| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Tomasz1023 HF MEMBER Getz1.3/i 30 1.4/ Będzin/Clonmel | 2007-01-31 18:24:34 Było o spalaniu duzo na forum Poszukaj
Ja tez walczyłem ze spalaniem w moim Scoupe 1.5. Dochodziło czasem do 14L/100km
Posprawdzałem to co sie dało i powymieniałem.Teraz pali 10L ale to i tak za duzo. Razem z kolegami z tego forum i forum mitsubishi doszedłem do wniosku ze pali tyle dlatego iz mam uwalone pierscienie i pije mi olej i tez wiecej benzyny
Na chwile obecna innego "normalnego" wytłumaczenia nie mam. Jaki masz typ silnika???Jeszcze na licencji Mitsubishi G4DJ?Jesli tak to sprawdz sterownik moze kondensatory wylały lub wyschły.Częsty problem!!! Przyczyn moze byc duzo co do tego spalania twojego... Moze wtryski leja,moze regulator cisnienia paliwa przepuszcza,moze masz wyciek gdzieś z baku... Sprawdź jeszcze zapłon, moze przestawiony jest-wczesniej masując złącze od zapłonu. |
Tomasz1023 HF MEMBER Getz1.3/i 30 1.4/ Będzin/Clonmel | 2007-01-31 21:27:25 Powiem tak.Ja mam 168 tys udokumentowanego i nie mam juz "pierscieni"!!!
Na poczatek odczytaj kody błędów.To nic nie kosztuje.Było o tym na forum gdzieś. Jesli jakies bedą to dopiero działaj u mechanika. LUB zastosuj to: Spalanie benzyny/diesla - sposoby na ograniczenie nadmiernego zużycia. - płynna jazda - hamowanie silnikiem (następuje wtedy zerowy pobór paliwa) - unikać natychmiastowego hamowania (nożnego), a następnie nagłego przyspieszania. - zmiana biegów przy ok. 3000 obr. - silnik zmienia obroty na ok. 2000 obr. - średnie komfortowe obroty przy jednostajnym tempie jazdy 2500 obr. - średnia najbardziej optymalna prędkość to ok. 90 km/h - redukcja poboru energii/prądu np. klimatyzacja (wraz z większym obciążeniem silnik zwiększa obroty) - tuning optyczny zwiększający opór powietrza (bagażniki dachowe, dodatkowe lusterka) - zmniejszenie wagi auta - wyrzucamy z auta wszystko co nie jest potrzebne (stare gazety, kupę śmieci z bagażnika, koło zapasowe - zamiast niego kupujemy zestaw naprawczy w sprayu). - odpowiednie opony według zaleceń producenta (rozmiar ma znaczenie) - odpowiednie ciśnienie w oponach i ustawienie zbieżności - wymieniany w terminie olej - czysty filtr powietrza - świece wymieniane według zaleceń producenta - szczelność rury wydechowej (przykład spalania z brakiem całej rury wydechowej: 86 km/13 L) - sprawdzano na Galant'91 E33 2.0 GLSi. - sprawny termostat (w zimie samochód przy uszkodzonym termostacie długo się nagrzewa, a co za tym idzie długo trzyma auto na ssaniu/wyższych obrotach) Te kilka porad powstało przy pomocy następujących osób: stanika, Krzyzaka, xora, slo_mo, macia, JCHa, Amatora Galanta, Wilku_Lodz Literatura:Mitsubishi-grafix.pl Spalanie [ wiadomość edytowana przez: Tomasz1023 dnia 2007-01-31 21:45:42 ] |
Cobra_JM HF MEMBER Hyundai Accent Chorzów | 2007-01-31 22:37:11 To ze ci kontrolka gasnie to nie znaczy ze wszystko jest OK. Kody migawkowe wywolujesz zwierajac piny w gniezdzie diagnostycznym, zczytujesz i szukasz w tabeli odpowiednika. Rozpiski pinow i tabeli kodow szukaj na Webtechu. |
grzesik1 HF MEMBER Mercedes-Benz Nowogród Bobrzański | 2007-01-31 22:46:54 te dwa piny mam połączyc??? aha to o tym nie wiedzialem akurat, dzieki jutro to sprawdze |
Cobra_JM HF MEMBER Hyundai Accent Chorzów | 2007-01-31 22:52:17 Nie wiem jakie to sa piny i ile ich masz. Sprawdz na Webtechu. Ja do swoich rozpiske mam. [ wiadomość edytowana przez: Cobra_JM dnia 2007-01-31 22:53:01 ] |
grzesik1 HF MEMBER Mercedes-Benz Nowogród Bobrzański | 2007-01-31 22:53:56 z tego co pamiętam to są tylko dwa(koło lewej nogi kierowcy pod bezpiecznikami)jesli tam jest złącze diagnostyczne |
Cobra_JM HF MEMBER Hyundai Accent Chorzów | 2007-01-31 22:55:33 Nie odpowiem ci na to bo ja mam Accenta. U mnie zlancze jest po lewej nad regulacja oswietlenia zegarow i wlancznikiem przeciwmgielnego. [ wiadomość edytowana przez: Cobra_JM dnia 2007-01-31 22:57:23 ] |
karol208 HF MEMBER HYUNDAI SONATA Biała Podlaska | 2007-02-01 18:25:01 Err 13 to IAT( czujnik temp zasysanego powietrza w przeplywomierzu lub przy filtrze) w twoim przypadku sadze ze jest on w przeplywce nad tym ,,plastrem miodu'' taki maly chyba czerwony termistorek
|
grzesik1 HF MEMBER Mercedes-Benz Nowogród Bobrzański | 2007-02-01 18:31:31 a wiecie moze ile on kosztuje i gdzie go mozna kupic, i czy przez to bedzie wiecej spalał? |
karol208 HF MEMBER HYUNDAI SONATA Biała Podlaska | 2007-02-01 22:12:26 ja mam tez ten blad i wiecej mi nie pali.
raczej doszukaj sie przyczyny w czym innym |
grzesik1 HF MEMBER Mercedes-Benz Nowogród Bobrzański | 2007-02-03 12:08:36 paliwa pali duzo ale i slaby jest...
dziwny jest ten samochód a co steruje ssaniem? ECU czy jest jakis silniczek ktory można odłączyc? i zauwazylem ze u mnie wentylator sie nie wlacza;/ |
karol208 HF MEMBER HYUNDAI SONATA Biała Podlaska | 2007-02-03 21:58:00 praktycznie wszystkim steruje ECU. Do ssania ECU zbiera sygnaly z czujnikow temp. TPS-u ,MAFS obrotomierza i dawkuje odpowiednia ilosc paliwa i za pomoca silniczka krokowego dozuje odp. ilosc powietrza. |
e-gen HF MEMBER Kamieniec | 2007-02-03 23:51:38 a nie ubywa Ci płynu chłodzącego; ja stawiam na brak kompresji na którymś garze - np. uwalona uszczeka pod głowcą |