MotoNews.pl

CB radio do Fiata 126 el :)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam .
Jestem "świeżakiem" na tym forum i chciałbym od razu przejść do setna sprawy. Co sądzicie o zakupie do 126el CB radyjka ??
Może jakieś propozycje w tej sprawie :] odnośnie sprzętu jak i "misiaków(bodajże tak się mówi na Panów w mundurze w slangu " chodzi mi o przepisy

================
Maluch prawie jak Porsche

A co ma jedno do drugiego? Jedyne co musisz miec do radyjka to kwit ze jest zgodne z przepisami, nie pamietam jak sie to dokladnie nazywa, ale to dostajesz do radyjka jak kupujesz, tudziez mozna z netu sciagnac.

Autor postu pozwoli że sie podepne pod temat ??
Też planuje zakup CB ale nie wiem jaki model wybrac i jaką antene. Antena wiadomo im większa tym lepsza ale chodzi o kompromis między sprawnościa i kosztami
może ktoś zorientowany zaproponuje jakis dobry tani model. dodam że mieszkam w górach a zależy mi powiedzmy na zasięgu 10 km. na co zwracać uwage przy kupnie anteny i samego radia ??
bo z tego co wiem to z przepisami nie ma problemu tylko radio musi miec homologacje i trza ją wozić ze sobą co by niebiescy sie nie czepiali
aha dodam że narazie jestem w tej sprawie zielony

Panowie, forum CB radyjka sie klania:

http://motonews.pl/forum/?op=fvf&f=57

jakis alan 48+ moglby byc dobry

z reszta zalezy do czego to radio mialoby sluzyc.
musicie sie bardziej okreslic

antena to tylko firmy President
próbowałem innych ale tej marki spisywały sie najlepiej

co to radyjka to pytanie jest jeszcze jedno - ile mialoby kosztowac?

ja miałem w swoim elegancie zamontowanego "alana 100" i antene na dachu z uchwytem do rynienki oczywiście z lewej strony zeby po drzewach nie szorować ps. przydaje sie takowe radyjko w trase czy w nieznanej miejscowości, nawet do poruszania sie po mieście super sprawa :], polecam za komplecik czyli radio + antena nowe na gwarancji dałem 500zł, a za swojego malucha w super stanie dwa tygodnie temu 1000 dostałem jak sprzedałem, no tak to juz jest całe szczeście bez radia ...

Cytat:
2007-02-01 21:12:25, WRC126 pisze:
Autor postu pozwoli że sie podepne pod temat ?? Też planuje zakup CB ale nie wiem jaki model wybrac i jaką antene.

Zdecydowanie Uniden 520 i antenka Hustler. Mam taki zestaw w asterce i spisuje sie wysmienicie, a wybor nastapil po dlugich konfrontacjach na tutejszym forum.

..... planowałem tak do 400 zł .... no niestety biedny student i tak ledwo co żyje o chlebie i wodzie :/ ale nic zaraz będzie nowa wypłata ze stypendium więc będzie można poszaleć
wracając do tematu to według mnie jesli chodzi o antene to im dłuższa
tym zbiera większy obszar i zaczynnają się rozmowy nakładać i powstaje bolkot to jest moje spojrzenie
....ale nic wróćmy do linku który był wklejony niżej i wgłebmy sie w lekture niej

http://motonews.pl/forum/?op=fvf&f=57

=======================

Tez czytalem na tamtym forum o antenkach Presidenta same superlatywy, podobnie jak o radyjkach Unidena. Wiesz nie ma tez co przesadzac z dlugoscia anteny, bo nie zawsze dluga = dobra, wszystko zalezy od jej wykonania. Kiepska dluga bedzie gorzej zbierala niz dobra krotka.

kiedys taka miałem - za ta cene polecam.

jesli chodzi o radia, wybór jest duzy, jesli masz ograniczony budzet lepiej zainwestuj w lepsza antene niz w lepsze radio

w ogole to marzy mi sie miec znow alana 555 albo Lincolna

Jesli chodzi o radio to ja polecam jak najbardziej unidena tyle ze jego w sklepach (w przemyslu) nie ma zostało wycofane mozecie kupic soie u jakiegos handlarza albo na bazarze tam napenwo jeszcze mają. Ja mam Unidena 510xl jak do osobówki i na poczatek wystarczy choc teraz wolałbym 520xl. antena? President FLORIDA 450mm wysokości zasieg ok 7/8 km. im qwiecej +DB tym lepsza antena. polecam annteny presidenta, LEM, i HUSTLER.

Dziękoowa za linki do forum, zapomniałem że takowe isnieje
Po za tym to jest ostatnio taka mania że CB to antyradar i ludziska kupują aby tylko mieć. Fakt przydaje sie w tym względzie ale to nie główny powód dla którego chce kupic. Raz że zawsze możesz wezwać pomoc a dwa że jak organizujesz trening czy jakiś rally-sprint to wystarczą 3 auta ze CB i masz trase obstawioną, Nikt sie nie czepia. Juz nie mówie o rajdach zaliczanych do RSMP gdzie "radyjo" to podstawa
Szukam używanego zestawu do 300 PLN (nie stac mnie na więcej).
Ale teraz ide zagłębić sie w lekture forum

Cytat:
2007-02-02 00:07:50, dejta pisze:
kiedys taka miałem - za ta cene polecam. jesli chodzi o radia, wybór jest duzy, jesli masz ograniczony budzet lepiej zainwestuj w lepsza antene niz w lepsze radio w ogole to marzy mi sie miec znow alana 555 albo Lincolna

mówisz i masz lincoln leży u mnie w garażu ...

mam Midlanda 1001z + Hustler IC100 tylko że na seicento. Generalnie zestaw daje radę, zasięg w mieście około 2-4 km, zasięg w trasie nawet do 12 się udało złapać cena zestawu + strojenie anteny + tuba pod maskę + końcówka do zapalniczki wyszło 320 zł. Jestem zadowolony.

Dzięki serdeczne za pomoc w wyborze sprzętu, w najbliższym czasie udam się do sklepu jaki jak tylko fundusze na to pozwolą :]
Upatrzyłem se w regionie taki oto sklepik (chyba najlepiej zaopatrzony w sprzęt grający)

http://www.robex.org.pl/sklep/
oto radyjko : http://www.robex.org.pl/sklep/radio-intek-m110-plus-p-75.html
a antenke coś już na miejscu wybiorę

Pozdrawiam

======================

kolega ta inteka i sprawuje mu się bardzo fajnie