrą i tak się wyprostuje? Podsumowując: przy ucieczce tylnej osi zdjęcie nogi z gazu bez względu na napęd, to ryzyko bączka na własne życzenie. Łatwiej sobie poradzić w FWD. Inaczej jest przy uciekaniu przodu - a to głównie FWD tak "jeżdżą". Ale nie o tym rozmawiamy." Jakie jest Wasze zdanie ? [ wiadomość edytowana przez: Yanec dnia 2007-01-25 21:09:40 ] |
![]() PG F&F Sympatyk Fiat 125 x 2 ,Tyran ... Kraków | 2007-01-25 21:06:48
moje zdanie jest takie teorie mozna sobie w du.e wsadzic i tyle. praktyka praktyka i jeszcze raz praktyka w moim przypadku raz jest kontra i pyta gaz a raz jest kontra i noga z gazu zalezy od roznych warunkow zewnetrznych i atmosferycznych jak to mowi jeden wykladowiec ![]() a prawda jest taka ze i z pelnym gazem tez mozesz zrobic baczka .... jak masz wyje...c to i tak wyj...iesz |
![]() jose '73 Warszawa (Las Palmas) | 2007-01-25 22:31:47
A jak nie wyj...iesz to sie nie nauczysz. Bolesne ale prawdziwe. Pare lądowań w kartoflach nauczy Cie własciwej reakcji ![]() ![]() |
![]() CEHU F&F MEMBER Duży Kropek Iserlohn/Niemcy | 2007-01-25 22:36:45 no ja własnie wczoraj miałem taka sytuacje że zapomniałem jak się zachowuje RWD kontra i puściłem gaz efekt tył wyprzedził przód a ja ładnie ścinając zakręt przywaliłem prawym nadkolem w corse ![]() |
![]() Try3ek F&F Sympatyk bmw e30, mondeo ST220 Luboń | 2007-01-25 22:51:09 ogólnie dużo zalezy czy mamy dobre oponki czy jest to śnieg, piach czy brudny asfalt czy wogóle suchutki asfalt, na każdej z nawierzchni sie inaczej wpada w poślizg i inaczej z niego wychodzi, na suchym jest wąska granica miedzy przyczepnością a uślizgiem, przekroczyl lecisz bokiem ale szybka kątra i wracasz, na szuterku możesz jechac lekko bokiem i mieć pełen but w podłoge i spokojnie kierować, albo regulowac uślizg gazem, na śniegu jest ten problem ze często zmienia sie nawierzchnia, bardziej wyślizgane, jakieś nieruwności od zmarzniętego śniegu itp, ogólnie w śniegu da sie jechac na pełnej otwartej przepustnicy ale łatwiej jest kierowa autko z umiarkowaną siła na prawy pedał ![]() ![]() ![]() |
![]() PG F&F Sympatyk Fiat 125 x 2 ,Tyran ... Kraków | 2007-01-25 23:01:06
i do tego jeszcze bym tylko dodal kazde auto bedzie sie zachowywalo inaczej czy to bedzie malcz kant merol czy bmw czy inny bolid z napedem na tyl. wiec pisanie ze pyta gaz albo noga z gazu i auto napewno nam sie wyprowadzi mozna sobie o sciane rzucic. sam to teraz przerabiam bmka zachowuje sie calkowicie inaczej niz kant... a tez ma naped na tyl ![]() edit: nawet kant brata sie inaczej w poslizgu zachowywal niz moj ![]() [ wiadomość edytowana przez: PG dnia 2007-01-25 23:02:40 ] |
![]() KaKiGT gof3r ; rally fiest ... Trzebnica k/wrocławia | 2007-01-25 23:02:09 zgadzam sie z kolegą że wszystko zależy od warunków śnieg śniegowi nierówny itp. czasami puszczenie gazu pomoże a czasami bedzoe tylko gorzej no nie Cehu ![]() ![]() ![]() pozdro |
![]() Max_psg K-shel suchy i mokry ... Mysłowice | 2007-01-26 10:01:50 Zamiast pieprzyć wyjrzyjcie za okno i idźcie pojeździć ![]() |
![]() Try3ek F&F Sympatyk bmw e30, mondeo ST220 Luboń | 2007-01-26 10:53:49 nawet mnie nie denerwuj bo ja tu mam sesje i czas najtrudniejszych egazminów, nawet wolne wziołem by sie uczyć...ale pierwszy śnieg tak był mój hehe |
![]() HNT F&F Sympatyk był 126R-5 2x BMWe30 ... Mikołów | 2007-01-26 15:26:08 Jaaasne najlepiej przyjąć wygodną zasade że kazdy samochód żyje własnym życiem niezależnie od napedu rodzaju auta itp ![]() jasne ze nieco bedzie sie roznilo prowadzenie amochodow nawet tego samego typu jesli w jednym sa swierze opony a w drugim zuzyte ale pewne zasady sa stałe: maluch- kiedy w szybkim łuku na sliskiej nawierzchni puscisz nagle gaz wykonuje pełen obrót i jedyny ratunek dla auta i kierowcy- spróbowac utrzymac sie na drodze - obrocic auto o 180 st.- przyczyny- maluch jest strasznie ciezki na tył i nie dlatego sie wali w poslizg ze go odelzasz przy puszczeniu z gazu, tylko dlatego ze nagle tylnie kola zostały spowolnione reszte robi masa. maluchem na sliskim (lodzie) najlepiej starac sie jezdzic torem, jesli tył juz zaczyna lekko myszkowac to nalezy szybka i niedokladna kontre załozyc. Najczesciej jednak maluszek na lodzie wyjezdza przodem- wtedy dobrze jest puscic nagle z gazu (tył nadrzuca a przod przestaje uciekac) potem jeszcze tylko na chwilke "kłapnąć" gazem (zeby zabklokowac tylni poslizg) to samo moze tyczyc sie sniegu, tylko tu juz nie ma niebezpieczenstwa takiego ze sie autko w bocznym poslizgu nie zatrzyma. W sumie to fajnie mozna szybko luki pokonywac nagła redukcja z 3 na 2 i gaz przy kontrze jednoczesnej ![]() teraz jezdze beemą na codzien i zauwazyłem ze jadac po lodzie tez przod wynosi szybciej- bo jest ciezki - bezwladnoscia- ale latwo to zredukowac ujmujac i dodajac na chwile gazu gwałtownie. jesli ktos z tyłu siedzi- wtedy tez fajnie z redukcja 3/2 sie wchodzi w zakrety, za to kontra musi byc w przeciwienstwie do malucha dokladna , no i gazem sie ja wyprowadza. Jesli nie planowałem poslizgu to tak jak ktos tu mowił- puszczam z gazu i kontra, ale od razu jest potrzebne gwałtowne kłapniecie gazem na kontrze ![]() tyle jesli chodzi o moje doswiadczenia, niestety wszystkie publikacje na temat jazdy w poslizgu podaja zasady zachowania sie auta z DOBRYMI oponami- trzeba byc swiadomym ze np w RWD zakladajac lyse z przodu i dobre z tyłu auto bedzie sie prowadzic jakby mu zablokował kola na wprost... to samo sie tyczy fwd- zakładajac mu słabe opony z tyłu mozna latac bokami lepiej niz niejednym rwd, roznica polega na tym ze w rwd kontrolowac w jakis sposob idzie 2 osie, a w fwd - mozna tylko prod kontrolowac tak naprawde. temat rzeka polecam książke P. Sobiesława Zasady pt. "Predkosc bezpieczna" jeszcze długo bedzie aktualna ![]() [ wiadomość edytowana przez: HNT dnia 2007-01-26 15:29:34 ] |