MotoNews.pl

Webasto, Dogrzewacz, Problemy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam mam omegę 2002 r. 2,2 TDI jest w niej koło koła takie użadzenie podobne do webasto ale samo się włącza jak jest zimno ok zera i wyłacza. Podgrzewa płyn chłodzący, coś się dzieje jak się włączy trochę mocno kopci a nieraz jak by nie przepalało i kapie z tłumniczka ropa. Co tam za przyczyna może być??
Czy to drogi interes naprawa czegoś takiego??

hej

zamontowany masz na 99% dogrzewacz ebersprecher (chyba tak sie pisze ), dziala to automatycznie tak wiec nie mozesz regulowac powinno sie wlaczac gdy jest ok. 5st. i w dol. Masz pewnie model D3WZ (dostepne rowniez na allegro)

jezeli sie wlacza to nie jest zle, moje niestety za cholere nie chce ruszyc. Jezeli twoj sie wlacza to dziala, a to ze kopci - pewnie para wodna to jeszcze nic zlego.

Poza tym dzila to na rope , wiec dramatu nie ma jak jest w tej mini rurce wydechowej odrobina ropy.

Co do serwisu to niestetety nie za dobrze jest - w serwisach Eberschprescher nie maja programow i koncowek do podlaczenia, a ASO nie maja pojecia ze cos takiego jest...

pozostaje miec nadzieje, ze okoliczny "specjalista" od Webasto zajmuje sie rowniez ta technologia

naprawa bardzo droga... na allegro sprzedaja popsuty chlam...

http://www.eberspaecher.pl/page.php/1/0/show/26/

w razie pytan daj znac

pzdr
dz

Jeżeli webasto samo się włącza to przeważnie jest to wina ustawienia na sterowniku, a co do odpalenia kopcenia i gaśnięcia to najprawdopodobniej będziesz miał przepaloną włóknine w ogrzewaniu i paliwo zamiast nasączać wlóknine zalewa ogrzewanie, co powoduje zadymienie i wyciek paliwa, ogrzewanie wtedy nie odpala na pełną parę, czujnik nie przejmuje podtrzymania i gaśnie. Może tez być uszkodzony sam czujnik płomienia, który po rozpaleniu rozłącza świece i podtrzymuje paliwo, ale żeby stwierdzić 100% to trzeba je rozebrać i sprawdzić. Jest jeszcze możliwość całkiem błaha, ale częsta ze masz po prostu zabrudzony / przytkany komin ssący powietrza to polecam sprawdzić jako pierwsze, wtedy kopci czarnym dymem , biały dym zalewanie paliwem / niespalanie paliwa
Pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: Biznes dnia 2007-01-31 22:20:10 ]

A ja proponuję sprawdzić siatkę za świecą. Najczęściej właśnie psują się te dwa elementy, bo szczerze mówiąc budowa webasto jest dość trywialna.Świece, czujniki i silniczek są kontrolowane przez sterownik i w przypadku ich uszkodzenia urządzenie nie włącza się, natomiast siatka jak nie działa poprawnie, to często są efekty takie jak opisałeś.

Uszkodzona świeca - ogrzewanie nie odpala wiec i dymu nie widać, chociaż jeżeli nie dogrzewa odpowiednio to efekt może być taki jak masz, uszkodzony czujnik płomienia - ogrzewanie odpala, ale zaraz gaśnie, uszkodzony silnik - ogrzewanie nawet nie odpala, siatka – powiem szczerze ze nawet nie kumam, o co chodzi, ale przypuszczam ze o włókninę –efekt taki jak u Ciebie
PS. Webasto to webasto – nazwa firmy i jej urządzeń, Eberspächer to Eberspächer tez nazwa firmy i jej urządzeń, ale jakie jest w naszych brykach to nawet nie wiem, bo nie widziałem ale z tego co pisze „dominikzzz” to jest to Eberspächer

Czesc! Ja tez mam taki bajer tylko ze na benzynke. Ja moge sobie to ustawic wedle wlasnych preferencji. Moze byc - 30st C i sie nie wlaczy.Tak samo nadmuch chodzi lub nie. Zalezne od ustawien. Takze dokladnie popatrz na to i sprobuj ustawic. Pozdro!