Co to za kabel?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Co to jest za przewód,jak bardzo jest ważny i jak to zmontować spowrotem?Dzisiaj kumpel mi mówi,że z przodu mi wisi jakiś kabel.Zajrzałem pod maskę,żeby zobaczyć skąd to się wzięło i zobaczyłem coś takiego:

1 - czerwony to wtyczka od tego cuda
2 - niebieski to ów kabelek który chyba ma jakieś zaczepy na chłodnicy
3 - tu widać chłodnicę

Tak wygląda końcówka tego urwanego kabelka:

no i wtyczka z bliska:

będziesz miał wydatek sonda lambda ; urwały się przewody silnik chodzi Ci dobrze ?

[ wiadomość edytowana przez: kamil76 dnia 2007-02-06 22:07:17 ]

Nic nie zrobisz z tą starą musiałeś o coś zahaczyć jedno z tanszych rozwiązań to uniwersalna sonda klik

Ten kabel od sondy lambda jest bardzo ważny. Bez sondy będzie Ci źle pracował silnik i będzie bardzo duże spalanie paliwa. Sonda wykrywa ile tlenu jest w spalinach i na tej podstawie komputer reguluje skład mieszanki paliwowo powietrznej. Musisz szybko zamontować nową sondę. Do 100zł spokojnie mozna kupić sonde uniwersalną. Pozdro

No to nieźle.Auto mi spalało jakieś 15 litrów gazu,ale jakoś nie przypominam sobie,żeby wcześniej ten kabel wisiał.Ciekawe ile teraz spali.Jedynie zuważyłem,że chociaż praktycznie nie jeżdże na benzynie,tylko czasem jak mi gazu brakło,to jakoś szybko to paliwo ubywało,ale to też mi się wydaje,że ten kabel jeszcze nie wisiał.No cóż.Kolejny pieniądz wsadzony w essa.Dzisiaj jeszcze miałem tak,że w czasie skręcania skubany mi zgasł,później przy skrzyżowaniu obroty mu dziwnie spadły na chwile,ale potem już jeździł normalnie.Czy wymiana sondy to duży problem?Będe u jednego gościa z kanałem,czy to da się w miarę szybko zrobić?Mówicie,ze uniwersalna sonda się nadaje,więc taką zamontuję.
Żebym tylko znowu nie urwał,nie wiem nawet jak wysoko jest to zamontowane.

[ wiadomość edytowana przez: kroczak dnia 2007-02-06 23:09:13 ]