Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() DeeJay Klubowy Weteran ![]() Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2007-01-26 08:16:35 Stara benzyna.
Po prostu wyjeździj to co masz w zbiorniku ( albo spuść ) i nalej z 15 litrów dobrej, świeżej benzyny. |
Franeczek_Espero Daewoo Espero MałaPolska | 2007-01-26 10:16:44 Najlepiej wlej Vpower 95. |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2007-01-26 12:06:55 sprawdź czujnik temp. chłodziwa
opór powinien wynosić: dla -10 st - 16 kΩ +10 st - 5,67kΩ +20 - 3,4kΩ +40 - 1,46kΩ +70 - 0,45kΩ +80 - 0,332kΩ +90 - 0,24kΩ +100 - 0,185kΩ taki sam opór powinien mieć MAT czyli czujnik temp. powietrza |
![]() tommi3737 Klubowy Weteran Megane CC Łódź | 2007-01-26 13:21:02 a może jakiś szpecyfik za 8 zl do szyczenia układu paliwowego-niby usuwają wodę ze starej benzyny, czyszczą wtryskiwacze itd.
Sam niedokońca w to wierze ale za 8zl mozna spróbowac a napewno niezaszkodzi-sam raz na jakis czas dolewa tego ... Co do spraw bardziej techniczych to sprawdz na mrozie czy jest iskra-moze coś z cewką(tą koło aku) |
dudek ESPERO 1.8 CD Jaktorów | 2007-01-26 13:43:19 ok dzięki!
sprawdzę czujnik, a co do tych specyfików to mam trochę mieszane uczucia, gdzieś na forum znalazłem temat jak komuś zamiast przeczyścić to zapchało wtryskiwacze tym syfem z baku i przewodów. Jeśli ktoś to testował na swoim sprzęcie to niech przedstawi swoją opinię na ten temat. |
![]() Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2007-01-26 14:23:04
nie dolewaj tego swinstwa, znam przypadki kiedy to przeczyszczajace uklad ustrojstwo wyplukiwalo syf z filtra paliwa i trafial prosto do wtryskow... na efekty nie trzeba bylo wiele km czekac. z buta mu, wyjezdzic benzyne i nalac na shellu v-power racing, dobre paliwo przeczyszcza uklad w sposob naturalny a takie syfy dolewane to kiepsko... |
![]() rudi Espero Wloclawek | 2007-01-26 16:12:56
Popieram w 100%, lekarstwem może być nowa benzynka i nie koniecznie jakieś tam v-power itp. wystarczy zwykłe 95 oktanów niet Pb ![]() |
AsterixGal ESPERO było :( Mazda 626 jest | 2007-01-26 19:49:56 A ja przyczepiłbym się do układu paliwowego - ogólnie powiedziałbym że brudny i prawdopodobnie sa niewielkie ilości wody w układzie. Wiadomo, mróz=woda zamarza i 'swiatło " układu paliwowego się zmniejsza...przy próbie odpalenia załapie i zgaśnie , bo za mało paliwa.
Wodę w paliwie można "związać" dolewając denaturatu, proporcji nie znam, ale sposób bezpieczny i sprawdzony. Polecam sprawdzenie/wymianę filtra paliwa!!!, nie dolewaj specyfików do czyszczenia układu paliwowego, bo ci cały syf z filtra wypłucze i pójdzie do wtryskiwaczy. |
![]() slawekk Esperak 1,8/Corsa C ... Warszawa Wawer | 2007-01-26 21:43:37
Asterix , nie siej herezji na forum ![]() ![]() A na poważnie, to też kiedyś tak myślałem i nawet ten sposób wypróbowałem. Zatankowałem jakieś "chrzczone" paliwo, objawy wiadome. Kupiłem litr denaturatu wlałem i........ nic. Po kilku dniach (i po kolejnym ,normalnym, tankowaniu) jak silnik nadal się krztusił , wlałem kolejny litr i ...... dalej dupa. Jak już nie dało się jeździć pojechałem do mechanika na czyszczenie gaźnika (to była skoda), pokazał mi jak pięknie wyglądał gaźnik - trochę benzyny , trochę wody , trochę denaturatu , przy czym denaturat w ogóle nie wiązał się z wodą ![]() ![]() |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2007-01-26 22:18:13
to nie była w takim razie woda. pewnie jakaś oleista ciecz. nie ma możliwości by etanol nie wymieszał się z wodą. |
![]() rudi Espero Wloclawek | 2007-01-26 22:35:02
wlewanie denaturatu do baku nie jest dobrym pomysłem ponieważ obecny denaturat zawiera chyba więcej wody niż etanolu a to nie polepszy pracy ani pompy paliwa ani silnika więc jak już to tylko jakiś markowy dodatek do benzyn. ![]() |
![]() ogotay Espero 1.8 CD, LPG Bytom | 2007-01-26 22:43:28 Zaledwie wczoraj miałem podobny problem. Rano zamiast odpalić samochód podrałowałem na stację z kanisterkiem. Niestety auto nie chciało ruszyć. Wyglądało to mniej więcej tak. Zapalił, popracował kilka maks. 10 s i zgasł. Zapalam ponownie, udało się ale po 5 sekundach znowu gaśnie. Później już nie udało mi się zrobić nic. Po powrocie z pracy wlałem do baku środek pomagający w usunięciu wody. I nic. Dałem sobie na chwilę spokój. Po 3 godzinach spróbowałem znowu, tylko sobie rozrusznik popracował.
Na drugi dzień rano mniej więcej po kolejnych 6 godzinach spróbowałem i Espero ożyło ![]() A jeżeli chodzi o denaturat to jego skuteczność to nie są czcze wymysły. Ten kto miał kiedyś malucha miał duże szanse żeby się o tym przekonać, tak jak ja. |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2007-01-26 22:56:59
denaturat to skażony alkohol etylowy, zawierający 96% alkoholu (reszta to woda i inne badziewie, m.in. substancja wywołująca wymioty) |
AsterixGal ESPERO było :( Mazda 626 jest | 2007-01-27 12:59:15
No kurde, to już nawet denaturat "chrzczą"... ![]() ![]() ![]() Jak ktoś nie wierzy w skuteczność, to niech sobie kupuje inne środki do usuwania wody z układu paliwowego. I tak te środki sa chyba oparte na bazie alkoholu. |
![]() slawekk Esperak 1,8/Corsa C ... Warszawa Wawer | 2007-01-27 14:21:09
![]() ![]() ![]() Chrzczą już od dawna bo to było z 6 lat temu ![]() Babka w sklepie pewnie dała mi wersje light , bo kupowałem go z kumplem (obaj w garniturach) i poprosiłem o denaturat i dwa kieliszki ![]() ![]() |
![]() maskekk 1,5 wwa | 2007-01-27 15:58:29 PO wlaniu srodka STP w dwoch roznych autach do wymiany polecialy swiece, sonda, katalizator, f. paliwa. Wszystko bylo zawalone jakims bialym syfem ( po za tym filtrem). Lepiej dynxa nalac. |
werkid Espero 1,8 CD + LPG Thorn | 2007-01-28 22:05:30 Hey!
Dawno temu zalałem bak mieszanką działającą dobrze na benzynę i różna części machaniczne w samochodzie. Nie mam pojęcia czy to coś dało, ponieważ zrobiło się cieplej i autko odpalało normalnie. Zeszłej zimy jak nie bardzo chciał odpalić wziąłem strzykawkę i wlałem mu 20 ml czystego 98% spirytusu. Odpalił. Hey! PS. Tylko spirytus uchroni cię przed zimnem!!!! |