Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() bardos_779-FSO_PTK Polonez 1,6 GLI '95 Wrocław | 2003-05-29 19:29:00 można bez szlifu ale po swoich ostatnich doświadczeniach kiedy tak zrobiłem to odradzam. Cieszę się że nie jest gorzej. Straciłem kasę na dwa komplety panewek bo jak rozebrałem pokrywy korbowodów i założyłem pierwsze panewki to sie okazało że wał już po szlifie i musze kupić nadwymiarowe panewki. Po poskładaniu okazało się ze cisninienie oleju spadło i tlucze sie silnik jeszcze bardziej i znacznie szybciej (juz na zimnym oleju). Po przebieugu ok. 500 km, cisnienie wróciło do poprzednich wartości ale zmian na lepsze to nie zauważyłem, a wrecz przeciwnie. Tak wiec odradzam, jak już robić to porządnie. Szlif wału kosztuje ok 150 + 100 za panewki, ale za to zrobione jak trzeba. |
Pusin1 Ełk | 2003-06-02 11:37:36 może ktoś ma pozytywne przeżycia z wymianą samych panewek?? |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2003-06-02 11:40:17 Nie - mam za to pozytywne wrazenia po wymianie panewek razem ze szlifem - silnik chodził cichusieńko i ładnie sie wkręcał. ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
![]() SirNazgul Miłośnik FSO Polnez Caro 2.0 DOHC ... Węgrów | 2003-06-02 11:41:33 Chlopie rób jak należy odrazu całość czyli szlif i panewki.
I najważniejsze dopytaj chłopaków o dobrego mechanika żebyś nie musiał przechodzić tego co ja ........ Pamiętaj raz a dobrze ![]() ![]() ![]() |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2003-06-02 11:48:57 Tak jest. Nie odwalaj lipy - fakt że to kosztuje ale z efektu będziesz zadowolony. ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
![]() BolimA Miłośnik FSO PF '81 / E34 '90 Warszawa - Wola | 2003-12-30 01:33:10 Jako, ze w bliskiej przyszlosci (bliskosc ta zalezy od czasu w jakim bede zdobywal gotowke ![]() 1) Czy wymienia tylko panewki glowne, czy razem z nimi nalezy (silnik ma 135 kkm bez remontu) wymienic pol-panewki (nie znam fachowej nazwy ![]() 2) Jaki jest koszt panewek (patrz pytanie nr 1)? 3) Jaki jest koszt wykonania szlifu walu korbowego? 4) Ile (orientacyjnie) kosztuje "robocizna" i co jeszcze trzeba przy tej "okazji" wymienic (rozumiem, ze olej, filtr ol., i uszczelke miski olejowej) Z gory dziekuje za odpowiedzi (szczegolnie, konkretne i wyczerpujace ![]() |
![]() BolimA Miłośnik FSO PF '81 / E34 '90 Warszawa - Wola | 2003-12-30 02:06:05
Co masz na mysli piszac "zrobienie glowicy"? Uszczelniacze tez mam do wymiany (nie jest to chyba duzy koszt?). "Pelny" remont na razie nie wchodzi w gre ($$$) ![]() ![]() Ile w ocenie specjalisty (czyli Ciebie), musze wydac na zrobienie dolu+gory (czyli wszystkie panewki, szlif,uszczelniacze i to co jeszcze zwykle sie robi przy tej okazji, oczywicie z robocizna)? Pytam poniewaz musze ustawic sobie budzet na najblizsze miesiace, a nie jest on zbyt duzy. |
Nabauab Miłośnik FSO Polonez, Tico i Room ... Stargard | 2003-12-30 02:15:11 2.5 tys,to z lekka masakra,mnie włąśnie czeka szlif wału,ale po co mam robić cylindry,jak nie pali nic oleju,ma kopa i ogólnie oprócz panewek wszystko na oko jest ok ![]() |
![]() danielewicz Miłośnik FSO 3BG Gdynia | 2003-12-30 11:30:48
Ja mam ![]() |
![]() Janio Miłośnik FSO To pole jest za małe ... Pruszków | 2003-12-30 12:53:50
Sama wymiana panewek to ok. 300-400zł - koszt materiałów razem z robocizną. Zrobienie głowicy to właśnie owe uszczelniacze, poza tym weryfikacja gniazd zaworowych, dotarcie zaworów do gniazd no i oczyszczenie. |
![]() PG Fiat 125 x 2 ,Tyran ... Kraków | 2003-12-30 13:46:20 jezeli silnik nie bierze oleju to nie ma co ladowac kasy w remont . roznica w kasie jest ogromna. niewiem czy cie dobrze zrozumialem ale kompresja niema nic wspolnego z stanem panewek.stan panewek mozemy ocenic po cisnieniu oleju. co najwyzej mozna wymienic pierscienie ale tylko na tym co ma 9,5 chociaz to jeszcze nie tragedia .ale sprawdz najpierw czy na tym cylindrze masz cale zawory bo moze tu jest przyczyna. pozostalych 3 cyl bym nie ruszal. |