| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2007-02-03 19:10:26 najlepiej spróbuj kupić używany aparat na allegro. Część która uległa uszkodzeniu się nie psuje, więc nie ma ryzyka kupienia popsutego złomu. |
SebaE Było Daewoo Espero 1 ... Katowice | 2007-02-03 21:53:18
A jakie to objawy? |
nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2007-02-05 12:42:42 U mnie te objawy przedstawiaja sie następująco
silnik pracuje tak... bardzo "twardo", wyrażnie głośniej, wszystko drży - odnosi sie wrazenie, że przy wysokich predkościach obrotowych coś sie może urwać albo "rozlecieć", trudno jest płynnie ruszyć z miejsca bo silnik szarpie samochodem tak... skokami do przodu jak "żaba". Z pozytywnych - jak można to tak nazwać - objawów jest to, że samochód ma wyraźnie większe przyspieszenie ...ale okupione jest to wszystko b. dużymi drganiami, tak, że czasami nie widać nic w lusterkach wstecznych. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2007-02-05 13:32:00
Pewnie jeszcze łatwo Ci gaśnie przy ruszaniu, albo gaśnie przy wysprzęgleniu Najgorsze, że prawdopodobnie dzwonią ci zawory.. jeśli tego nie słyszysz to spróbuj przełączyć na benzynę Wszystkie te ogbjawy są niekorzystne dla silnika, sprzęgła, skrzyni biegów, przegubów... radzę jak najszybciej naprawić auto... |
nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2007-02-05 14:01:51 ostatnio zdjąłem kopułkę z aparatu i spróbowałem poruszyć to kółko magnetyczne .... i dało radę przekręcić - jest luźne. Cofnąłem je i zyskałem trochę na regulacji zapłonu. Na dłuższą metę tak się nie da jeździć. Już zamówiłem w hurtowni nową ośkę z kółkiem;ok. 100 zł niebawem będzie.. Zobaczę co tam jeszcze będzie do wymiany (uszczelniacz chyba) i myślę, że to bedzie najrozsądniejsze rozwiązanie.
Zobaczymy co innego uda mi sie skopać przy okazji wymiany |
Krzysztof_L Warszawa | 2007-02-05 15:41:33 Ośka i uszczelniacz to prawie 2/3 ceny nowego aparatu zapłonowego. Czy nie lepiej było kupić nowy aparat ?
Pozdrawiam |
nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2007-02-06 07:37:35 nie ukrywam, że rozpatrywałem taka możliwość ale w hurtowni w której sie zaopatruje cały kompletny aparat kosztuje ok 340 zł.
Co do szrotów to w okolicy sa dwa ale żadnego esperaka nie mieli na stanie. |