Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() DeeJay Klubowy Weteran Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2007-02-06 07:48:23 Temat nadal aktualny.
Akumulator ma 1,5 roku. Zdechł z powodu nie wyłączonego wzmacniacza na 2,5 dnia ![]() |
![]() Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2007-02-06 08:31:17 Jeżeli aku 60 ah ładujesz prądem 0,5 A to potrzebujesz 120 h na pełne naładowanie. Jakby nie banglało to można spróbować go odsiarczyć - potrzeban słabiutka żarówka, prostownik i duuuuuuuuuuzo czasu. I jak pisał Krzychu - korki. |
![]() bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2007-02-06 11:08:28 A poza tem
...wiem że w Łodzi występuje brak sklepów z częściami do daewoo oraz całkowity brak mechaników do daewoo (szczególnie tych od niezwykle rzadkiego modelu jakim był Espero z hamulcami z tyłu ![]() ....ale Może są elektrycy ??....podjedź do takiego konkretnego...zrobi pomiar aku pod obciążeniem itp . może padła (lub pada) jakaś cela?...przynajmniej wykluczysz możliwość podobnej przygody przy jakiejś parszywej pogodzie Pozdrawiam ![]() |
![]() rafau DU Espero 1,5 GLX => ... Wyszków | 2007-02-06 11:26:37 Czy możecie opisać procedurę odsiarczania aku? mam w garażu zdechłe porsche ![]() Do naładowania aku w czasie jazdy (tylko światła) powinno wystarczyć jakieś 20 - 30 min jazdy na podniesionych obrotach (ok 3k/min). Chodzi o zapewnienie e alternator wyprodukuje znacznie więcj niż silnik/podzespoły/kierowca ![]() |
![]() bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2007-02-06 11:35:50
A możesz po polsku (zrozumiale znaczy) ?? ![]() a przynajmniej nie siej dziwnej propagandy ![]() ...bo jeszcze ktoś co nie ma o tym pojęcia i wyrąbie akumulator do zera... uruchomi auto na jakieś kabelki pomocnicze i pojedzie z przekonaniem że za 5 minut jazdy będzie wszystko OK!..a za 20 już w ogóle genialnie ! ![]() |
![]() bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2007-02-06 12:35:03
he he...nie śpiem.... ![]() ....napisałem nie o Tfym przypadku jeno wyraźnie o kimś kto ni mo o tym fcale pojęcia !... Co do ładowanka...to z założenia....Przy tym aku powinno być np. 10 h prądem 6 A. Ale po ładowaniu 15 godz. / 2,5 A i normalnej eksploatacji woza uważam że nie będzie juz negatywnych niespodziewajek ![]() |
![]() tommi3737 Klubowy Weteran Megane CC Łódź | 2007-02-06 12:56:24 ja ostatnio wsiadam rano do auta-temp to jakies 4 stopnie-przekrecam kluczyk i kreci ale bardzo wolno-okazalo sie ze lampki na noc niewylaczylem-podjechala kolezanka astrą-z przwodu do tuby stworzylem przewody zaplonowe-aku+aku-zapaliłem i po 5 minutach jazdy juz byl naladowany
Zresztą za kazdym razem kiedy mi akumulatora siądzie-bo np caly dzien cos robilem przy aucie i prądu porzyczałem a to do latarki a to do wkretarki-kolega zapodaje mi troche pradau ze swojego aku i potem juz sie sam nałąduje. Przez 3 lata od kąd mam espero jeszcze ani razu nieładowałem aku w domu-z tego wzniosek -jezeli aku i alternator jest sprawny to niema sensu ładować go w domu -bo sam sie naladuje podczas jazdy a mój aku ma ponad 4 lata |
jarecki124 Daewoo Espero Łódź | 2007-02-06 20:32:39 Jeśli chodzi o serwis akumulatorów w Łodzi to jest sprawdzony przeze mnie punkt na ul.Zaolziańskiej na przeciwko zakładów chem. Organika ,na dole w piętrowym budynku, ten zakład jest tam odkąd pamiętam sam korzystałem z usług przy poprzednim akumulatorze (oryginał jeszcze z fabryki - 9lat użytkowania) i jestem bardzo zadowolony. |
gafcio Klubowy Weteran espero 1.8/Zoffija 1 ... sosnowiec | 2007-02-06 22:33:55 W-g mnie to jest tak ,że aku 60ah ładuje się prądem 1A przez60 godzin,pr.2A-30 itd czyli pr.10A -6 godz.Ale 10 A to ciutek za wele .Aku przy takim nastawie grzeje się i może się tzw. gotować,co może zagrozić ,słabemu (zasiarczonemu )aku.Przerobiłem to na sraluchu z prądnicą.Owszem technika idzie w pieriot ale zasada działania niewiele się tu zmieniła .Bezpiecznie i spokojnie można nastawić 5A na noc i po problemie.Prąd ładowania i tak automatycznie się będzie zmniejszał w miare naładowania się aku ,aż zjedzie do minimum tzn jakieś 1-1,5A.Dodam jeszcze ,że doładowywanie aku w samochodzie w 5 minut daje kiepskie skutki na dłuższą mete-zasiarcza.Bakteria ma swoją pojemność i musi zjeść swoje by nie zdechnąć ![]() |
MarEsp20 Audi A4 1,8T 150KM p ... Chorzów | 2007-02-11 03:49:37
Powiem krótko ja mam aku bezobsługowy i mam wskażnik naładowania aku w postaci okienka, które jest czarne białe lub zielone - odpowiednio od trupa do b.dobrze naładowanego. Raz zalałem świece bo przypadkowo odpaliłem na gazie i mi zgasł i łechtałem zimą do wyczerp aku (czarne okienko), następnie wymieniłem świece na suche i kolega podjechał z kablami i odpaliłem od niego. Do pracy mam 7 km (15 min drogi) - po przyjeździe do pracy sprawdzam a tu aku ma zielone okienko (b.dobrze naładowany).Dodam ze jak wymieniłem świece na suche to raz spróbowałem zakręcić swoim aku ale był det. i już nie próbowałem Dodam jeszcze to iż aku im częściej jest rozładowywany i natychmiast ładowany - tym dłużej służy (rozładowany i nieładowany już po paru dniach ulergnie zasiarczeniu (siarka z kwasu siarkowego osiądzie na płytach ołowiowych i aku jest do kasacji nie da się już go odsiarczyć. Aku jak stoi nie używany musi być b.dobrze naładowany - wówczas siarka pływa w elektrolicie i nie osadza się na płytac h ołowianych. [ wiadomość edytowana przez: MarEsp20 dnia 2007-02-11 03:55:47 ] |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-02-11 09:16:53
Rozumiem, że koledzy całą dobę czuwają nad dobrą kondycją Twojego akumulatora. |
![]() DeeJay Klubowy Weteran Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2007-02-11 19:22:43 U mnie był jeszcze jeden problem ![]() Krzywa i zaśniedziała jak 150 ujemna klema - moja wina ( nie istotne jak ją rozwaliłem ![]() ![]() Ale nie ma co... Klema założona nowa, a akumulator poszedł na kolejne ładowanie 15 godzin 2,5A. |
![]() rafau DU Espero 1,5 GLX => ... Wyszków | 2007-02-12 12:25:46
Te 30 minut to z instrukcji obsługi akumulatora ![]() ![]() |
![]() DeeJay Klubowy Weteran Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2007-02-12 17:23:50 Zostawiłem ładowanie na 24 godziny prądem 2,5A - elektrolit przepięknie "bąblował" i stał się strasznie mętny ![]() To chyba dobre objawy ? |