Który to przekaźnik ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam prosbe, czy ma ktos moze (lub bylby w stanie zrobic) zdjecie przekaznika potrzebnego do dzialania elektrycznych szyb w MK7?

Z tego co udalo mi sie znalezc na forum, to jest to zielony przekaźnik R18 (ale i tego w 100% nie jestem pewny), poniewaz na przekaznikach jest inna symbolika.

Ponizej dla przykladu znajduja sie fotki przekaznikow podebrane z postu "Sinuspi", byc moze na jednej z fotek znajduje sie interesujacy mnie przekaznik, lecz nie wiem jak go wyszukac, moze ktos mi wskaze poprawny. Oto fotki:

Fot. 1
Fot. 2
Fot 3.

Z gory wielkie dzieki za wszelkie podpowiedzi

Kolorku nie podam, ale jeśli chodzi o przekaźnik opuszczania szyby kierowcy, to będzie obok przełączników szyb w konsoli i dochodzą do niego 4 przewody: fioletowo-czarny, biało-czarny, biały i czarny.

w MK5 jest to kolor zielony (ten jasny zielony na środku)

ciemny zielony (od Sinuspiego) to chyba ABS
niebieski od Sinuspiego (ja właśnie go mam u siebie) jest od klimy

Być może masz również przekażnik "one touch" służący do opuszczania szyby jednym kliknieciem.

Ten zielony można zmostkować i też będzie działać. On jest potrzebny tylko po to, żeby przy wyłączonym zapłonie można było domknąć szyby, po uprzednim otwarciu drzwi kierowcy. Taki patent. Natomiast wspomniany przez Sureca "one touch" to ten który opisywałem.

Cytat:
2007-02-06 08:58:44, WilK pisze:
Ten zielony można zmostkować i też będzie działać. On jest potrzebny tylko po to, żeby przy wyłączonym zapłonie można było domknąć szyby, po uprzednim otwarciu drzwi kierowcy. Taki patent. Natomiast wspomniany przez Sureca "one touch" to ten który opisywałem.

Dzieki za pomoc...

A jeszcze jedno pytanko, czy bez jakiegokolwiek przekaznika od el. szyb da rade zamontowac je tak aby w ogole dzialaly?
Czy przynajmniej ten pierwszy przekaznik jest koniecznoscia ("one touch" jest mi zbedny)?

Jak już pisałem ten zielony można zmostkować. A "one touch w istocie jest tylko dodatkiem". Jeśli podłączysz zgodnie z oryginalną instalacją, i wstawisz zworkę, to szyby będą Ci działały po włączeniu zapłonu.