| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
godzi 126p Rzeszów | 2003-05-29 23:19:08 Co myslicie o zalozeniu filtra powietrza bezposrednio na rurke wychodzaca z gaznika. Czy daje to jakies pozytywne efekty? Moze jakies mniejsze opory w przeplywie powietrza? |
Lunatic F&F Sympatyk Fiat 125 Warszawa | 2003-05-30 11:55:30 nie ma sensu |
schwepes F&F Sympatyk zezłomowałem Kraków | 2003-05-30 12:14:25 natomiast zastąpienie tłumika szmerów ssania filtrem jest bardzo dobrym pomysłem, stosowanym w sporcie dotąd aż nie wymyślili strumiennic z dodmuchem z bocznej kratki po prostu ten filtr działa jak rurka dopuki jedziesz na stosunkowo niskich obrotach, a gdy silnik potrzebuje więcej powietrza podciśnienie samo zasysa dodatkowo... |
mkorynek Fiat 126p Wrocław | 2003-05-30 13:09:04 A ten filtr zamiast tlumiak to normalny seryjny? LEpiej wypada od rurki? I jeszcze jedno o przerobkach dolotu.....Nie znalazelm jakiegos czytelnego schematu tych przerobek,moze macie WWW?I w ogole co warto zrobic tak na prawde i jak to sie ma do spalania?
pozdrawiam, korek |
Yaninnya 126, CC Warszawa | 2003-05-30 13:18:03 Szczerze powiedziawszy, to w A-grupach nigdy nie stosowaliśmy dodatkowego filtra w miejscu tłumika szmerów, jedynie w jego miejsce montowało się rurkę z wersji bez tłumika. I tak ja bym to zrobił. Polecam filtr K&N, piekielnie drogi jak na kaszla, ale najlepszy. Oczywiście o modyfikacji blach chyba nie muszę pisać... |
mkorynek Fiat 126p Wrocław | 2003-05-30 13:22:11 No wiec mi nie chodzi o A-grupowe przerobki,bo jedyne co chce zrobic, to chalupnicza metoda nieco dodac mojemu kaszlowi troche zycia.... |
widynek F&F Sympatyk 700k Kraków | 2003-05-30 13:35:18 no więc tak, jak chcesz dawać filtr, to nie rób już nic innego z dolotem. jak rurka, to albo wywierć dziury pod puszką, albo wogóle wywal całe dno (ale tego nie polecam, bo jest prawdopodobne, że będziesz musiał z mieszaką kombinować żeby nie była za uboga). albo dno zostaw, a skróć tą fajkę, która normalnie łapie powietrze tak, żeby jej ułatwić to |
mkorynek Fiat 126p Wrocław | 2003-05-30 13:52:40 Czyli najprostsze i rownowazne wszystkim innym rozwiazanie,to drogi filtr?Noi oczywiscie odma OUT......Tak?
korek |
Sputnick Karton z DDR Gliwice | 2003-05-30 21:13:58 Ja mam odme do butelki i drogi filtr (serja za 3zl pasuje wspaniale, wystarczy denko wyciac). I wedlog mnie chodzi lepiej ,ale zadne pomiary nie byly robione. |
NAZIK F&F Sympatyk Clio 16s Kraków | 2003-05-30 21:45:09 na slasku filterki takie tanie??
też tak chce (u mnie po 5 pln) ale wracając do tematu na początku miałem, otrzymujac kaszla, dwa filterki ojciec od nowości autka zamiast tłumika szmerów miał takie cacko zamontowane czyli jakieś 25 latek ja założyłem nowe 2 filtry i poczułem różnice
jeździłem z miecha i przerobiłem pokrywe dmuchawy (dziórek kilka i wywalona rurka) wkładajac jednocześnie w dyfuzor gaźnika drucik miedziany fi 1mm to była dość znaczna róznica w porównaniu do samego filtra x2 także chyba ma sens przy dwóch filtrach dalsze podrabianie dolotu |
Yaninnya 126, CC Warszawa | 2003-05-30 21:56:09 Tematu z drugim filtrem nigdy nie ćwiczyłem, ale dla mnie to nie jest dobry pomysł ( zasysa gorące powietrze z komory silnikowej).
Odma do butelki - oczywiście, albo t.zw. system przewietrzania skrzyni korbowej, ale to już pełne profi. |
schwepes F&F Sympatyk zezłomowałem Kraków | 2003-05-30 22:01:33 ten patent to nie jest jakiś dziwny wymysł domorosłych tuningowców tylko stosowano to w wyścigach i rajdach... poza tym głownie powietrze jest zasysane przez filtr w obudowie (tam jest większe ciśnienie), a z drugiego filtra tylko jak już silnikowi 'brakuje' .. tak to zostało pomyślane i podobno nawet tak to działa poza tym można nawet dorobić osłonę na filtr od strony silnika...kawałek plastiku z dziurą w środku i nałożyć przed za filtrem na to kolanko przykręcane do gaźnika.. |
widynek F&F Sympatyk 700k Kraków | 2003-05-30 22:22:05 mnie też ten drugi filtr wydaje się dziwnym pomysłem, przecież przeróbka dolotu (dziury) to w pewnym sensie jakieś doładowanie, czyż nie?? a w wariancie z filtrem to chyba będzie szło tylko tyle powietrza co zassają sobie tłoki... nastepna sprawa, że powietrze tam jest gorące, ja dzisiaj jak dotknąłem tej rurki od f600 to byłem w szoku, także pomyślę nad odizolowaniem jej.. |
Kuner Raszyn / Wawa | 2003-05-31 00:20:27 A ja jutro... o nie to juz dzisiaj |
simon_pg F&F Sympatyk Audi V8 4.2 Quattro ... Gdańsk | 2003-05-31 00:54:25 Ja troszke sie kulałem na filterku zamiast tłumika szmerów. Powiem tak. W okresie zimowym fajna sprawa bo naprawdę czuć różnicę a to z tego względu, iz w komorze silnika jest praktycznie cały czas zimno. W okresie letnim niestety już kolorowo nie jest. |
NAZIK F&F Sympatyk Clio 16s Kraków | 2003-05-31 07:22:06
czekamy na twoje wrażenia w każdym badź razie spalanie spada na trasie przy 80km/h o 0,5L potwierdzone doświadczalnie |
Kuner Raszyn / Wawa | 2003-05-31 11:38:46
No i wsadziłem dzisiaj rano filterek zamiast tłumika szmerów. Przybyło mi chyba z 50 koników bo ledwo z bramy wyjechałem a już urwał mi się przegub... |
mountez F&F Sympatyk | 2003-05-31 12:30:33 zaintrygowala mnie ta dyskusja i skrajne zdania roznych osob:)
chyba tez sprobuje pojezdzic z filtrem - jedyny sposob zeby sie przekonac co to jest warte... |
Yaninnya 126, CC Warszawa | 2003-05-31 12:44:33 Wentylator daje przy maksymalnych obrotach prawie 2 bary ciśnienia (badania Szczecińskiego). Oczywiście większość ciśnienia ucieka przez nieszczelności (dlatego zawsze trzeba b. dokładnie składać blachy na odrobinę silikonu - poprawia to też chłodzenie), ale część idzie do dolotu, dlatego dziwny jest dla mnie drugi filtr. To że w pewnych warunkach auto "idzie lepiej" nie oznacza zwiększenia mocy lecz najczęściej momentu, con wydaje się logiczne, bo ciepłe powietrze zawsze nieco podnosi moment w niższych zakresach kosztem mocy w "górze".Ale to już inna sprawa.
Ale najważniejsze jest, by modyfikacja pasowała szoferowi. Nie podniecajmy się maksymalnymi mocami! Najważniejsze jest, żeby samochód jechał (przynajmniej w odczuciu właściciela) |