MotoNews.pl

Zgubione tablice rejestracyjne

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Hm... nadeszła zima, zaspy, koleiny i inne pułapki oczekujące na niczego się nie spodzewających kierowców no i stało się - z rana patrzę a tu z przodu pustka w miejscu dawnej tablicy rejestracyjnej. Odwiedziłem wszystkie miejsca, w których poprzedniego dnia parkowałem ale niestety nigdzie blach nie było...

Pytanie co teraz ?

Idz do Wydziału Komunikacji i zgłoś,że zgubiłeś. Są dwie możliwości: wymiana dowodu oraz tablic na drugie oraz dorobienie tej jednej tablicy ale ta opcja jest droższa, nie pamietam dokładnie jakie koszty są tego ale chyba coś około 200zł. Też kiedyś miałem taką sytuacje.

Nowa tablica, oraz nowa naklejka na starą (tą która Ci została) - koszt dokładnie nie pamiętam ale max. 100zł (Tablica 60-70zł i opłata kilka złotych) W dowiedzie rejestracyjnym wpiszą Ci "Wtórnik tablicy rejestracyjnej i datę wydania".

Jezeli wyrabiaja ci tylko jedna tablice to nie trzeba zmieniac naklejki na szybie Ja mialem taka przygode jakis rok temu mianowicie uderzylem w lisa i przednia tablica poleciala gdzies razem z lisem . Drugiego dnia pojechalem do wydzialu komunikacji i zglosilem ten fakt. W ciagu jednego dnia otrzymalem nowa tablice ( koszt 50 zl ) i na tym sie skonczylo

pozdrawiam

Dzisiaj jeszcze udało mi sie doskoczyć do urzędu - dowiedziałem się ze muszę złożyć wiosek i zapłacić 80zł za nowe blachy Dzięki za pomoc

Cytat:
2007-01-26 13:57:46, jerico pisze:
... oraz nowa naklejka na starą (tą która Ci została) ...

Miałem namyśli naklejkę holograficzną na rejestracji ! W momencie odbierania wtórnika rejestracji zostaniesz poproszony o przyniesienie drugiej tablicy. A pracownik wydziału komunikacji naklei na nią nową naklejkę.

Jerico jezeli chodzi o ta naklejke to calkowicie sie z Toba zgadzam
pozdrawiam

I w ten oto sposób rozwialiśmy wszystkie wątpliwości
również pozdrawiam

Warta teraz wymienic biale tablice z napisem 'Pl' na nowe unijne.Koszt chyba 50pln a w przypadku zagubienia itp. jednej z tablic mozna odebrac wtornik bez potrzeby zmiany numerow

Cytat:
2007-01-26 18:48:10, Kauo pisze:
Dzisiaj jeszcze udało mi sie doskoczyć do urzędu - dowiedziałem się ze muszę złożyć wiosek i zapłacić 80zł za nowe blachy Dzięki za pomoc

jesli masz nowe blachy z flaga EU to zaplacisz mniej (ok 80zl) i dostaniesz jedna blache plus naklejka,

jesli miales z polska flaga to placisz ok 110zl dostajesz nowe blachy z tym samym numerem, wpis w dowodzie "wtornik blach"

oczywiscie wszedzie musisz zlozyc odpowiedni wniosek i pokazac blachy+dowod rejestracyjny+OC w drugim przypadku oddajesz blachy przy odbiorze nowych

auto na tydzien na parking

bynajmniej u mnie tak bylo w pozku
ps byl juz kiedys o tym watek o tym samym temacie, ktory sam nawet zakladalem
pozdrowka

Cytat:
2007-01-26 19:23:58, EltonRST pisze:
Warta teraz wymienic biale tablice z napisem 'Pl' na nowe unijne.Koszt chyba 50pln a w przypadku zagubienia itp. jednej z tablic mozna odebrac wtornik bez potrzeby zmiany numerow

nawet jesli masz stare blachy (czyt. biale z czarnymi literkami) to nie zmieniaja ci numerow!!!! wydaja wtornik

ps wyszukiwarka "moj post"

Witam,

miałem taką samą przypadłość, tylko że ja zgubiłem w trakcie jazdy jak lekko trąciłem to co leżało na ziemi ( do tej pory mam jakieś włoski na kacie ).

Poszedłem na Policje, zgłosiłem zaginięcie i panowie wystawili mi dokument, z którym udałem się później do urzędu komunikacji. Zapłaciłem 92pln (starta była ze znaczkiem PL dlatego wyrabiają mi dwie) + 10 pln za opłatę administracyjną (jakie było moje zdziwienie, że nie ma już znaczków skarbowych ). Na tablice w Pozku czeka się ok 7 dni.

W między czasie tablica z tyłu poszła na przód (większe prawdopodobieństwo, że będziesz mijał niebieskich, niż za Toba pojadą), z tyłu wydrukowałem "tablice" i przykleiłem na szybę. Tak jeżdże już od tygodnia i niejednokrotnie pałki jechały za mną i nic mi nie zrobiły. Nawet gdyby to w samochodzie wożę wniosek z urzedu i policji.

pzdr.
Czester

Cytat:
2007-01-27 10:41:05, czester pisze:
Poszedłem na Policje, zgłosiłem zaginięcie i panowie wystawili mi dokument, z którym udałem się później do urzędu komunikacji.

ja tez zglosilem ale nie dostalem swistka a w wydz. komunikacji nie pytano o taki papier i tez w poznaniu ale na jackowskiego
Cytat:

W między czasie tablica z tyłu poszła na przód (większe prawdopodobieństwo, że będziesz mijał niebieskich, niż za Toba pojadą), z tyłu wydrukowałem "tablice" i przykleiłem na szybę. Tak jeżdże już od tygodnia i niejednokrotnie pałki jechały za mną i nic mi nie zrobiły.

tego nie chcialo mi sie zrobic i 20 m od domku panowie stali na przystanku i ta zabawa kosztowala mnie 100PLN
taki los leniwca
nie pomoglo to ze mialem kwitek z wydz. komun. ze czekam za wtornikami bo panowie byli w wojewodzkiej

Czyli - lepiej narysowac sobie tablice bo inaczej kasuja jak za zboże? Bo ja juz trzeci dzień jeżdze ( przez weekend nie mam szans tego załatwić ) w błogim przeświadczeniu, że nic mi nie grozi...

Cytat:
2007-01-27 13:58:26, Kauo pisze:
Czyli - lepiej narysowac sobie tablice bo inaczej kasuja jak za zboże? Bo ja juz trzeci dzień jeżdze ( przez weekend nie mam szans tego załatwić ) w błogim przeświadczeniu, że nic mi nie grozi...

jesli ci buchneli przednia to przeloz tyl na przod bedzie ciut bezpieczniej i pewniej bo jesli niemasz przedniej to "mozesz gromic fotoradary" hihi czy cius innego

tak czy siak powinienes auto postawic na parking i jezdzic autobusami jesli niemasz blach takie jest prawo bo nie mozesz jezdzic bez tablic lub tablicy

Tez kiedys zgubilem przednią blache (wracajać w Walnego ) najezdzajac na cos w rodzaju resztek opony od tir-a było ciemno mokro i speed ok 110km/h na krajowej jedynce kaplem sie dopiero w Czestochowie na stacji. Potem mialem w du..e wszytkie fotoradary jadac dalej. impreza kosztowala 72 zł + tydzien czekania na nowa blache . Zaden niebieski ludzik w tym czasie sie do mnie nie doczepił.

Widzę Rick_3 ze ty też wpadleś na tą przeszkode co ja , ja wtedy tez wracałem z walnego ale ja blachy mam na miejscu

mnie niestety buchneli latem nad jeziorem i po co to komu potrzebna jedna blacha z tym ze ja sie kapnalem po zrobieniu juz jakis 130km w sumie

Cytat:
2007-01-27 22:37:35, zeberko pisze:
Widzę Rick_3 ze ty też wpadleś na tą przeszkode co ja , ja wtedy tez wracałem z walnego ale ja blachy mam na miejscu

Pewnie jechalem pierwszy i troszke ci przemieliłem ta przeszkode

Ale jak wpadłem na to coś, to nie było do smiechu, glosny huk ,auto niezle podskoczylo dobrze ze nie stracilem panowania nad pojazdem bo bym z drogi wypadł, pierwsza reakcja to popatrzec na blat czy jakas kontrolka sie nie zapaliła. Dobrze ze to był MKV bo zdarzak był gietki w MKVII jakby sie to stało to pewnie by go wyłamało.

Najgorsze było to że straciłem blache razem z ramką klubową

[ wiadomość edytowana przez: Rick_3 dnia 2007-01-27 23:32:50 ]

tez zgubiłem przednią blache (wczoraj) i jezdze nie przejmując sie
blache bede miał w poniedziałek bo w zielonej jest firma która robi od ręki
a dzis jeszcze felga na krawężniku sie wygła
same straty