Silnik się przegrzewa?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Już drugi raz mnie to spotkało. Kaszlem robię dzienie średnio 20km, 10 do i 10 z pracy i jest OK. Ale czasem trafią się dłuższe trasy, a odkąd zrobiło się ciepło pojawia się następujący problem. Właśnie po dłuższej trasie silnik odmawia posłuszeństwa. Przestaje pracować, nie chce palić, czasem na ssaniu odpali na parę sekund i tyle. Postoi z godzinkę (ochłodnie) i nie ma problemu, silnik chodzi normalnie. Wg mnie przegrzanie, ale jakiego elementu? Termostat działa. Czekam na sugestie.

Rozumiem że nie masz czujnika tenperatury oleju . Ciężko cokolwiek powiedzieć. W każdym razie sprawdź zapłon czy nie jest znacznie przetawiony. Moze to powodować spalanie stukowe a w konsekwencji znaczne przegrzania. Zawory i temu podobne regulacje przydałoby sie zrobić. Jeśli i to nie pomoże to doszukuj sie problemów w już w samym chłodzeniu. Zdejmij osłony kratek chłodzenia, sprawdź stan rury doprowadzającej chłodne powietrze. Reszta jest juz milczeniem. Jeśli i to nie pomoże to rozkładam ręce!! Poddaje sie!!

Może zapłon, w sumie ustawiany chyba w styczniu

Lepiej sie nie przyznawaj!! Gwałtu, gwałtu co sie dzieje!!

przerabialem podobna sprawe ostatnio - u mnie takze byl to zaplon

Jeśli zapłon to muszę poprosić Arti'ego. Jak sam ustwaiłem to odwruciłem cylindry

ksiażka "naprawa bolida 126p" w łapska
i nie wierze że nie dasz sobie rady

podstawowe regulacje i będzie smigał