Obrotomierz MS-2 naprawiał juz ktos ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
spis elementów przedstawia sie następująco:

R1 - 47K
R2 - 1,0K
R3 - 4,3K

R5 - 1,0K
R6 - 17,4K

R8 - 820
R9 - 360
R10 - 240
R11 - 2,40K
R12 - 232(232R)
R13 - 4,7K
R14 - 17,4K

C1 - 22nF
C2 - 220nF
C3 - 2,2nF
C4 - 10nF

T2 - Bc 108A
T3 - Bc 108A
T4 - Bc 107B

P1 - 2,2k(potencjometr montazowy)

1 - przewod czarny
3 - przewod zielony
5 - przewod zolty
7 - przewod czerwony
11 - przewod niebieski
14 - przewod czerwony(cyferblat)
15 - przewod niebieski(cyferblat)

Do budowy obrotkow zastosowane byly dosc stare kondensatory najbardzej to chciałbym sie dowiedziec jakie zamienniki moznaby zastosowac zeby wskazania były w miarę zgodne z rzeczywistością, jka ktos ma doswiadczenia odnosnie naprawy i regulacji poprosze o głos, pozdrawiam !!!

prosil bym rownierz o potwierdzenie listy elementów, oraz dodanie typów diod, gdyz nie potrafilem ich rozpoznac(4szt)

[ wiadomość edytowana przez: brightblade dnia 2007-02-03 20:32:01 ]

Napisałem Ci na gg.

witam
znalazłem ten opis podłaczenia kabelków w lumelowskim obrotku i zastosowałem do swojego bo lezy już jakis czas nie używany tylko dlatego ze ktoś wczesniej zrobił niemała rzęźbe w nim

i teraz mam pytanie do kolegów gdyż po takim podłaczeniu obrotek wstazuje 2 razy za dużo ( jak nie wiecej ) i kolejne spotrzeżenie to takie że w takim podłaczeniu nie ma sensu istnienia zwora na 4 cylindry miedzy pk2 a pk4 bo nie ma ona co łaczyć

sytuacja przedstawia tak jak na załaczonym zdjeciu a szkoda by obortek sie marnował . Może ktoś obeznany w temacie powiedziałby co jest nie tak i można by stowrzyć w końcu schemat połaczenia tego obrotka na tej płytce bo jest z nia sporo problemów

pozdrawiam

Bywają wersje które nie mają możliwości przestawienia na 2 cylindry. Wtedy najlepiej zamienić się z kimś kto ma ten z możliwością zmiany w 4 cylindrówce.

ech, na obrotku masz zworke,( blaszke przykreconą dwiema srobkami) na twoim zdjeciu widac tylko gwinty, musisz plytke odwrocic, przegrecic zworke na pozycje nr2 i juz pozinno dzialac, jesli niedziala to musisz przeciac taki drucik znajdujacy sie u gory plytki, pozdrawiam

i nie ma wersji ms-2 ktore działaja TYLKO dla dwoch cylindrow lub tylko dla czterech, jest to obrotomierz uniwersalny

[ wiadomość edytowana przez: brightblade dnia 2007-02-07 23:55:40 ]

Ile razy można pisać to samo, ZWORKA NIE PRZESTAWIA 2-4 CYLINDRY tylko układ zasilania - lub + na karoserii.

EDIT: Uwierz że są, miałem taki Nowy w pudełku, wersja wyłącznie do 4 cylindrówek.

[ wiadomość edytowana przez: pavlus dnia 2007-02-08 00:01:49 ]

ok, czyli musisz przeciac zwore i nic wiecej nie zrobisz, chyba ze poprostu masz obrotek spieprzony, pozdrawiam

Cytat:
2007-02-07 23:58:22, pavlus pisze:
Ile razy można pisać to samo (...)

Na tym forum dłuuugo

hej , zworka - znaczy ta blaszka jest ustawiona prawidłowo (pionowo) a co do drucika na gorze płytki to własnie o t zwore mi chodzilo jak piszasem że niema ona co zwierać - przyjżyjcie sie na zdjeciu - płytka polutowana tak jak napisął brightblade a miedzy punktami gdzie powinna być zwora (ten drucik) jest tylko jeden przewód - wiec co ona ma robić . chodzi mi o to że ten opis podlaczenia przewodów ma bład....

watpie żeby to była wersja tylko 2 lub tylko 4 bo to przecież uniwersalny obotek ,

a jezeli było na tym forum to czego szukam czyli prawidłowe podłaczenie przewodów na tej płytce a nie tylko podlaczenie obrotka w samochodzie i ustawienie zworek to przepraszam ale nie znalazłem a szukalem długo

[ wiadomość edytowana przez: szachu dnia 2007-02-08 10:57:22 ]

a ja mam takie cos mam okraglego lumela do 8 tys rozcieta zwore i blaszke poziomo wg instrukcji i mam pradnice z regulatorem satrym ktory laduje od 1200 obr (gasnie lampka) a lampka wg obrotka gasnie na 900 obr czyli tak jak by zanirzal o 300 obr mozliwe to czy moze przy innej wartosci gasnie kontorlka ladowania?

a moj obrotek swiruje od około 3 tysi wskazowka sobie podskakuje i nie moze sie zdecydowac szalenstwo. do podlaczenia lumel zapodał 4 czarne przewody.

takie świrowanie może być spowodowane jakąś usterką ukł zapłonowego. u mnie zaczął taak bzikować jak sie przerwa skasowała w aparacie.

nie, no do takich rzeczy to ja niedopuszczam układ sprawny mam

na takiego pytania mysle,że warto polecić elektrode czyli www.elektroda.pl naprawde dużo można sie dowiedzieć

Cytat:
2007-02-07 23:20:45, pavlus pisze:
Bywają wersje które nie mają możliwości przestawienia na 2 cylindry. Wtedy najlepiej zamienić się z kimś kto ma ten z możliwością zmiany w 4 cylindrówce.

po czym to poznać ????

czescz
mam lumela ms2 na 2/4cylindry
pokazuje mi i pri max obortoch silnika tylko 1000 obrotov
mal juz ktos taki problem?

Może ktoś coś przy nim grzebał i wymienił kondensator na zbyt duży bo 1000rpm to ni w ząb nie pasuje, 3000rpm przy max obrotach sie zgodzę bo to połowa zakresu. Jak możesz to podaj parametry tego dużego pomarańczowego/czerwonego kondensatora który masz za cyferblatem obrotomierza.

220n
dla mojego jest original

Ja miałem kiedyś taki przypadek, była to spalona jedna z diod. Można też wymienić całą elektronikę na nową.

Cytat:
2007-02-07 21:10:52, szachu pisze:
witam znalazłem ten opis podłaczenia kabelków w lumelowskim obrotku i zastosowałem do swojego bo lezy już jakis czas nie używany tylko dlatego ze ktoś wczesniej zrobił niemała rzęźbe w nim i teraz mam pytanie do kolegów gdyż po takim podłaczeniu obrotek wstazuje 2 razy za dużo ( jak nie wiecej ) i kolejne spotrzeżenie to takie że w takim podłaczeniu nie ma sensu istnienia zwora na 4 cylindry miedzy pk2 a pk4 bo nie ma ona co łaczyć sytuacja przedstawia tak jak na załaczonym zdjeciu a szkoda by obortek sie marnował . Może ktoś obeznany w temacie powiedziałby co jest nie tak i można by stowrzyć w końcu schemat połaczenia tego obrotka na tej płytce bo jest z nia sporo problemów pozdrawiam

jest toto foto ok?
ma ktos schemat tego alebo foto
na jekym numeru ma byt zeleny?
a co ma byt na 2 i 4?

[ wiadomość edytowana przez: tomasmad dnia 2009-07-25 12:01:11 ]

[ wiadomość edytowana przez: tomasmad dnia 2009-07-25 12:18:42 ]