| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Witek HF MEMBER Hyundai Atos 1.0 GL Ochotnica Górna/Kraków | 2007-02-07 10:29:52 No w Polsce można chyba mak. 500 zł dostać, ale nie wiem... A Niemcy sobie mogą u nas pozwalać, bo te mandaty w stosunku do ich mandatów to drobnostka.
Mieszkam na południu i wiele jest u nas Słowaków - oni to dopiero jadą przepisowo, tak się boją dostać mandatu, bo nasz mandat to jest kilkanaście razy większy niż u nich i wygląda to śmiesznie. Kiedyś jechałem z Nowego Targu do Ochotnicy (ok. 30-40 min to zjamuję), niestety trafiłem na Słowaka i gdzie tylko było ograniczenie do 40 od razu zwalniał, zrobił się taki korek, że w domu byłem po godzinie. Na radary nie ma rady (jedynie CB, albo nie wyjeżdżać na drogę ;p) |
MacTB HF MEMBER S60 i CBR600 Warszawa | 2007-02-07 10:38:58 Maksymalnie 500 zł za jedno wykroczenie, ale np. jak jedzie za Tobą wideo-rejestrator to mandaty się sumują i za jednym zamachem możesz przekroczyć limit punktowy
Nowy taryfikator będzie pozwalał wlepić za prędkość przekroczoną powyżej 50 km/h nawet 1000 zł To już jest wg mnie bardzo dużo, choć na pewno znajdą się osoby, które i takim mandatem by się nie przejęły, więc prędkość jest przywilejem najbogatszych.
Wiele jeszcze wody w Wiśle musi upłynąć zanim zmieni się mentalność wszystkich polskich kierowców (w tym moja), że przepis jest przepis i zawsze trzeba się go trzymać. |
maly-gls HF MEMBER pony Tomaszów | 2007-02-07 16:19:25 moim zdaniem to niech się wezmą za robienie dróg i to porządnych a nie za zmiany w prawie i jeszcze większe kary tyle tylko że taniej jest postawić znak ograniczający prędkość do 40 a niż wyremątować dany odcinek drogi poprostu żyjemy w kraju kturym żądzom debile i małe dzieci pozdro
ps. nie pękaj mi w zeszłym tygodniu wklepano 800zł i 16p i to w przeciągu 2godzinek całe szczęście że nie miałem nic już na końcie to prawko się zostało |
BartBartez HF MEMBER Coupe/Accent Gryfino | 2007-02-07 18:02:44 Mój niechlubny rekord to 18 pkt. krnych i 1000zł. 5 miałem na koncie więc szybko nauczyłem się jeździć przepisowo(ale tylko na rok). Dostałem to za wyprzedzanie na podwójnej, na przejściu dla pieszych, na skrzyżowaniu i 100 km/h na terenie zabudowanym |
gt115pssss HF MEMBER scoupe gt wawa | 2007-02-07 18:42:00
dobrze prawisz, tylko nie mow tego nam tylko duckom na gorze, oni by tylko przepisy zminiali , stawki za oc,mandaty itp itd.
Mój niechlubny rekord to 18 pkt. krnych i 1000zł. 5 miałem na koncie więc szybko nauczyłem się jeździć przepisowo(ale tylko na rok). Dostałem to za wyprzedzanie na podwójnej, na przejściu dla pieszych, na skrzyżowaniu i 100 km/h na terenie zabudowanym poleciales bartez
ale najlepsze jest to , jak ktos przychodzi do strazy miejskiej do pracy, robi sobie prawko pojezdzi pol roku i uczy jezdzic innych(ze stazem 30l) i jeszce mandat takiej osobie chce wcisnac
[ wiadomość edytowana przez: gt115pssss dnia 2007-02-07 18:42:57 ] |
MacTB HF MEMBER S60 i CBR600 Warszawa | 2007-02-07 20:12:21 Dzięki, trochę mnie pocieszyliście ![]() |
Vex HF MEMBER Hyundai Accent Warszawa | 2007-02-07 22:51:45 O nowym taryfikatorze nie slyszalem, ale...
Teren zabudowany itp to zalozmy jest wytlumaczalne i trzeba przebolec mimo ze mala miejscowosc czesto sie kojarzy z droga szybkiego ruchu, ale... jednego z cierpiec nie moge i tylko na jezyk cisna sie brzydkie wyrazy jak jest droga 3 pasmowa bez pasow, skrzyzowan itd i ograniczego do 40 km/h jak byly odcinki torunskiej, wislostrady, to jest przegiecie. Staja z radadem albo robia zdjecia i co ? Zwolnisz do 40 km/h to ktos Ci z bagaznika zrobi sieczke |
speedmaster HF MEMBER Pony&i30 Częstochowa | 2007-02-08 07:34:53 miałeś pecha poprostu Mac
a co do nowego taryfikatora jestem jak najabrdziej na tak bo stan dróg stanem dróg ale na naszych drogach nie brak oszołomów zwłaszcza jak weszliśmy do UE i dużo aut tanich naściągano, na które każdy 18-to latek może sobie pozwolić i próbuje udowodnic jaki to z niego mistrz kierwonicy |
YAROROT HF MEMBER Hyundai i30/Ford Fus ... Katowice | 2007-02-08 09:26:16 Ciekawe czy na naszych drogach tak by jechał nie wspomne jaki mandat za taką prędkość
Lambo
Tu zgodze się z Wojtkiem, sam dużo jeżdże i widzę jak małolaty szaleją szczególnie na wsi, najważniejsze to sportowy tłumik i kto ma najgłośniejszy. A prawda jest taka że każdy lubi sobie wcisnąć pedał do dechy tylko trzeba wiedzieć gdzie no i oczywiście z głową, sam wracając nocą na A4 lubie pogonić Cytrynke tylko jak widzę że za mną nik nie jedzie a z przodu pustka no i wtedy praktycznie zamyka się licznik tylko nie na długo, bo ten chałas jest nie do zniesienia
Mac głowa do góry każdemu zdarza się coś takiego jak mandat no i czasami boli po kieszeni |
e-gen HF MEMBER Kamieniec | 2007-02-08 11:18:38 (...)
a mnie się wydaje że najgorsi są manago średniego szczebla i/lub przedstawiciele, rozbijający się (dosłownie i w przenośni) służbowymi TDi....jak myśli że ma dużo Nm to zawsze zdąży się wcisnąć |
MacTB HF MEMBER S60 i CBR600 Warszawa | 2007-02-08 12:26:36 To prawda, że przedstawiciele handlowi często jeżdżą bardzo agresywnie i niebezpiecznie. Nierzadko są to bardzo młodzi ludzie, którzy jeszcze nie mają własnego auta i "dorywając" się do służbówki wyżywają się do oporu. Ale oczywiście nie można uogólniać, w każdej branży i w każdym wieku trafiają się skrajnie niebezpieczni jak i super poprawni kierowcy ![]() |
Witek HF MEMBER Hyundai Atos 1.0 GL Ochotnica Górna/Kraków | 2007-02-08 15:59:56
dlatego jeszcze auta nie kupuje ;p co chodzi o młodych kierowców to napiszę tak: to jest straszne co ostatnio się dowiadywałem. Nie jestem jeszcze dobrym kierowcą (nie mogę nim być mając jakieś 10 tys. km zrobionych), ale moi koledzy już dawno się wyrozbijali (są w moim wieku), od razu dostali samochód od rodziców, pierwsza lepsza okazja i... dzisiaj się dowiaduje, że jeden dachował... jak najwieksze mandaty, a dla młodych stażem, odbiór prawka za większe przekroczenie, powoli myśle, że idzie to w dobrym kierunku, ale nadal za wolno... |
Tomi_Li (S) HF MEMBER Hyundai Sonata Y3 Szczecin | 2007-02-08 17:40:11 No ja jako przedstawiciel handlowy miałem Pandę 1.1 plus gaz więc się jakoś zbytnio rozpędzić nie mogłem (a jak już ropędziłem to strach było jechać).
A co do mandató to jak speed pisał i dobrze niech będą większe. Maćku pocieszeni to może i żadne, ale ja w szwabowie dostałęm 80 ojro za wyprzedzanie wlekącego się lewym pasem na autobahnie mesia. Mesia też zatrzymali i upomnili ale "polaczka" skasowali i to od razu do rączki, a jak nie zapłacisz to cię będą holować i jeszcze większy problem. U nas też powinno być tak, że obcokrajowcy płacą mandat od razu policjantowi, bo wystarczyłoby żeby postali 2 godziny na drodze wlotowej do Szczecina i za brak świateł by hitlerowców nałapali mnóstwo. ![]() |
Bolls_no1 HF MEMBER Hyundai Sonata 2,5 V6 Włocławek | 2007-02-08 18:59:10 Tomku, skąd ten rasizm ?
Jak to w życiu bywa, każdemu się gdzieś śpieszy i chciałby jak najszybciej. Wyszaleć się też trzeba, tyle że z głową. Maciek i tak masz szczęście, bo zdaje się że przy dwukrotnym przekroczeniu dozwolonej prędkości policjanci mają możliwość zabrania prawka . Jakby był złośliwy to byś je stracił, a tak masz "tylko" solidną i kosztowną nauczkę. Ja też kiedyś, jak weszły punkty (wtedy było oczko - 21 wystarczyło do zabrania prawka) w przeciągu pół roku nazbierałem ich 19 ... . Następnie przez prawie rok jeździłem jakby mi ktoś cegłę pod pedał gazu włożył . Uwielbiam poszaleć , ale trzeba się mocno pilnować . Srogie mandaty uczą zasad i zachowań na drodze ![]() |
Tomi_Li (S) HF MEMBER Hyundai Sonata Y3 Szczecin | 2007-02-08 22:18:54 Bolls żaden rasizm, jednych się lubi bardziej innych mniej
O ile mnie pamięć nie myli za wleczenie się lewym pasem można w Niemczech też mandat dostać, a dziadki z mesia tylko pouczyli, ja za to dostałem mandat. Oczywiście nieznajomość przepisów albo ich łamanie niczego nie tłumaczy. Takie tylko moje spostrzeżenie z wycieczek zagranicznych. Natomiast u nas policja nawet obcokrajowców nie zatrzymuje bo za dużo potem ma papierów do wypełniania. A u nas jak na razie (odpukać) dostałem jeden mandat 6 lat temu, za to że wyprzedziłem patrol w mieście z właczonymi halogenami - 50 zł. bez punktów ![]() |
MacTB HF MEMBER S60 i CBR600 Warszawa | 2007-02-08 23:28:20 Pandą 1.1 też można jeździć agresywnie i niebezpiecznie, tak samo Seicento czy innym małym autkiem, nie tylko o prędkość tu chodzi, ale raczej o sam styl jazdy i zachowanie na drodze
U nas jest tak, że obcokrajowcy płacą na miejscu, a jak nie mają kasy to nawet się policja z nimi do kantoru pofatyguje, kredytowych nie ma, płaci się gotówką na miejscu, więc tak samo jak w Niemczech. Nie wiem Tomku jak to jest z tym zabieraniem prawka za prędkość, w żadnych przepisach nie natknąłem się na taki zapis, ale specjalnie nie szukałem, wiele mitów krąży na ten temat, ale z tego co widziałem w jakimś programie typu "drogówka" czy coś w tym stylu to przy bardzo dużym przekroczeniu prędkości policjant może to uznać za stwarzanie szczególnego zagrożenia w ruchu i wtedy traci się prawo jazdy. W moim przypadku nie wiem czy można by to tak traktować, przekroczenie o 60 km/h to "tylko" 10 więcej niż dolna granica ostatniego przedziału w taryfikatorze (ostatni to przekroczenie powyżej 50 czy 51 km/h). Dostałem po prostu max jaki można dostać za to wykroczenie, widełki mają rozpiętość 400-500 zł za przekroczenie powyżej 50 czy jak pisałem 51 km/h. Trudno. A czy to mnie czegoś nauczyło? Jakoś nie mam przekonania, chyba tylko tego, że trzeba się bardziej pilnować i nie dać się złapać :/ Mam nadzieję, że takim gadaniem nie udowadniam, że jestem nieodpowiedzialnym wariatem drogowym... Po prostu wszyscy wiemy jakie są realia i jak ktoś nie dostaje mandatów to raczej dlatego że ma szczęście, albo udaje mu się wyłgać, a nie dlatego że jeździ zawsze przepisowo. |
gt115pssss HF MEMBER scoupe gt wawa | 2007-02-08 23:57:26 mandaty za predkosc sa najglupsze i najbardziel nas bola po kieszeni
bo w naszym odczuciu jezeli przekraczamy dozwolona predkosc jadac np jako pierwszy,pusta droga,warunki w miare ok nie przyczyniamy sie do stworzenia zagrozenia na drodze, ale roznie z tym bywa....... i dopiero odpukac jak cos sie stanie skladamy to sobie do glowy....i reszte niech sobie kazdy dopowie sam
|