| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
dARTi LOB WETERAN czarna mamba Radomsko | 2003-05-30 16:15:53 Właściciele MV6 z klimą powiedzcie: Czy główny wentylator chłodnicy posiada tzw. pierwszy bieg, czyli wolne obroty? Czy też za wolne obroty odpowiedzialne są wentylatory od klimy? I czy odpowiedzialny za wolne obroty wentylator (wentylatory) włączają się od razu po uruchomieniu silnika, czy dopiero po złapaniu temperatury? |
MCZ BMW e39 Warszawa | 2003-05-31 01:14:40 Z obserwacji mogę Ci podpowiedzieć że:
U mnie "duże" wentylatory (a dokładnie jeden bo drugi padł) ruszają ok. 10 sek do 1 minuty po włączeniu klimy. Zależy to od temperatury skraplacza (czyli chłodnicy klimy). Wentylator "mały" rusza razem z nimi. Wentylator mały też jest dwu biegowy. Nie zdażyło mi się przez dwa sezony żeby włączył się drugi bieg wentylatorów, mimo jazdy po Wawie w upał z klimą. Drugi bieg powinien się włączać tuż przed 100 st. C na wzkaźniku. Kartos! U mnie po powrocie z miasta wietraki chodzą 2-5 minut! i miałem ten sam numer z brakiem "prądu" co ty ale ładowanie jest OK. U mnie winny jest akumulator. Sprawdź bo Omega jest wrażliwa na spadki napięcia. Pozdro MCZ |
kondek omega B cz-wa | 2003-05-31 13:24:27
podzielam twoja opinie ladowanie powinno byc od 13.8 do 14,4 zalezy czy mierzymy pod obiazeniem czy bez obciazenia |