Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() MisiekII (S) T E L E T U B I Ś Diesel Power Drift Machine Super Turbo Burnout | 2007-01-27 23:15:42 Bez schematu to chyba ciężko będzie, kto wie jak to tam rozwiązali teraz.
Ja bym jednak sprawdził dokładnie przewody (tym bardziej że piszesz o tym parkingu) i bezpiecznik od ładowania Charge! Pzdr |
![]() Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2007-01-28 00:51:47 Jeszcze rzuć okiem na bezpiecznik 100A (powinien taki być w komorze silnika).
Ale skoro na dziurach załapuje to poszukałbym jednak jakiejś niedociśniętej złączki. Problem jest o tyle spory, że w aucie jest dużo takich miejsc gdzie brak styku będzie dawał w kość z ładowaniem ![]() Może Bigelektron podpowie gdzie najczęściej są usterki... Pozdro. |
warlock8 Warszawa | 2007-01-28 01:49:18 Elektryk mówi, że bezpiecznik 100A jest ok. Co do załapywania na dziurach, to zdarzało się dość rzadko - raz na ok 2 km (tak było przed naprawą alternatora - zobaczymy czy tak będzie nadal). A co myśleć o braku kontrolki ładowania po przekręceniu kluczyka do pozycji startowej (przed rozruchem), podczas gdy inne, które powinny świecić - świecą ![]() |
![]() MisiekII (S) T E L E T U B I Ś Diesel Power Drift Machine Super Turbo Burnout | 2007-01-28 02:01:06
To własnie może wskazywać na przerwę między aku a altkiem albo... upalenie się żarówki od tej kontrolki... |
profesorr TOYOTA DRIVER landcruiser ,coro ... okolice brzeska | 2007-01-28 10:40:52 sprawdz mase i podłączenia kabli przy rozruszniku,stara śpiewka przy vw nie ma ładowania a alternator na wierzchu dobry,wyczyść wszystkie połączenia przy rozruszniku,dokręć śruby i sprawdz mase karoseria- silnik |
warlock8 Warszawa | 2007-01-28 13:39:10
Jeżeli brak świecenia kontrolki wynikałby z przepalenia żarówki, to czy taka usterka może odcinac dopływ prądu z altelnatora do aku, czy też ta żaróweczka w ogóle nie ma na to wpływu (a więc czy warto teraz dłubac w zegarach w celu dobrania się do żarówki czy i tak nic to nie zmieni w problemie ładowania)? |
![]() MisiekII (S) T E L E T U B I Ś Diesel Power Drift Machine Super Turbo Burnout | 2007-01-28 14:19:13 Typowo nie. Sama żarówka może się upalić a aku i tak może być ładowane. |
warlock8 Warszawa | 2007-01-28 21:31:37
To dla mnie raczej kiepska wiadośc - do tej pory wszelkie usterki w tym samochodzie przebiegały nietypowo ![]() Czy w tej sytuacji jest sens robic diagnostykę przez podpięcie do komputera z programem diagnostycznym - czy to może ułatwic wykrycie usterki? |
![]() Cromm TOYOTA MANIAK Toyota Corolla CE-11 ... malopolska | 2007-01-29 10:41:36 moja rada to jest taka:
kupic sobie miernik elektroniczy w markecie za 20zł i sprawdzic ladownie aku., z przeczyszczeniem alternatora i stykow trzeba uwazac bo jak sie odepnie złączke z alter. bez odlaczenia aku to moze sobie spalic bezpiecznik czy nie czasem ten 100A ..? podlaczasz taki mierniczek do aku jeden do plusa a drugoi do minusa a pozniej jeden do plusa a drugi do silnika coby mase sprawdzic czy jest dobra, przynajmniej ja bym tak zrobił. Ale na poczatku podociskał wszystkie wtyczki zwłąszcza przy alternatorze ta z gumowa oslonką. |
Bigelektron TOYOTA SPEC ![]() Katowice | 2007-01-29 23:05:28 Alternator jest zasilany przez bezpiecznik 7.5 A ALT w skrzynce bezpiecznikow pod maska.
Trzeba wypiac mala wtyczke na alternatorze i powinno tam byc na jednym pinie 12V po zaplonie ,na innymjakies 0.5V z komputera silnika tj. info o obciazeniu ,oraz pin na ktory podajac mase zaswieci sie kontrolka ladowania. Po pierwsze wez kontrolke wepnij ja do masy i dotykaj pinow w kostce na wlaczonym zaplonie i zgaszonym silniku.Na jednym z pinow zarowka sie zaswieci,a na innym powinna sie zajarzyc kontrolka ladowania,jezeli tak bedzie to z tego co piszesz masz conajmniej uszkodzony Regulator napiecia. Ale ja obstawiam ze wiazka jest uszkodzona w okolicy alternatora. ----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer |
warlock8 Warszawa | 2007-01-30 00:31:02 Witam. Miernik z maketu już od dłuższego czasu mam i chyba pora zacząć go używać. ![]() Serdeczne podziękowania dla wszystkich, którzy wykazali chęć pomocy - a szczególne kolegi Bigelektron, który postawił trafną diagnozę ![]() A oto przyczyna: alternator był rzeczywiście uszkodzony i jego regeneracja była potrzebna. Jednakże oprócz tego nastąpiło przerwanie przewodu doprowadzającego zasilanie do alternatora (12V po zapłonie), czego elektryk montujący alternator stwierdzić nie umiał(???) Chyba pora poszukać dobrego elektryka - jeżeli znacie takiego... (chociaż to chyba wątek do innego działu) Po wymianie przewodu wszystko działa prawidłowo. Niniejszym temat uważam za zamknięty i raz jeszcze dziękuję. |