Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
seweryn80 LOB MEMBER Opel Omega B 2,5 v6 Będzin | 2007-01-26 08:20:10 Jaki jest kierunek przepływu w rurce nagrzewnicy na górze? Pytam bo jest troche zimno w aucie a gazownia jest podpieta właśnie na górze, temperatura jest ok 90 szybko się zagrzewa termostat nowy jakieś sugestie jak bym musiał to przerobić to gdzie wpiąć oma A 2.0 |
![]() harison LOB MEMBER ![]() OMEGA A C2.0NE Nowe Kozuby | 2007-01-26 12:03:40 Sewreyn - a z środkowego leci zimne czy ciepłe, jeśli zimne tak jak było u mnie to jest to do zrobienia bardzo prosto, ale jest trochę rozbierania. Kanał nadmuchu jest podzielony na połowe i leci bezpośrednio zimne na środek, trzeba zaślepić tą część będzie bajka. Ja teraz mam sałne w samochodzie a tak to powietrze schładzało układ i leciało letnie. [ wiadomość edytowana przez: harison dnia 2007-01-28 17:01:47 ] |
seweryn80 LOB MEMBER Opel Omega B 2,5 v6 Będzin | 2007-01-26 17:16:32 jakieś inne sugestie jak jest z dopływem i odpływem jeśli mam na dopływie parownik to bedzie zimno w środku jeśli na odpływie to nie ma znaczenia nagrzewnica dostanie pierwsza gorący płyn tylko który jest który dolny czy górny jes dopływem |
![]() harison LOB MEMBER ![]() OMEGA A C2.0NE Nowe Kozuby | 2007-01-27 13:20:51 Ja mam też równolegle wpięty parownik, i do póki nie zaślepiłem części kanału nadmuchu to do -7 było znośnie, ale poniżej to już zimno. Głowiłem się dlaczego leci tam zimne, więc wyciągnąłem całe sterowanie na zewnątrz, okazało się, że wlot powietrza z dmuchawy podzielony jest na połowę. Część idzie na nagrzewnice a część bezpośrednio na środkowy nawiew. Zaślepiłem górną część wlotu i teraz całość powietrza idzie przez nagrzewnice, i nie jest schładzane przez zimne powietrze które dostaje się do środka. Jak pisałem ja wyjąłem wszystko na zewnątrz, ale można to zrobić od strony podszybia wyjmując nadmuch. Pojawi się tam prostokątny wlot podzielony na połowę, wystarczy zaślepić górną część i będzie ok. Oczywiście mowa o wersji bez klimy. U mnie pomogło teraz mam tropiki i nie straszne mi mrozy, dużo szybciej około 1,5min. po odpaleni zaczyna lecieć cieplutkie powietrze ![]() |
seweryn80 LOB MEMBER Opel Omega B 2,5 v6 Będzin | 2007-01-27 15:25:06 Przecież kratki na środku da się zatkać tym pokrętłem to nie leci zimne nimi, co ma wspólnego jakieś zatykanie, no chyba że zamykając dopływ zimnego do połowy nie wystudza tak nagrzewnicy ale też daje połowę mniej powietrza czyli wolniej leci z kratek
Druga sprawa dalej mam problem podłaczeniem, z pompy są wyjscia które jest od pobierania wody z układu a która podaje ją do nagrzewnicy itp czyli wyjscie wejscie. prosze o foto lub coś |
omegolotC30NE Czerwin | 2007-01-27 16:14:10
|
![]() harison LOB MEMBER ![]() OMEGA A C2.0NE Nowe Kozuby | 2007-01-27 16:17:00 Przecież kratki na środku da się zatkać tym pokrętłem to nie leci zimne nimi, co ma wspólnego jakieś zatykanie, no chyba że zamykając dopływ zimnego do połowy nie wystudza tak nagrzewnicy ale też daje połowę mniej powietrza czyli wolniej leci z kratek
A wlaśnie że ma, bo powietrze leci przez nagrzewnice a nie prosto z dworku do nawiewu i nie zmniejsza to wcale ilości strumienia podawanego, a tak połowa idzie na nagrzewnice a reszta zimna do kabiny. Oczywiście można zamknąć kratki, ale właśnie mnie to denerwowalo i zastanawialo czemu tam leci zimne a nie cieple, dla tego tak zrobiłem i cieszę się cieplem.Wstawił bym ci zdjęcia ale niestety nie wiem jak tu to zrobić ![]() |
![]() ROBERTHO LOB WETERAN 2xV6 K C H | 2007-01-27 16:27:45
odpal autko , zagrzej je , włącz nadmuch ciepłego powietrza do środka na full , odczekaj chwilę i porównaj dłonią temperaturę obu węży wchodzących do nagrzewnicy - na bank będzie czuć różnicę (ten zimniejszy to wylot ![]() |
omegafan LOB SYMPATYK Omega włocławek | 2007-01-27 22:35:50 harison wielkie dzięki. W poniedziałek sie za to zabieram, zobaczymy jak bardzo sie poprawi ogrzewanie w omie ![]() pozdrawiam [ wiadomość edytowana przez: omegafan dnia 2007-01-27 22:36:25 ] |
![]() harison LOB MEMBER ![]() OMEGA A C2.0NE Nowe Kozuby | 2007-01-28 11:35:09 Nie ma sprawy, mam jakieś zdjęcia jak chcesz to na poczte ci wyśle ![]() |
seweryn80 LOB MEMBER Opel Omega B 2,5 v6 Będzin | 2007-01-28 14:56:33 jak byś mógł to podeślij mnie rówież |
omegafan LOB SYMPATYK Omega włocławek | 2007-01-28 23:28:45 dzięki za zdjęcia, jutro(poniedziałek) bede z tym działał-jak nie zmarzne w garażu. O efektach napisze wieczorem.
pozdrawiam |
omegafan LOB SYMPATYK Omega włocławek | 2007-01-29 16:54:06 Rozebrałem całe podszybie, wycieraszki, silniczek wycieraczek, wentylator-z tym to było pełno kombinowania. Miałem w zasiegu ręki ten "otwór" ![]() ![]() OK. Efekty: No czuć mocniejszy nadmuch i nie jest to napewno sugestywne odczucie. Ze środkowego jeszcze lekko dmucha(ale nie jest to zimne powietrze tylko ciepłe)-czyli mam jakies nieszczelności w tym całym układzie. Ps. grodz silnika(to co oddzeila kabine od silnika) mam czarną. Jest to w takim kolorze jak nowe elementy blacharskie ze sklepu. Troche dziwne to jest. Czy moze ten typ tak ma? ![]() pozdrawiam |
![]() Pabelo LOB MEMBER Omega A 24v Gliwice | 2007-01-29 17:27:37 Najlepsze jest to ze przez srodkowy nawiew zimnym wieje tylko w wersjach bez klimy ![]() Jak jezdzilem jeszcze kadettem to tam bylo to samo W klubie sie zawsze smiali ze to taka klima dla ubogich ![]() |
![]() harison LOB MEMBER ![]() OMEGA A C2.0NE Nowe Kozuby | 2007-01-30 10:06:50 Postaram się w najbliższym czasie zrobić sesje zdjęciową jak to zrobić i czym. Ale najpierw muszę się wy chorzeć. |
Solltys LOB MEMBER v40 przeddzidzie | 2007-01-30 13:25:42 Chłopaki a Wy ciągle to samo i w kółko, wałkowaliśmy temat nawiewów środkowych i uszczelnienia okolicy nagrzewnicy żeby nie uciekało na boki w zeszłym roku i teraz widze znów temat wypływa.
Nie podam linka, bo mam Was dość Lenie Smierdzące... rozumiem jeszcze że newbiess... ale żeby stare wygi się tak dawały robić. Na koniec: Zrobienie ciepłego nawiewu ze środkowych krat wymaga rozbebeszenia całej konsoli środkowej (od środka) w której jest nagrzewnica i przebudowania za pomocą superglu i noża kanałów wnetylacyjnych w centralce. Poszukajcie sobie schematu LENIE! w wyszukiwarce. ps. a zatkanie wlotu szmatą lub gąbką jest szczelniejsze niż samymi klapkami i żaluzjami o wątpliwej szczelności ![]() Reszta dyskusji w odpowiednim wątku - jeżeli znajdziecie ![]() EOT |
![]() harison LOB MEMBER ![]() OMEGA A C2.0NE Nowe Kozuby | 2007-01-30 15:27:44 "Sołtys" Wysłany: 2005-12-26 09:10:38
"Rwa... może się powtórzę (skleroza), ale czekam na dobromira który dokona w prosty sposób przeróbki zimnego nawiewu środkowego na ciepły, no i zapoda foto w poradach. Dzięki temu takie wątki jak ten skończą się i wszyscy będziemy hepi. Ci co mają zimne sobie przerobią na ciepłe i będa jeszcze bardziej hepi" ----------------------------------------------------------------------------- Postaram się w najbliższym czasie jeszcze raz na potrzeby LOBu rozebrać i udokumentować zdjęciami proces przerobienia środkowych nawiewów z zimnego na cieple. "Poszukajcie sobie schematu LENIE! w wyszukiwarce." Nic konkretnego nie przedstawiają te schematy. A przerobienie z zimnego na cieple nie wymaga "przebudowania za pomocą superglu i noża kanałów wentylacyjnych w centralce"tylko zaślepienie samego kanału, który doprowadza zimne na nawiew. Tyle, że przy samym wiatraku, co nie przeszkodzi w podawaniu zimnego latem. |