ABS dziwne odgłosy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
No właśnie-tak jak w temacie... właściwie nie wiem czy to dziwny odgłos, czy normalny ale wcześniej takiego nie miałem. Pierwszy raz Omesie spotkał śnieg odkąd jest pod moimi sterami i niepokoi mnie troche dziwny dźwięk spod maski w czasie hamowania na śniegu/lodzie gdy żadne koło właściwie nie ma przyczepności. Jest to jakby takie bzyczenie/buczenie spod maski..nie wiem jak to dokładnie opisać... No i załącza się to gdy pedał hamulca jest jeszcze stosunkowo wysoko.
Póki nie było śniegu nawet jak załączały mi sie absy to tego dźwięku nie było.. no i pedał odbijał dopiero przy podłodze..

Jak to sie przedstawia w waszych autkach?

To raczej nie dziwne odgłosy, a normalna praca ABS.
Jak jest sucho to zanim załączy sie ABS to musisz ostro przycisnąć,
a jak sie lód to wystarczy czasem delikatnie nacisnąć hampla i auto tracąc przyczepność załącza ABS.

No to sporo mnie uspokoiłeś po ostatniej awarii alternatora jestem uczulony na wszystko w Omedze
Powiedz mi jeszcze tylko (albo ktokolwiek) czy u Ciebie też towarzyszy temu takie bzyczenie jakby..hmmm.. prąd przez coś przepływał..?

Jak jest bardzo ślisko i wszystkie cztery koła w uślizgu to odbiera się to jako prawie bzyczenie no i wibracje na pedale.

tak tak
słyszalne są różne dziwne odgłosy
także beż paniki, wszystko działa jak należy...
Gorzej jakby nie było nic słychać

Wraz z waszymi odpowiedziami pojawiło się u mnie wielke UFF!...
Dosyć mam przygód na jakiś czas

Dzięki wielkie!

normalne odgłosy.
spokojnie to tylko ABS