MotoNews.pl

Zapach benzyny po odpaleniu szczególnie zimnego silnika...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Zapach benzyny po odpaleniu szczególnie zimnego silnika. Coś to oznacza? Coś nie przepala?

a może coś przecieka
pozdr.

Cytat:
2003-05-30 10:52:20, maryjan pisze:
a może coś przecieka
pozdr.

Pewnie byłoby czuć cały czas, ale tylko rano przy zimnym najbardziej capi świeżutkim paliwkiem Może to coś ze wtryskiwaczami? Może tak być?

Cytat:
2003-05-30 11:35:01, HEVA pisze:
Cytat:
2003-05-30 10:52:20, maryjan pisze:
a może coś przecieka
pozdr.

Pewnie byłoby czuć cały czas, ale tylko rano przy zimnym najbardziej capi świeżutkim paliwkiem Może to coś ze wtryskiwaczami? Może tak być?

to raczej nic wspólnego z przeciekaniem. Ja ostatnio miałem dzurawy zbiornik paliwa i śmierdziała cały czas. Więc jeżeli tylko capi tylko przy odpalaniu to musi byc coś innego

Mieliśmy (ja i moja rybka) idenyczne objawy - okazało się że cieknie instalacja paliwowa (sparciały wężyki przy zaciskach) wymiana kompletu kosztowała mnie w sumie 70 PLN i problem ustał. Stawiam na wyciek.
Inną możliwą przyczyną może byc uszkodzenie (przetarcie pęknięcie) uszczelek pod wtryskami; temat był omawiany na forum jakiś miesiąc temu - polecam przejrzenie wcześniejszych postów.

Pozdrowienia dla całej rodzinki

A może w związku z wysokimi temperaturami masz częściej otwarte okno przy ruszaniu? Przy zimny silniku czuć zawsze nienadpalonym paliwkiem jeśli zawieje odpowiedni wiatr ...
może to być ewentualnie nieszczelność w układzie wydechowym i czujesz takie "zimne spaliny" (?)

[ wiadomość edytowana przez: ewald dnia 2003-05-30 12:23:51 ]

[quote]
2003-05-30 12:21:09, ewald pisze:
A może w związku z wysokimi temperaturami masz częściej otwarte okno przy ruszaniu? Przy zimny silniku czuć zawsze nienadpalonym paliwkiem jeśli zawieje odpowiedni wiatr ...
może to być ewentualnie nieszczelność w układzie wydechowym i czujesz takie "zimne spaliny" (?)

Tak. Wydech jest nieszczelny, do naprawy.

Miałem coś takiego, był to nieszczelny zacisk wężyka przed filtrem paliwa

Ja również stawiam na wyciek. W wieku 11 lat zaczyna się HC z gumowymi przewodami paliwowymi (dlatego zmieniłem na aluminiowe). Waliło mi na zimnym silniku i podczas postoju. Wycieku niebyło widać bo kapało na kolektor wydechowy!!!!!!!!

Śmierć w oczach...