Wolne obroty td

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
mam pytanko czy można jakoś zwiększyć wolne obroty na biegu jałowym bo ledwie 600 ma i trochę trzęsie kiedyś miałem 700 a w ciągu roku stopniowo opadały i teraz wibracje są niemałe.

Najmocniej przepraszam pomyliłem kategorie proszę o przeniesienią wątku do innej kategorii

Prosze bardzo

Obroty ustawia się techem,ewentualnie luzując nastawnik leciutko pukać w stronę chłodnicy lub w stronę podszybia.
Ta druga metoda to tak zwane druciarstwo lecz często stosowana przez mechaników nie posiadających odpowiedniego sprzętu.

Przymierzalem sie do tej pojedynczej, niestandardowej sruby ale bezwzglednie potrzeba specjalnego klucza, lub przerobek nasadki (chyba) 7, poniewaz 8 jest znacznie za duza, a chyba 7 jest za mala. Sruba ma 3 z 6 boki normalne, natomiast pozostale 3 sa wypukle - trzebaby rozwiercic nieco czyms nasadke i moze by weszlo Wybralbym sie do pompiarza, ale polecany jest daleko i jest ciagle zawalony robota, a w ciemno jechac mi sie nie chce - zbyt duzo juz eksperymentowalo - to to ja juz sam wole sobie porobic

dzięki spróbuje to jakoś zrobić ale mam stresik żeby nie popierniczyć

Ja bym nie ruszal. Masz swietny warsztat - Diesel Service Slotwina 79 Slotwina. Wlasciciel sie nazywa Flisak. Znjadz sobie numer na google, przedzon, umow sie. Za okolo 70 dyszek zrobia Ci pelna diagnostyke komputerowa. Jezeli bedzie konieczna regulacja manualna przy pompie wszystko razem bedzie kosztowac okolo 150.
Ja bylem u nich jakies 2 miechy temu na regulacji i jestem strasznie zadowolony (autko mi strasznie przepalalo. a teraz w miescie z automatem schodze ponizej dychy)

Pozdrawiam

No nie wiem, czy z nastawnikiem pompy to taka prosta sprawa.
Przede wszystkim zanim zacznie się poluzowywać śrubki, trzeba oznaczyć jego położenie ostrym nożykiem, tak aby w razie niepowodzeń w ustawieniach, można było powrócić do wcześniejszego stanu. Nie będę opisywał, co powoduje złe ustawienie nastawnika.
Co do nietypowej śruby, rzeczywiście, z nasadki 7 ją wykonać - wypiłowując 3 boki, aż do ich zaokręglenia.
Jak już się poluzuje śrubki, to można się skusić do wyczyszczenia go z opiłków w środku. Tylko, że jest to zabawa dla wtajemniczonych i cierpliwych. Tak, dla pokusy, WYJMOWANIA nastawnika z pompy nie polecam.