Reczny szyberdach

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
kurcze dzis mi sie rozpierniczyl szyberdach
a dokladniej ta przekladnia do ktorej jest przykrecona ta wajcha do krecenia rozebralem bylo tam duzo nici i innego syfu i troche pogiete to bylo , jakos to poskaladalem i nawet sama przekladnia chodzi, ale teraz nie otwiera mi sie dach poniewaz ciagnie tylko z jedenj strony!!!!! w srodku sa dwa ciegna jak mozna je tak wycentrowac zeby dach szedl rowno???robil to ktos???

Cze disel kurcze myślałem że masz elektyczny kurza twarz. Ale nie rozbierałem jeszcze także niestety ale nie pomogę.

Pozdrawiam

nie dawalo mi to spokoju i rozebralem to wszystko w pizdu i doszedlem do tego jak to naprawic poskladalem i chodzi nawet rowno
mam teraz pytanie jak ma wyglac gorna powierzchnia szyberdachu wzgledem dachu wtedy gdy szyberdach jest zamkniety..ma byc rwno z dachem czy tyl ma byc lekko dzwigniety

Ja mam elektryczny i tylna krawędź jest lekko opadnięta, wydaje mi się że tak też nie powinno być ale jak do tej pory nic nie cieknie

Disel gratulacje pomysłowości i odwagi

[ wiadomość edytowana przez: Skee dnia 2003-06-01 15:08:54 ]

powinno byc równo ........

oki dzieki piotrze wiec ja mam teraz dobrze

disel ty się lepiej weż za zrobienie jeszcze lepszych zdjęć (środeczek, silnicze itp)

Pozdrawiam

Cytat:
2003-06-01 12:21:50, disel pisze:
nie dawalo mi to spokoju i rozebralem to wszystko w pizdu i doszedlem do tego jak to naprawic poskladalem i chodzi nawet rowno
mam teraz pytanie jak ma wyglac gorna powierzchnia szyberdachu wzgledem dachu wtedy gdy szyberdach jest zamkniety..ma byc rwno z dachem czy tyl ma byc lekko dzwigniety

Magik jestes Wasc- u mnie szyber sie tylko odchyla do gory - a jak chce go opuscic to gdzies mi sie blokuje , co moze byc przyczyna??
Zabieram sie z rozbiorka jak pies do jeza. Nie wiem od czego zaczac. Moze masz jakas podpoiwedz od czego zaczac rozbiorke szyberka

juz pisze co i jak:
1 odkrecasz wajche do krecenia
2 sciagasz oslone --> plastykowa plytka na dachu wktorej jest wajcha i lampki
3 widzisz jajowaty element przykrecony dwiema srubami ( do tego elementu byla przykrecona wajcha) --> ten element jest na 100% zepsuty

Element jest zbudowany tak:
korpus (czyli cala obudowa)
pokrywa (jest od gory)
oska (przechodzi przez niego)

pierscien ( w srodku) wlasnie ten pierscien jest zepsuty
ten pierscien ma pelno naciec i rowkow ktore sa odpowiedzialne za zatrzymywanie sie dachu w okreslonych pozycjach na 99% cos tam jest wyrobione lub wylamane moze byc nawet pogiete wyciagasz go czyscisz do sucha usuwasz wszystkie nici i takie inne syfy a szczagolnie opilki metalowe ktorych napewno sie tam pelno nazbieralo ,potem bierzesz kleszcze i prostujesz ewentualne zagiecia krawedzi tego pierscienia (wazne!!) pierscien moze jeszcze miec rozne ostre zadziory i takie inne wiec bierzesz pilnik i musisz to zaokraglic

nie boj sie tego rozebrac to jest calkiem proste podobnie wposkladaniu

aha jak to porozbierasz to w dziurze w dachu gdzie wchodzi oska z tego elementu zobaczysz dwie sprezyny !!!!! sa to ciegna szyberdachu one go zamykaja i otwieraja postarj sie ich nie przesowac bo jezeli po poskladaniu dach bedzie szedl nierowno albo calkiem sie zaklinuje to nie wpadaj w panike mozna to wycentrowac tzn wyrownac naciag obu linek za pomoca jakiegos palskiego narzedzia ( wkladasz tam don tej dziurki i przesowasz jedna wlewo druga w prawo i obserwujesz przesowanie sie dachu tak dlugo naciagaj az ciegna nie beda mialy luzu a dach bedzie rowno) powodzenia
najlepiej centrowac przy calkowicie zamknietym dachu